Przepisy kulinarne

Burleskowa słodkość: jabłka w karmelu

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Kasia Kraszewska. Przygotowała kilka gorących i słodkich propozycji w stylu Pin Up Candy: jabłka w karmelu, muffinki z zarodków pszenicy i brokatem, pin-up Candy drink na bazie soku z granatów i eksowny sorbet herbaciany i malinowy.

 

 

 

Jabłka w karmelu

Składniki:

1/2 szklanki cukru

1 kg jabłek

200 ml śmietany 30%

woda

Przygotowanie:

Karmel: do garnka z grubszym dnem wsypujemy 1/2 szklanki cukru i rozpuszczamy go w 1/2 szklanki wody. W razie potrzeby możemy dodać jej nieco więcej. Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.

Karmel łączymy z 200 ml śmietany. Umyte i osuszone jabłka maczamy w karmelu i pozostawiamy do zastygnięcia

Muffinki z zarodków pszenicy i brokatem

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka maki

1 szklanka zarodków pszenicy

1 łyżka proszku do pieczenia

mrożone wiśnie

masa lukrowa

jadalny brokat

Przygotowanie:

Z białek ubijamy pianę, łączymy z cukrem i innymi składnikami, przekładamy do foremek. Do każdej foremki wkładamy 2 wiśnie, pieczemy 20 min.

Pin-up Candy drink na bazie soku z granatów

Składniki:

1 granat

1 limonka

rum

woda mineralna

suchy lód

Przygotowanie:

Ziarna granatu ugniatamy z limonką, zalewamy rumem i dopełniamy woda mineralną. Dla specjalnego efektu wrzucamy do drinka kostkę suchego lodu. Kieliszek jak do Martini.

Seksowny sorbet herbaciany i malinowy

Składniki:

herbata

sok z cytryny

szczypta soli

cukier

Przygotowanie:

Cukier, sok z malin i mieszankę z herbaty wlewamy do woreczka strunowego. Małe woreczki wrzucamy do dużego woreczka strunowego wypełnionego lodem, Zasypujemy solą i potrząsamy. Uzyskujemy dwa kolory sorbetu - biały i różowy, wykładamy do salaterki, przystrajamy kwiatem i melisą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości