Materiał promocyjny

Bomba witaminowa

W każdy poniedziałek w kuchni Dzień Dobry TVN gościmy aktorkę Monikę Mrozowską i jej męża Macieja Szaciłło. Nasi kucharze tym razem przygotowali potrawy, które są prawdziwą bombą witaminową.

Barszcz ukraiński

Składniki:

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

1 małego selera

1 mały por

4 ząbki czosnku

2 średnie buraki

2 średnie ziemniaki

1 puszki czerwonej fasoli

malutki koncentrat pomidorowy

1/3 szklanki oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz do smaku

1 i 1 l wody

sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku. Gdy się lekko przyrumienią dorzucamy pokrojoną w cienkie plasterki pietruszkę oraz selera. Po 3-5 minutach dorzucamy pokrojonego pora oraz cienkie plasterki marchewki. Całość mieszamy i dusimy pod pokrywką na małym gazie kolejne 3-5 minut. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy obrane i starte na tarce buraki oraz pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Tuż przed podaniem można dodać śmietanę. Barszcz jest najlepszy następnego dnia.

Kotlety z zielonego groszku z pieczoną marchewką i pietruszką

Składniki:

200 g zielonego groszku (np. mrożonego)

2 małe ugotowane ziemniaki

100 g białego twarogu

garść liści bazylii

3 łyżki mąki grochowej

1 łyżeczki soli

olej ryżowy do smażenia

Przygotował:

Wszystkie składniki ( poza olejem ;-) miksujemy ze sobą w blenderze. Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Podajemy z pieczona marchewką i pietruszką.

Składniki:

3 duże marchewki

3 duże pietruszki

łyżka rozmarynu

łyżeczka soli kamiennej

1 szklanki oliwy z oliwek

Pzygotował:

Marchewkę i pietruszkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 4-centymetrowe odcinki. Wrzucamy do miski z oliwą, rozmarynem i solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie wyrzucamy na brytfankę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut.

Koktajl mineralny

Składniki:

1 pałeczka selera naciowego

1 czerwona papryka

1 l passaty pomidorowej ( włoski rzadki sos pomidorowy)

2 ząbki czosnku

kilka listków kolendry

kawałek imbiru (wielkości kciuka)

2 pietruszki

szczypta pieprzu cayenne

sól do smaku

Przygotowanie:

Z pietruszek w sokowirówce wyciskamy sok, który miksujemy w blenderze z sosem pomidorowym, pokrojoną papryką i selerem naciowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku, startym na tarce imbirem, poszatkowanymi listkami kolendry i pieprzem cayenne. Solimy do smaku i ozdabiamy świeżymi listkami kolendry.

Sałatka z rukoli

Składniki:

150 g rukoli

garść żurawiny

1 duża słodka gruszka

1/3 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

sok z 1 cytryny

50 g kiełków lucerny

Przygotowanie:

Musztardę mieszamy z oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Rukolę mieszamy z żurawiną, na sałacie układamy plastry gruszki oraz kiełki lucerny. Całość polewamy sosem musztardowym.

Multiwitamina

Składniki:

4 kiwi

1 awokado

1 łyżka miodu

sok z 1 limonki

Przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki w blenderze na jednolity mus.

Kulki z orzechów brazylijskich i suszonych moreli

Składniki:

1 szklanka suszonych moreli

1 szklanka orzechów brazylijskich

Przygotowanie:

Orzechy brazylijskie mielimy w blenderze. Wsypujemy poszatkowane morele i całość mielimy na kleistą masę. Formujemy małe kulki wielkości czekoladki z bombonierki.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości