Deglasowanie i glazurowanie, czyli techniki przydatne w kuchni. Jak zrobić glazurowane warzywa i co można zdeglasować?

Pieczone mięso
Fot. Brent Hofacker/ Getty Images
W wąskim znaczeniu deglasowanie to podlewanie smażonej potrawy dowolną cieczą, z kolei glazurowanie polega na nabłyszczaniu potraw przy pomocy galarety, syropu cukrowego lub lukru. Sprawdź, w przypadku jakich produktów i dań warto wykorzystać którąś z tych technik.

Deglasowanie i glazurowanie to techniki niezwykle przydatne wszystkim pragnącym osiągnąć mistrzostwo w sztuce kulinarnej (lub nieco podszkolić się z zakresu przygotowywania posiłków). Zastosowanie tych technik w praktyce pozwala na nowo odkryć smak znanych potraw, ulepszyć ich walory estetyczne, a także przygotować coś dotychczas nieznanego w ciekawym, oryginalnym wydaniu. Zobacz, na czym polega każda z technik i wypróbuj je podczas następnego gotowania.

Glazurowanie – na czym opiera się ta technika?

Glazurowanie opiera się na podgrzewaniu (gotowaniu, smażeniu, duszeniu itd.) całej potrawy lub pojedynczych jej składników, często we własnym sosie z dodatkiem niewielkiej ilości galarety, lukru lub cukru. W tej technice, zwłaszcza podczas smażenia, można też wykorzystać połączenie masła z cukrem.

Termin glazurowanie czasami stosowany jest także w odniesieniu do smarowania wypieków mieszanką mleka i żółtka, jeszcze przed włożeniem ich do piekarnika. W obu przypadkach glazurowanie ma na celu podniesienie walorów estetycznych potrawy oraz poprawienie jej smaku.

W zależności od składników potrawy glazurowanie może przebiegać w różny sposób. Inaczej wygląda glazurowanie warzyw, inaczej przygotowywana jest glazurowana ryba, a jeszcze inaczej – glazurowane owoce lub mięso. Jak widać, chociaż technika kojarzy się głównie z wypiekami, może być stosowana także podczas przyrządzania wytrawnych posiłków.

Glazurowanie warzyw – najważniejsze informacje

Glazurowanie warzyw przeprowadza się poprzez ich początkowe blanszowanie na patelni, a następnie smażenie na rozpuszczonym maśle dokładnie wymieszanym z łyżką cukru lub miodu. Warzywa idealne do glazurowania to: marchewka, cebula oraz szalotka. Najłatwiej przeprowadzić glazurowanie na produktach, które zawierają w sobie dość dużo naturalnego cukru. Jako przekąska świetnie sprawdzą się także buraczki glazurowane w miodzie.

Ryba glazurowana – czym się wyróżnia?

Glazurowanie ryby to zabieg związany nie z nałożeniem cukru na jej powierzchnię, a jedynie pokryciem wierzchniej części cienką warstwą lodu, która ma na celu zabezpieczenie filetów w trakcie transportu, a także wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Ryba glazurowana jest dostępna w wielu supermarketach. Kupując filety, warto zwracać uwagę na procentową zawartość glazury. Informacja o składzie powinna znajdować się na etykiecie. Zaleca się unikanie kupowania produktów z warstwą glazury powyżej 10%.

>>> Zobacz też:

Kanapka "fish burger" i inne morskie przepisy

Glazurowanie owoców na torcie – jak to zrobić?

Glazurowanie wypieków to najbardziej znany rodzaj glazurowania żywności. W zależności od rodzaju ciasta można zastosować jednak inną technikę. Najprostszym sposobem na utrwalenie formy ciasta jest zastosowanie lukru przygotowanego z cukru pudru, niewielkiej ilości gorącej wody oraz świeżego soku z cytryny. Owoce na torcie najlepiej glazurować natomiast za pomocą galaretki. Słodkie pieczywo oraz wypieki z ciasta francuskiego najczęściej glazuruje się mieszanką mleka i żółtka.

Glazurowane mięso

Technika glazurowania rozgranicza ryby od pozostałych rodzajów mięsa, ze względu na inny sposób przygotowania. Mięso, które dobrze komponuje się z glazurą i słodkim posmakiem, który tworzy się na jego powierzchni, to przede wszystkim wieprzowa lub wołowa łopatka oraz dowolny rodzaj drobiu. Do glazurowania mięsa zaleca się stosowanie mieszanki masła, octu balsamicznego, przypraw i cukru.

Co to jest deglasowanie?

Choć deglasowanie brzmi jak jedna z trudniejszych technik kulinarnych, w rzeczywistości nie wymaga zbyt wiele doświadczenia. Jest bardzo przydatna podczas przygotowywania posiłków. Deglasowanie polega na podlewaniu warzyw lub mięsa dowolną cieczą, nadającą się do spożycia. Zazwyczaj stosuje się zwykłą wodę, bulion, wino lub śmietanę. Celem deglasowania jest podkręcenie smaku potrawy poprzez przygotowanie sosu na bazie wytworzonego podczas smażenia tłuszczu lub własnego soku (np. pochodzącego z warzyw).

Proces deglasowania jest nieskomplikowany. Podczas końcowej fazy smażenia składników na patelni wystarczy dolać do nich niewielką ilość wybranej cieczy, całość zagotować i zeskrobać powstałą powłokę przy użyciu drewnianej łyżki lub łopatki. Tak przygotowaną glazurę można podać bezpośrednio z daniem albo wykorzystać do zrobienia sosu, używając w tym celu dodatkowych ziół, przypraw i śmietany (o ile nie została dodana wcześniej) lub jogurtu greckiego.

>>> Zobacz też: 

Zobacz film: Przepis na kruszonkę według Anny Starmach. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"