Livigno i strefa bezcłowa
Livigno to serce włoskich Alp, położone w Lombardii, na wysokości 1816 metrów. W tej właśnie miejscowości spędzić można nie tylko malowniczą zimę, ale także lato, jesień i wiosnę. Każda z pór roku ma swój niepowtarzalny klimat.
Co więcej, w miasteczku możemy też taniej nabyć produkty. Dlaczego? Ze względu na obszar wolnocłowy.
- Tam było wygodniej, Napoleon uznał, że łatwiej będzie utworzyć taki obszar buforowy między Włochami a Szwajcarią niż na każdej górskiej przełęczy organizować punkt poboru cła – powiedziała Desire Castellani z Mus! Museum Livigno i Trepalle.
Livigno i regionalne potrawy
Żadna podróż nie może obyć się bez jedzenia. Kosztowanie lokalnych przysmaków to najpiękniejsza część zwiedzania świata. Nasz reporter wybrał się więc do miejscowego szefa kuchni, by skosztować tradycyjne dania. Andrea Fugnanesi poczęstował go potrawą znaną z XIX wieku składającą się z makaronu, ziemniaków, kapusty włoskiej, sera i masła.
Po posiłku czas na spacer. A we włoskiej miejscowości malowniczych tras nie brakuje. Co więcej, podczas zwiedzania okolic towarzyszyć mogą nam lamy i alpaki.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Włochy, Wenecja – co warto zobaczyć i kiedy najlepiej jechać?
- Wenecja obchodzi 1600 urodziny. "Wystarczy, aby światło odbiło się od tafli wody i ludzie już zaczynają się uśmiechać"
- Opłaty za wstęp do miasta, kary za nieprzestrzeganie przepisów. Czy to koniec turystyki, jaką znamy?
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Monika Nasternak, Witold Casetti
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN