Content: Dietetyczny czy dla niemowląt – w każdej z odsłon posiłek ten może smakować wyśmienicie. Zobaczcie, jakie ciekawe pomysły na deser z kaszy jaglanej możecie wykorzystać w swojej kuchni!
Deser z kaszy jaglanej z bananami
Kasza jaglana jest zasadotwórcza, więc skutecznie pozwala odkwasić organizm. Do tego jest niezwykle lekkostrawna, pomaga usuwać z organizmu nadmiar śluzów np. przy przeziębieniach oraz obniża poziom cholesterolu. Ponadto posiada w swoim składzie witaminę B, lecytynę, a także potas, wapń, żelazo i fosfor. Nie zawiera natomiast glutenu. Warto więc ją wykorzystywać nie tylko do obiadu czy jogurtów na śniadanie, ale także jako składnik pysznych deserów.
Bardzo prosty deser z kaszy jaglanej to np. ten z wykorzystaniem bananów. Jak go przygotować?
Składniki:
· pół szklanki kaszy jaglanej,
· 250 ml jogurtu greckiego,
· 5 łyżek płatków owsianych,
· 1 banan,
· 3 łyżki cukru,
· suszone daktyle,
· rodzynki,
· pokruszone orzechy,
· 3 łyżki miodu.
Kaszę musimy przepłukać gorącą wodą, a następnie gotować przez ok. 15 minut, aż zmięknie. Po ostudzeniu mieszamy ją z jogurtem, płatkami owsianymi, rodzynkami, cukrem oraz pokrojonymi drobno bananami i suszonymi daktylami. Przed podaniem nasz deser z kaszy jaglanej i bananów posypujemy płatkami kukurydzianymi, pokruszonymi orzechami i polewamy płynnym miodem.
Innym sposobem na wykorzystanie bananów jest deser z kaszy jaglanej i kakao . W takiej wersji po zmiksowaniu składników powstanie nam pyszny czekoladowy krem. Jak przyrządzić taki słodki specjał z kaszą w roli głównej? Oto przepis.
Składniki:
· 1 szklanka kaszy jaglanej,
· 2 banany,
· 2 łyżki miodu,
· 3 łyżki cukru,
· 5 łyżek kakao,
· płatki migdałowe.
Kaszę po przepłukaniu wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut. Po ostudzeniu jej blendujemy wraz z bananami oraz cukrem, miodem i kakao na gładką masę. Taki czekoladowy deser z kaszy jaglanej podajemy w pucharkach udekorowany posypką z płatków migdałowych i kilkoma plasterkami bananów. To niezwykle prosty i zarazem szybki deser z kaszy jaglanej.
Deser z kaszy jaglanej i mleka kokosowego
Mleko kokosowe nie tylko jest niezwykle smaczne, ale także posiada w swoim składzie cenne składniki takie jak selen, fosfor, magnez, niacynę, kwas foliowy czy witaminę A, B, C i E. Warto więc je wykorzystać i wpleść np. w zdrowy deser z kaszy jaglanej.
Składniki:
· 100 g kaszy jaglanej,
· 450 ml mleka kokosowego,
· 3 wiórków kokosowych,
· 2 łyżki płatków migdałów,
· 3 łyżki cukru pudru,
· konfitura owocowa,
· herbatniki.
Aby pozbyć się goryczki z kaszy, musimy ją w pierwszej kolejności przepłukać w wodzie. Następnie gotujemy ją wraz z mlekiem kokosowym i cukrem. Kiedy kasza zmięknie, dodajemy do niej wiórki kokosowe i migdały. Deser z kaszy jaglanej podajemy schłodzony, najlepiej w szerokich szklankach ułożony piętrami, czyli naprzemiennie - raz warstwą budyniu jaglanego, a raz ulubionej konfitury. Wierzch można posypać kruszonką z herbatników.
Deser z kaszy jaglanej i jabłek
Tym razem przedstawiamy pomysł na dietetyczny deser z kaszy jaglanej z wykorzystaniem jabłek. Aby go przygotować, potrzebujemy:
· 1 szklankę kaszy jaglanej,
· 500 ml mleka w wersji light,
· 3 łyżki słodziku w proszku,
· 2 łyżki cynamonu,
· jogurt grecki,
· 5 jabłek,
· sok z cytryny,
· łyżka miodu,
· 2 łyżki pokruszonych orzechów.
Jabłka kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie posypujemy cynamonem i zapiekamy w piekarniku. W tym czasie kaszę płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękka i dodajemy słodzik. Kiedy jabłka będą gotowe, przekładamy je na kaszę. Nasz deser z kaszą jaglaną fit podajemy na ciepło udekorowany łyżką jogurtu greckiego i posypką z orzechów w miodzie.
Deser z kaszy jaglanej dla dzieci
Kaszę jaglaną warto włączać do jadłospisu dzieci, gdyż jest ona bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a przez to, że nie zawiera glutenu jest także doskonała dla małych alergików. Można ją podawać już od 6 miesiąca życia np. blendując z owocami. Jak przygotować deser z kaszy jaglanej dla niemowlaka? Oto prosty przepis z dodatkiem mleka modyfikowanego.
Deser z kaszy jaglanej z truskawkami
Składniki:
· świeże lub mrożone truskawki,
· 3 łyżki kaszy jaglanej,
· 1 łyżka masła,
· woda źródlana,
· mleko modyfikowane.
Kaszę należy oczywiście przepłukać w wodzie, by pozbyć się goryczki. Najlepiej zrobić to kilka razy, aż woda będzie klarowna. W przeciwnym razie będzie nieprzyjemna w smaku dla malucha i dziecko może odmówić jej zjedzenia. Następnie gotujemy ją w wodzie ok. 20 minut, aż stanie się miękka. Dodajemy odrobinę masła, mleka modyfikowanego wraz z wodą źródlaną w proporcji zalecanej na opakowaniu producenta (ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać), a następnie łączymy z owocami i całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Po 12 miesiącu życia dzieciom można podawać taki deser z kaszy jaglanej z owocami na bazie mleka krowiego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN