Biegaj, jedz i ciesz się życiem

W kuchni Dzień Dobry TVN: Małgorzata Majewska i jej przepisy na dania dla biegaczy! Lubicie biegać? Zobaczcie co, zdaniem autorki książki "Przepis na bieganie", warto jeść, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników.

Kawa gotowana z przyprawami

Składniki:

kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy

cynamon w proszku

świeży imbir

kawa mielona

kardamon

goździki

miód lub cukier

kurkuma w proszku

laska wanilii

Przygotowanie: Do średniej wielkości garnka wlać zimną wodę i dodać kilka kropli soku z cytryny lub obraną pomarańczę oraz odrobinkę kurkumy ( ale dosłownie szczyptę, w przeciwnym razie kawa będzie zbyt gorzka) i odrobinę soli. Podgrzewać aż do wrzenia. Wsypać 5-6 łyżeczek zmielonej kawy. Gotowana kawa traci swoją moc, więc można jej dać więcej niż w wersji zaparzanej. Dodać cynamon, wanilię ( najlepiej w lasce). Obrać kawałek świeżego imbiru i przed dodaniem naciąć go z kilku stron. Można dodać świeżo starty imbir, jeden goździk lub nasionko kardamonu. Kawę z przyprawami podgrzewać powoli jeszcze ok. 5 minut. Słodzić miodem ( w postaci nie bardzo gorącego płynu) bądź cukrem trzcinowym.

Baton energetyczny

Składniki:

300g płatków mieszanych w dowolnych proporcjach:

owsianych, orkiszowych, żytnich

100g masła

100g ksylitolu

80g miodu lub syropu z agawy

100g mieszanki: w dowolnych proporcjach

żurawina

rodzynki

morele

śliwki

orzechy

Przygotowanie: Płatki wymieszać w dowolnych proporcjach. Można zastosować tylko jeden rodzaj płatków lub bawić się kombinacją różnych ich rodzajów. Masło rozpuścić powoli, pilnując, by się nie zagotowało. Orzechy i większe owoce pokroić na małe kawałki. Połączyć składniki ze sobą, mocno ugniatając. Uzyskaną mieszankę wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Wystudzone można kroić na dowolnej wielkości batony.

Jaglanka z orzechami włoskimi z mascarpone

Składniki:

kasza jaglana

kawałek świeżego imbiru

kilka kropli cytryny

odrobina kurkumy

szczypta cynamonu

1 łyżeczka masła

1 łyżkę mascarpone

1 łyżeczka miodu

orzechy nerkowca

Curry batatowe z kurczakiem

Składniki:

400g piersi z kurczaka

350g batatów

100g passaty

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju kokosowego

100ml bulionu warzywnego

400ml mleka kokosowego

oliwa z oliwek

50g imbiru

2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżka tymianku suszonego

2 łyżeczki kurkumy w proszku

0,5 łyżeczki kardamonu

0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

sól himalajska

natka pietruszki

świeża kolendra

Przygotowanie: Filety z kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć. Pokroić w kostkę i wymieszać z solą, pokrojoną drobno papryczką chili, kurkumą, startym imbirem, pokrojonym drobno czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawić na mniej więcej godzinę w temperaturze pokojowej, można też zostawić na noc w lodówce do „przegryzienia się” składników, wtedy należy wyjąć mięso godzinę przed smażeniem. Do garnka o grubym dnie wlać olej kokosowy i całość zamarynowanego kurczaka z przyprawami. Smażyć mieszając 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty i smażyć wszystko razem, delikatnie mieszając przez kolejne 10 minut. Następnie dodać resztę przypraw i bulion. Gotować przez 10 minut i dodać mleko kokosowe. Dosolić całość wg uznania. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż bataty będą już prawie miękkie. Dodać passatę pomidorową i ponownie gotować na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie dopuszczając do zagotowania się całości. Podawać posypane świeżą natką pietruszki i kolendry.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości