Przepisy kulinarne

Cierpisz na zespół drażliwego jelita? Ta dieta jest dla ciebie!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Daria Ładocha radzi, co powinny uwzględnić w swojej diecie osoby, cierpiące na zespół drażliwego jelita. Jakich pokarmów powinny unikać, a jakie wybierać? Czym jest dieta FODMAP? Skorzystajcie z jej przepisów!

ŁOSOŚ PIECZONY Z SURÓWKĄ Z OGÓRKA ZIELONEGO Z SEZAMEM I SOSEM SOJOWYM

Składniki:

4 filety z łososia bez skóry (każdy około 150 g)

4 łyżki syropu klonowego

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki soku z limonki

4 łyżki musztardy

sól, pieprz

1/2 pęczka kolendry

Sałatka z ogórka:

1 ogórek zielony

2 łyżki sosu sojowego

1/2 pęczka kolendry

2 łyżki sezamu prażonego

Przygotowanie:

Łososia umyj i osusz ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Łososia obtocz w marynacie, posyp kolendrą, zawiń w papier i piecz w piekarniku około 12 minut. Przygotuj surówkę z ogórka: pokrój go na cienkie paski lub na sposób julienne. Wymieszaj z posiekaną kolendrą, sosem sojowym i sezamem. Podawaj z upieczonym łososiem i z dodatkiem dipu zielonego.

ZIELONY DIP

Składniki:

2 szklanki rukoli

2 łyżki oleju czosnkowego

2 łyżki orzechów ziemnych

300 g sera feta

2 łyżki soku z limonki

1/2 łyżeczki syropu klonowego

Do podania: marchewki baby

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze. Miksuj aż masa nabierze kremowej konsystencji. Podawaj w towarzystwie grillowanych warzyw, łososia pieczonego lub marchewek.

OWOCOWA KOMOSA RYŻOWA NA ŚNIADANIE

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej

2 szklanki mleka migdałowego

1 łyżka syropu klonowego

sok z 1 limonki

1 łyżka malin

1 łyżka truskawek

1/2 łyżeczki sezamu

4 plasterki banana

1 łyżeczka orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Komosę ryżową opłucz na sitku i ugotuj w mleku migdałowym. Możesz wrzucić komosę do zimnego mleka. Gotuj około 15 minut aż komosa będzie miękka. Przełóż do miseczki, dodaj sok z limonki, cynamon i syrop klonowy. Wymieszaj. Dodaj owoce i udekoruj sezamem oraz orzechami.

WYTRAWNE ŚNIADANIE, CZYLI SZAKSZUKA Z CZERWONĄ PAPRYKĄ

Składniki:

4 jajka

szczypta wędzonej papryki

2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

1 papryka czerwona pokrojona w słupki

1/2 papryki żółtej pokrojonej w słupki

garść szpinaku świeżego

sól do smaku

1 łyżka oliwy czosnkowej

szczypta oregano suszonego

świeżo mielony pieprz

Do podania: liście świeżego oregano

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czerwoną paprykę i żółtą z dodatkiem papryki wędzonej. Dopraw oregano i delikatnie solą i pieprzem. Dodaj pomidory i chwilę podsmażaj. Dodaj szpinak i poczekaj aż liście zmiękną. Na warzywa wbij jajka i przykryj przykrywką. Zmniejsz ogień i gotuj aż białko się zetnie na jajkach. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem i z dodatkiem liści świeżego oregano.

SŁODKO – KWAŚNY KURCZAK Z RYŻEM

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1 jajko roztrzepane

3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki stewii

1/4 szklanki octu jabłkowego

4 łyżki sosu sojowego

1 szklanka pomidorów z puszki

1/2 szklanki wywaru z kurczaka

1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę

1 papryczka chilli drobno posiekana

1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę

3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Do podania: miseczka ryżu i pałeczki

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Połącz sos sojowy z wywarem, pomidorami z puszki, octem i stewią. Całość przerzuć do rondelka i podgrzewaj. Doprowadź do wrzenia i poczekaj aż sos zgęstnieje. Kurczaka obtocz w jajku, a następnie w mące kukurydzianej. Skrop patelnię olejem delikatnie i obsmaż kurczaka, aż zrobi się złocisty i chrupiący. Dodaj paprykę, chilli i ananasa i chwilę podgrzewaj aż staną się miękkie. Połącz mięso z przygotowanym sosem i chwilę podgrzewaj, aż wszystkie smaki dokładnie się połączą. Podawaj udekorowane szczypiorkiem w towarzystwie ryżu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości