Pikantne i rozgrzewające dania na jesień według Darii Ładochy

Jesień to idealny moment na rozgrzewające zupy i świeże ciasta. Przy tym, warto korzystać z naturalnych skarbów tej pory roku. Na co stawia Daria Ładocha? Poznaj jej jesienne przepisy.

Krem z papryki z karmelizowaną pomarańczą i imbirem

Składnik:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
  • imbir wielkości kciuka
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki wędzonej
  • garść prażonych orzechów laskowcyh

Przygotowanie:

  1. W garnku podsmaż posiekaną cebulę i chili. Następnie dodaj pokrojone papryki, cynamon, kardamon i wędzoną paprykę i chwilę podsmażaj aż papryki zmiękną.
  2. Następnie zalej wywarem i gotuj około 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  3. Obok w garnku umieść pokrojoną pomarańczę wraz z imbirem i miodem. Karmelizuj aż miód odparuje. Możesz również ułożyć pomarańczę pokrojoną w plastry na blaszce do pieczenia, polać miodem i posypać drobno posiekanym imbirem i zapiekać około 15 minut w temp 200 stopni.
  4. Podawaj zupę z pomarańczami, imbirem i orzechami laskowymi.

Ciasto imbirowe z gruszką i kruszonką pomarańczową

  • 2 duże gruszki
  • 3 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • kostka masła roztopionego i ostudzonego
  • 5 łyżek ksylitolu

KRUSZONKA:

  • ¾ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej lub kandyzowanej pomarańczy
  • 80 g zimnego masła

Przygotowanie kruszonki:

Wszystkie składniki dokładnie zagnieć aż powstanie sypka kruszonka

Do podania: Sorbet mango i lody śmietankowe

Przygotowanie:

  1. Gruszki pokrój w cienkie plastry bez gniazd nasiennych.
  2. Formę do ciasta lub tortownicę wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem, kakao, ksylitolem, cynamonem i sodą.
  4. Wymieszaj lub zmiksuj z masłem, jajkami i imbirem.
  5. Całość przerzuć do formy, na wierzchu ułóż gruszki i posyp kruszonką.
  6. Piecz około 45 minut i podawaj następnie z sorbetem mango i lodami śmietankowymi.

Napar imbirowy z tymiankiem i miodem

Składniki:

  • imbir wielkości kciuka
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1 limonki

Przygotowanie:

  1. Imbir pokrój na cienkie plasterki.
  2. Nie obieraj ze skórki. Zalej 2 szklankami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Następnie wyłącz źródło ciepła.
  4. Dodaj gałązki tymianku oraz sok z limonki.
  5. Na sam koniec dodaj miodu - gdy napar chwilę ostygnie.

Stir fry z warzywami, imbirem i makaronem ryżowym

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie
  • 1 marchewka starta na tarce
  • imbir wielkości kciuka pokrojony w cienkie słupki
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 żółta papryka pokrojona w słupki
  • ½ kopru włoskiego pokrojonego na mniejsze kawałki
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta czerwonej papryki
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki podprażonych orzechów nerkowca
  • 1 papryczka chili drobno posiekana

Przygotowanie:

  1. W woku rozgrzej olej. Dodaj szalotkę, chili, czosnek oraz imbir i chwilę podsmażaj.
  2. Następnie dodaj koper włoski, marchew i paprykę.
  3. Dodaj paprykę w przyprawie i podsmażaj aż warzywa staną się miękkie.
  4. Następnie dodaj makaron ryżowy i dwie łyżki wody, w której się moczył.
  5. Dodaj sos sojowy i całość duś aż makaron stanie się miękki.
  6. Na sam koniec dodaj groszek zielony, szczypiorek oraz posyp całość orzechami nerkowca.

Rozgrzewający dal z dynią i kolendrą z domowymi podpłomykami

Składniki:

  • 500 g dyni pokrojonej w drobną kostkę (bez skóry)
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 200 g żółtej soczewicy lub zielonej
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 6 ząbków czosnku pokrojone w plastry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 l pomidorów z puszki
  • imbir wielkości kciuka pokrojony na cienkie paseczki
  • pęczek świeżej kolendry
  • olej do smażenia
  • 500 ml wywaru

Mieszanka przypraw:

  • 3 łyżeczki nasion kolendry
  • 3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/ łyżeczki wędzonej papryki

Składniki na podpłomyki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • sól
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy włóż do moździerza i ucieraj aż powstanie sypka przyprawa. Na gorący olej dodaj imbir oraz 2 łyżeczki przygotowanej przyprawy.
  2. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek.
  3. Do tego wsyp żółtą lub zieloną soczewicę, dynię i zalej wywarem z jarzyn i gotuj 10 minut.
  4. Po tym czasie dodaj czerwoną soczewicę i gotuj 6 minut.
  5. Następnie dodaj pomidory oraz mleko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia.
  6. Następnie dodaj posiekaną kolendrę. Podawaj z podpłomykami.

Przygotowanie podpłomyków:

  1. Na stolnicy lub w misce wymieszaj mąkę z przyprawami.
  2. Następnie dodaj oliwę z oliwek. I po trochę wlewaj gorącą wodę.
  3. Ciasto energicznie zagniataj ręką.
  4. Następnie podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj na cienki placek.
  5. Rozgrzej patelnię i podsmażaj placki z obu stron.

Zobacz także:

Kuchnia prosto z dżungli, czyli słodkości Dominiki Matysiak

Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego

Kawa z cynamonem – przepis i właściwości. Dlaczego warto ją pić?

Autor: Anna Mierzejewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości