Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Pomysły prezentuje Piotr Kucharski

Nie lubisz marnować jedzenia i cenisz kreatywne gotowanie? Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego na dania z resztek. Przygotuj: jaja w panierce, pampuchy z farszem, "keks" z resztek ciast.

Jajka w panierce

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
    • 4 łyżki sosu sojowego
      • 5 łyżek wody
        • 2 łyżeczki cukru
          • 2 łyżki octu owocowego
            • 350 g ugotowanego lub pieczonego mięsa
              • 150 g surowego mięsa drobiowego
                • 3 ząbki czosnku
                  • kawałek imbiru
                    • sól i pieprz
                      • mąka do panierowania
                        • 2 jajka
                          • bułka tarta do panierowania
                            • 4 łyżki majonezu
                              • 1 łyżeczka przyprawy curry

                                Sposób przygotowania:

                                Sos sojowy wymieszać z cukrem, wodą i octem. W taką marynatę włożyć jajka i odstawić na 2-4 godziny do zamarynowania. Po tym czasie odsączyć i osuszyć. Mięso ugotowane i świeże zmielić w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzać w małym rondelku olej do smażenia. Masę z mięsa podzielić na 4 części, uformować kulki i rozpłaszczyć. Na każdą porcję mięsa położyć jajko i owinąć je dokładnie mięsem. Panierować w mące, jajku a następie w bułce tartej. Jajka pojedynczo smażyć w oleju aż nabierze złotego koloru. Majonez z curry wymieszać i podać jako sos.

                                Pampuchy z farszem

                                Składniki:

                                Kluski

                                • 5 g drożdży
                                  • 150 ml wody
                                    • 340 g mąki pszennej
                                      • 1 łyżka oleju
                                        • 0,5 łyżeczki soli
                                          • sezam

                                            Farsz

                                            • plastry szynki
                                              • kimchi
                                                • biała kiełbasa
                                                  • 1 cebula
                                                    • 3 łyżki octu jabłkowego
                                                      • 1 łyżeczka cukru
                                                        • woda
                                                          • chrzan

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować garnek do gotowania. Do garnka o dużej średnicy nalać wodę a na górę nałożyć czysta ściereczkę kuchenną i umocować ją sznurkiem. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie ustawić garnek na kuchence i nastawić pod nim wysoką temperaturę. Gdy woda w garnku się gotuje ułożyć kluski na ściereczce i gotować około 10 minut. Po około 2 minutach gdy kluski zrobią się wilgotne z wierzchu posypać je sezamem.

                                                            Cebulę pokroić na plasterki i przełożyć do miseczki, zalać octem, dodać cukier i odrobinę wody, odstawić do zamarynowania. Gdy kluski lekko przestygną, usmażyć plastry szynki na lekko natłuszczonej patelni, np na grillowej, podobnie z przekrojoną wzdłuż na połowę kiełbasę. Kluski przekroić na połowę, do części nałożyć plastry szynki, na szynkę nałożyć kimchi. Na drugą cześć nałożyć kiełbasę, marynowaną cebulkę i chrzan.

                                                            "Keks" z resztek ciast

                                                            Składniki:

                                                            • 350 g suchego ciasta (część można zastąpić jasnym pieczywem)
                                                              • 600-700 ml mleka
                                                                • 100 g masła
                                                                  • 200 g kandyzowanych i suszonych owoców
                                                                    • 100 ml mocnej kawy
                                                                      • 5 jajek

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Kandyzowane owoce zalać kawą i odstawić do nasiąknięcia. Mleko z masłem podgrzać w rondelku i dorzucić do niego ciasto i pieczywo, odstawić aż wszystko zmięknie, następnie zmiksować na gładką masę. Dodać roztrzepane jajka i namoczone owoce, dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy oko 24 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190C przez 35-40 minut.

                                                                        Zobacz też:

                                                                        Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?

                                                                        Daria Ładocha poleca szybkie i proste dania z makaronem. Palce lizać!

                                                                        Pyszne dania z mrożonek warzywnych. Pomysły Kasi Bukowskiej

                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości