Barszcz ukraiński
Składniki:
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 małego selera
1 mały por
4 ząbki czosnku
2 średnie buraki
2 średnie ziemniaki
1 puszki czerwonej fasoli
malutki koncentrat pomidorowy
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz do smaku
1 i 1 l wody
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku. Gdy się lekko przyrumienią dorzucamy pokrojoną w cienkie plasterki pietruszkę oraz selera. Po 3-5 minutach dorzucamy pokrojonego pora oraz cienkie plasterki marchewki. Całość mieszamy i dusimy pod pokrywką na małym gazie kolejne 3-5 minut. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy obrane i starte na tarce buraki oraz pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Tuż przed podaniem można dodać śmietanę. Barszcz jest najlepszy następnego dnia.
Kotlety z zielonego groszku z pieczoną marchewką i pietruszką
Składniki:
200 g zielonego groszku (np. mrożonego)
2 małe ugotowane ziemniaki
100 g białego twarogu
garść liści bazylii
3 łyżki mąki grochowej
1 łyżeczki soli
olej ryżowy do smażenia
Przygotował:
Wszystkie składniki ( poza olejem ;-) miksujemy ze sobą w blenderze. Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Podajemy z pieczona marchewką i pietruszką.
Składniki:
3 duże marchewki
3 duże pietruszki
łyżka rozmarynu
łyżeczka soli kamiennej
1 szklanki oliwy z oliwek
Pzygotował:
Marchewkę i pietruszkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 4-centymetrowe odcinki. Wrzucamy do miski z oliwą, rozmarynem i solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie wyrzucamy na brytfankę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
Koktajl mineralny
Składniki:
1 pałeczka selera naciowego
1 czerwona papryka
1 l passaty pomidorowej ( włoski rzadki sos pomidorowy)
2 ząbki czosnku
kilka listków kolendry
kawałek imbiru (wielkości kciuka)
2 pietruszki
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
Przygotowanie:
Z pietruszek w sokowirówce wyciskamy sok, który miksujemy w blenderze z sosem pomidorowym, pokrojoną papryką i selerem naciowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku, startym na tarce imbirem, poszatkowanymi listkami kolendry i pieprzem cayenne. Solimy do smaku i ozdabiamy świeżymi listkami kolendry.
Sałatka z rukoli
Składniki:
150 g rukoli
garść żurawiny
1 duża słodka gruszka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
sok z 1 cytryny
50 g kiełków lucerny
Przygotowanie:
Musztardę mieszamy z oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Rukolę mieszamy z żurawiną, na sałacie układamy plastry gruszki oraz kiełki lucerny. Całość polewamy sosem musztardowym.
Multiwitamina
Składniki:
4 kiwi
1 awokado
1 łyżka miodu
sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki w blenderze na jednolity mus.
Kulki z orzechów brazylijskich i suszonych moreli
Składniki:
1 szklanka suszonych moreli
1 szklanka orzechów brazylijskich
Przygotowanie:
Orzechy brazylijskie mielimy w blenderze. Wsypujemy poszatkowane morele i całość mielimy na kleistą masę. Formujemy małe kulki wielkości czekoladki z bombonierki.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN