Materiał promocyjny

Dominika i Michał w kuchni

Poznali się i pokochali jeszcze na studiach aktorskich. Ona była na pierwszym roku, on na czwartym. Michała zachwyciła podobno jej spontaniczność. Dziś w studiu "Dzień Dobry TVN" pokazali jak układa im się współpraca kulinarna.

„Sałatka z kurczaka z ananasem”

Składniki:

4 filety z kurczaka

2 puszki ananasa

1 duży jogurt naturalny

3 średnie cebule

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka trzeba ugotować. Po wyjęciu z wody należy je pokroić w średnią kostkę, podobnie ananas i cebulę. W naczyniu ułożyć na przemian warstwy z: kurczaka, cebuli i ananasa. Wszystko zalać jogurtem. Dekorować kawałkami ananasa.

„Szybkie spaghetti”

Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti

1 kg mielonej cielęciny

1 puszka pomidorów bez skórki

Oliwa z oliwek

20 dag sera (goudy lub parmezanu)

Sos w proszku do spaghetti

Zioła prowansalskie

Sól

Pieprz

Świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso (do uzyskania rumianego koloru), dodając w międzyczasie niewielką ilość ziół. Energicznie mieszając wrzucić pomidory. Odczekać 5 minut i dodać sos, aby zagęścić potrawę. Całość dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron z odrobiną oliwy, aby się nie skleił. Makaron podawać na dużych, płaskich talerzach, polany z wierzchu sosem i obficie posypany startym serem.. Potrawę można udekorować listkami świeżej bazylii

Deser „Domowe musli”

Składniki:

100 g płatków owsianych,

100 g płatków jęczmiennych

100 g płatków żytnich

100 g kukurydzianych,

50 g ziaren żyta,

50 g ziaren pszenicy

100 g otrębów

Około 2 1 szklanek wody lub mleka

Garść orzechów laskowych

Garść orzechów włoskich

Odrobina migdałów

Garść pestek słonecznika

1 jabłko

1 kiwi

1 banan

Rodzynki (wedle uznania).

2 łyżki miodu

1 duże opakowanie jogurtu

Sposób przygotowania:

Im więcej różnych rodzajów płatków i ziaren, tym smaczniejsza będzie całość. Trochę płatków; owsianych, jęczmiennych, żytnich kukurydzianych, ziarna: żyta, pszenicy i otręby. Wieczorem należy zmielić wszystko, zalewać źródlaną wodą lub mlekiem (3 szklanki na 250 gram masy) i zostawić na noc. Rano należy dodać pokrojone: orzechy laskowe, orzechy włoskie , migdały, pestki słonecznika i owoce. Można dodać odrobiną rodzynek, które należy wcześniej sparzyć. Zalewać jogurtem i miodem po czym wymieszać i rozłożyć do pucharków.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości