„Sałatka z kurczaka z ananasem”
Składniki:
4 filety z kurczaka
2 puszki ananasa
1 duży jogurt naturalny
3 średnie cebule
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka trzeba ugotować. Po wyjęciu z wody należy je pokroić w średnią kostkę, podobnie ananas i cebulę. W naczyniu ułożyć na przemian warstwy z: kurczaka, cebuli i ananasa. Wszystko zalać jogurtem. Dekorować kawałkami ananasa.
„Szybkie spaghetti”
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti
1 kg mielonej cielęciny
1 puszka pomidorów bez skórki
Oliwa z oliwek
20 dag sera (goudy lub parmezanu)
Sos w proszku do spaghetti
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso (do uzyskania rumianego koloru), dodając w międzyczasie niewielką ilość ziół. Energicznie mieszając wrzucić pomidory. Odczekać 5 minut i dodać sos, aby zagęścić potrawę. Całość dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron z odrobiną oliwy, aby się nie skleił. Makaron podawać na dużych, płaskich talerzach, polany z wierzchu sosem i obficie posypany startym serem.. Potrawę można udekorować listkami świeżej bazylii
Deser „Domowe musli”
Składniki:
100 g płatków owsianych,
100 g płatków jęczmiennych
100 g płatków żytnich
100 g kukurydzianych,
50 g ziaren żyta,
50 g ziaren pszenicy
100 g otrębów
Około 2 1 szklanek wody lub mleka
Garść orzechów laskowych
Garść orzechów włoskich
Odrobina migdałów
Garść pestek słonecznika
1 jabłko
1 kiwi
1 banan
Rodzynki (wedle uznania).
2 łyżki miodu
1 duże opakowanie jogurtu
Sposób przygotowania:
Im więcej różnych rodzajów płatków i ziaren, tym smaczniejsza będzie całość. Trochę płatków; owsianych, jęczmiennych, żytnich kukurydzianych, ziarna: żyta, pszenicy i otręby. Wieczorem należy zmielić wszystko, zalewać źródlaną wodą lub mlekiem (3 szklanki na 250 gram masy) i zostawić na noc. Rano należy dodać pokrojone: orzechy laskowe, orzechy włoskie , migdały, pestki słonecznika i owoce. Można dodać odrobiną rodzynek, które należy wcześniej sparzyć. Zalewać jogurtem i miodem po czym wymieszać i rozłożyć do pucharków.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN