Materiał promocyjny

Jak wzmocnić organizm osoby starszej?

Starsza kobieta spędzająca czas z wnuczką
Starsza kobieta z wnuczką
Źródło: Adene Sanchez/GettyImages
Pomimo licznych sposobów mających na celu przedłużenie młodości, należy podkreślić, iż starzenie jest nieuniknionym, naturalnym procesem, który stopniowo wpływa nie tylko na wygląd ale też na funkcjonowanie całego organizmu. Obserwuje się m.in. spadek wydolności wielu układów np. pokarmowego i odpornościowego, co może wpływać na trawienie i wchłanianie, a także zwiększać podatność osób w wieku starszym na choroby i infekcje. Jednakże okazuje się, że zmiany w stylu życia, w tym odpowiednio dobrana dieta, oraz regularne ćwiczenia fizyczne mogą wspierać organizm seniora. 

Dieta seniora a wzmocnienie organizmu

Zapotrzebowanie na energię (kalorie) i składniki odżywcze nie jest takie samo przez całe życie. Z wiekiem dochodzi do spowolnienia przemiany materii, często też seniorzy mają niższy poziom aktywności zarówno zawodowej, jak i fizycznej. Z tego względu, dieta osoby powyżej 65 roku życia powinna być dostosowana do jej specyficznych potrzeb wynikających z wieku, stanu zdrowia i funkcjonowania układu pokarmowego, jednocześnie zapewniając wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Podczas planowania diety seniora, niezwykle istotne jest uwzględnienie jego stanu zdrowia, w tym ewentualnych chorób współistniejących, które często narzucają rodzaj stosowanej diety lub wybór produktów, które w tej diecie powinny się znaleźć. Różnice w zapotrzebowaniu na składniki odżywcze będą widoczne między osobą starszą o dobrym stanie zdrowia a seniorami borykającymi się z chorobami takimi jak np. cukrzyca czy nadciśnienie, które dodatkowo wiążą się z koniecznością przyjmowania wielu leków, co również może wpływać na to kiedy i jakie produkty powinny być spożywane. W takich przypadkach konsultacja lekarska i dietetyczna są kluczowe do opracowania zbilansowanego planu żywieniowego, który nie tylko zaspokoi indywidualne potrzeby energetyczne i odżywcze, ale również uwzględni ograniczenia wynikające z istniejących schorzeń, poprawiając tym samym jakość życia i kondycję seniora.

Zapotrzebowanie osoby starszej na substancje odżywcze

Z wiekiem nie zmniejsza się konieczność dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, które są szczególnie ważne dla osób starszych. W kontekście często występujących w tej grupie wiekowej problemów m.in. związanych z pracą przewodu pokarmowego np. zaburzenia trawienia czy wchłaniania, zmniejszony apetyt i szybkie uczucie sytości, kluczowe staje się dostarczanie posiłków o wysokiej gęstości odżywczej – czyli takich, które w niewielkiej ilości produktu dostarczają zwiększonej ilości ważnych dla zdrowia składników odżywczych, np. białka, witamin, składników mineralnych.

Energia: zapotrzebowanie energetyczne osób starszych jest niższe – np. u kobiet w wieku 75 lat o około 500 kcal, a u mężczyzn w wieku 75 lat o około 800 kcal, w porównaniu z osobami w wieku 45 lat.

Białko: w przypadku białka, które jest podstawowym budulcem organizmu, zaleca się spożycie na poziomie 1,0-1,2 g/kg masy ciała na dobę u zdrowych seniorów, 1,2-1,5 g/kg masy ciała u osób z chorobami przewlekłymi i nawet do 2 g/kg masy ciała w przypadku starszych pacjentów niedożywionych, ciężko chorych, czyli tego składnika w diecie seniora musi być więcej niż w diecie osób dorosłych.

Wapń: niedobory wapnia, powszechne w tej grupie wiekowej, mogą prowadzić do osłabienia kości i rozwoju osteoporozy, dlatego zalecane jest spożywanie 1200 mg wapnia dziennie z różnorodnych źródeł.

Witamina D: niewystarczająca synteza witaminy D w skórze i niskie jej spożycie, wymaga suplementacji tej witaminy na poziomie 1000-2000 IU/dobę przez cały rok, co jest istotne m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego.

Warto również zwrócić uwagę na pokrycie zapotrzebowanie na witaminę B6 i B12, gdyż wchłanianie tych witamin z wiekiem może się pogarszać.

Z czego może wynikać osłabienie organizmu osoby starszej, w tym osłabienie odporności?

Wpływ na organizm mają różne czynniki, wśród których wyróżnia się genetykę, historię zdrowotną oraz warunki środowiskowe. Bardzo ważną rolę odgrywa również styl życia. Ze względu zachodzące w organizmie zmiany związane procesem starzenia i zaburzenia różnych zachodzących w nim procesów, osoby w wieku starszym są bardziej narażone na infekcje i rozwój chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, osteoporoza, czy schorzenia nerek i układu oddechowego.

Osoby starsze są szczególnie narażone na niedożywienie, nawet jeśli ich masa ciała i wygląd zewnętrzny tego nie sugerują, co jest związane ze zmianami w składzie ciała, takimi jak zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zmniejszeniu masy mięśniowej. Dieta uboga w białko może nasilać te zmiany, prowadząc do ogólnego osłabienia, spadku siły mięśniowej, zmniejszenia wydolności i szybszego męczenia się, co ogranicza zdolność do wykonywania codziennych czynności. Ważne jest więc, aby dieta seniora była prawidłowo skomponowana, czyli zawierała wszystkie grupy produktów spożywczych, z uwzględnieniem ilości oraz jakości spożywanych pokarmów i ewentualnych ograniczeń w ich przyjmowaniu.

Sposoby na wzmocnienie organizmu osoby starszej

Jak już wcześniej wspominano, ważnym elementem wzmacniającym organizm seniora jest odpowiednia dieta.

Zdarza się, że z powodu utrwalanych przez lata nawyków i zwyczajów żywieniowych, często nieprawidłowych oraz obecności chorób i przyjmowanych leków, modyfikacja diety seniora może być trudna. W sytuacji utraty apetytu, niechęci do jedzenia lub spożywania niewielkich porcji posiłków, gorszej tolerancji niektórych produktów, np. pełnoziarnistego pieczywa czy surowych warzyw i owoców, może dochodzić do niezamierzonego spadku masy ciała i ryzyka rozwoju niedożywienia, a w konsekwencji osłabienia organizmu seniora. Wówczas niezbędna jest konsultacja medyczna w celu uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych.

W przypadku, gdy senior choruje i mamy obawy o niedobory składników odżywczych w jego diecie a tradycyjną dietą nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ich ilości, wtedy lekarz może zdecydować o zastosowaniu wsparcia żywieniowego i włączeniu do diety starszego pacjenta żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Takimi preparatami są np. doustne preparaty odżywcze Nutridrink*.

Poza odpowiednią dietą, bardzo ważne jest również zapewnienie seniorom odpowiedniej ilości snu i odpoczynku, najlepiej na świeżym powietrzu, oraz unikanie sytuacji wywołujących stres. Dodatkowo, regularna, umiarkowana aktywność fizyczna, dostosowana do indywidualnych możliwości, jest niezbędna, ponieważ stymuluje produkcję komórek odpornościowych biorących udział m.in. w obronie organizmu przez infekcjami.

*Nutridrink to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Stosować pod nadzorem lekarza.

Materiał promocyjny
podziel się: