Krem z papryki z karmelizowaną pomarańczą i imbirem
Składnik:
- 2 czerwone cebule
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 l wywaru z jarzyn
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sok z 1 pomarańczy
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- imbir wielkości kciuka
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
- szczypta papryki wędzonej
- garść prażonych orzechów laskowcyh
Przygotowanie:
- W garnku podsmaż posiekaną cebulę i chili. Następnie dodaj pokrojone papryki, cynamon, kardamon i wędzoną paprykę i chwilę podsmażaj aż papryki zmiękną.
- Następnie zalej wywarem i gotuj około 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Zmiksuj zupę na gładki krem.
- Obok w garnku umieść pokrojoną pomarańczę wraz z imbirem i miodem. Karmelizuj aż miód odparuje. Możesz również ułożyć pomarańczę pokrojoną w plastry na blaszce do pieczenia, polać miodem i posypać drobno posiekanym imbirem i zapiekać około 15 minut w temp 200 stopni.
- Podawaj zupę z pomarańczami, imbirem i orzechami laskowymi.
Ciasto imbirowe z gruszką i kruszonką pomarańczową
- 2 duże gruszki
- 3 łyżeczki tartego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- kostka masła roztopionego i ostudzonego
- 5 łyżek ksylitolu
KRUSZONKA:
- ¾ szklanki mąki
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej lub kandyzowanej pomarańczy
- 80 g zimnego masła
Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki dokładnie zagnieć aż powstanie sypka kruszonka
Do podania: Sorbet mango i lody śmietankowe
Przygotowanie:
- Gruszki pokrój w cienkie plastry bez gniazd nasiennych.
- Formę do ciasta lub tortownicę wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Mąkę przesiej z proszkiem, kakao, ksylitolem, cynamonem i sodą.
- Wymieszaj lub zmiksuj z masłem, jajkami i imbirem.
- Całość przerzuć do formy, na wierzchu ułóż gruszki i posyp kruszonką.
- Piecz około 45 minut i podawaj następnie z sorbetem mango i lodami śmietankowymi.
Napar imbirowy z tymiankiem i miodem
Składniki:
- imbir wielkości kciuka
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1 limonki
Przygotowanie:
- Imbir pokrój na cienkie plasterki.
- Nie obieraj ze skórki. Zalej 2 szklankami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
- Następnie wyłącz źródło ciepła.
- Dodaj gałązki tymianku oraz sok z limonki.
- Na sam koniec dodaj miodu - gdy napar chwilę ostygnie.
Stir fry z warzywami, imbirem i makaronem ryżowym
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie
- 1 marchewka starta na tarce
- imbir wielkości kciuka pokrojony w cienkie słupki
- 2 szalotki drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 żółta papryka pokrojona w słupki
- ½ kopru włoskiego pokrojonego na mniejsze kawałki
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta czerwonej papryki
- 3 łyżki zielonego groszku
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki podprażonych orzechów nerkowca
- 1 papryczka chili drobno posiekana
Przygotowanie:
- W woku rozgrzej olej. Dodaj szalotkę, chili, czosnek oraz imbir i chwilę podsmażaj.
- Następnie dodaj koper włoski, marchew i paprykę.
- Dodaj paprykę w przyprawie i podsmażaj aż warzywa staną się miękkie.
- Następnie dodaj makaron ryżowy i dwie łyżki wody, w której się moczył.
- Dodaj sos sojowy i całość duś aż makaron stanie się miękki.
- Na sam koniec dodaj groszek zielony, szczypiorek oraz posyp całość orzechami nerkowca.
Rozgrzewający dal z dynią i kolendrą z domowymi podpłomykami
Składniki:
- 500 g dyni pokrojonej w drobną kostkę (bez skóry)
- 300 g czerwonej soczewicy
- 200 g żółtej soczewicy lub zielonej
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- 6 ząbków czosnku pokrojone w plastry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 l pomidorów z puszki
- imbir wielkości kciuka pokrojony na cienkie paseczki
- pęczek świeżej kolendry
- olej do smażenia
- 500 ml wywaru
Mieszanka przypraw:
- 3 łyżeczki nasion kolendry
- 3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/ łyżeczki wędzonej papryki
Składniki na podpłomyki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki ciepłej wody
- sól
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy włóż do moździerza i ucieraj aż powstanie sypka przyprawa. Na gorący olej dodaj imbir oraz 2 łyżeczki przygotowanej przyprawy.
- Następnie dodaj cebulę oraz czosnek.
- Do tego wsyp żółtą lub zieloną soczewicę, dynię i zalej wywarem z jarzyn i gotuj 10 minut.
- Po tym czasie dodaj czerwoną soczewicę i gotuj 6 minut.
- Następnie dodaj pomidory oraz mleko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia.
- Następnie dodaj posiekaną kolendrę. Podawaj z podpłomykami.
Przygotowanie podpłomyków:
- Na stolnicy lub w misce wymieszaj mąkę z przyprawami.
- Następnie dodaj oliwę z oliwek. I po trochę wlewaj gorącą wodę.
- Ciasto energicznie zagniataj ręką.
- Następnie podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj na cienki placek.
- Rozgrzej patelnię i podsmażaj placki z obu stron.
Zobacz także:
Kuchnia prosto z dżungli, czyli słodkości Dominiki Matysiak
Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego
Kawa z cynamonem – przepis i właściwości. Dlaczego warto ją pić?
Autor: Anna Mierzejewska
podziel się: