Agnieszka Wróblewska o tym, jak wyglądają Święta Wielkanocne na Podhalu.
Gdzie tym razem wybrał się krytyk kulinarny Maciej Nowak?
W reportażu pokazaliśmy opozycję kubańską - młodych mężczyzn, którzy założyli zespół muzyczny. W tekstach piosenek mówią o sytuacji politycznej na Kubie, śpiewają też najbardziej znane utwory Jacka Kaczmarskiego, który był głosem antykomunistycznej opozycji w Polsce.
Co roku tysiące motocyklistów jedzie na Jasną Górę. W ubiegłym blisko 15 tys. zmotoryzowanych uczestniczyło w uroczystościach rozpoczęcia sezonu motorowego w Polsce. Tym razem towarzyszyła im nasza ekipa.
Tylko w dzień Dobry TVN Kinga Baranowska opowiedziała o swoich przygodach w drodze na trzeci szczyt świata.
Nasz kulinarny podróżnik tym razem pojechał do Białowieży - do restauracja Carskiej w Białowieży, która mieści się w zabytkowym budynku dworca kolejowego "Białowieża Towarowa", zbudowanego w 1903 roku dla cara Mikołaja II. Charakter i wystrój wnętrz, na który składają się oryginalne meble z tamtego okresu, nawiązują do czasów carskich. Dziś ten unikatowy obiekt architektury drewnianej przyciąga zarówno turystów, jak i smakoszy kuchni polsko-rosyjskiej.
Jedno z poznańskich biur podróży oferuje klientom pierwszą polską wycieczkę do Afganistanu. Przewodnikiem i opiekunem wycieczki będzie Tomasz Kamiński, orientalista i autor książki o Afganistanie, który w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział o niebezpieczeństwach, które wiążą się z taką wyprawą.
Zainspirowany faktem, iż nazwisko Kowalski jest jednym z najpopularniejszych w Polsce, Vito Casetti postanowił podążyć śladami ludzi, którzy zajmowali się kowalstwem.
Tydzień temu ruszyła kolejka gonitw na warszawskim Służewcu. Agnieszka Rylik pojawiła się tam, by przekonać się, jak z bliska wygląda praca dżokeja.
Od goszczącej w naszym studiu Beaty Pawlikowskiej i Doroty Stankiewicz dowiedzieliśmy się o czym powinniśmy pamiętać, przygotowując się do podróży samolotem.
Zaprosiliśmy dzisiaj do programu Annę Muchę, która podczas pobytu w Nowym Jorku była na targach motoryzacyjnych. Zapytaliśmy ją o wrażenia i organizację wydarzenia, które słynie w świecie z przepychu i obecności wielu gwiazd. Skorzystaliśmy również z okazji, by zapytać aktorkę o jej najbliższe plany zawodowe.
Ciulim lelowski przygotowywany jest z miazgi tartych ręcznie ziemniaków, żeberek wieprzowych i przypraw. Smak i aromat nadaje potrawie długotrwałe pieczenie w piecu chlebowym opalanym drzewem sosnowym. Do Lelowa wybrał się krytyk kulinarny Maciej Nowak, nasz kulinarny podróżnik.
Dziś gościliśmy w programie parę, która postanowiła się pobrać w wyjątkowy sposób. Posłuchajcie, jak postanowili spędzić ten wyjątkowy dzień.
Jakie niezbyt ciekawe pamiątki możemy ze sobą przywieźć z egzotycznych podróży?
Maciej Nowak zajrzał tym razem do wsi Pokrzydowo na Pojezierzu Brodnickim. Tam zapoznał się z produkcją ekologicznych makaronów produkowanych w najstarszym gospodarstwie ekologicznym w Polsce. W ofercie gospodarze - Państwo Babalscy - mają makarony razowe, pszenne, żytnie, orkiszowe i z ziołami.
W zeszłym roku UOKiK przeprowadził kontrolę w około 140 losowo wybranych przedstawicielstwach biur podróży. Okazało się, że większość z nich w umowach stosuje zapisy łamiące prawa konsumenta. Postanowiliśmy, więc zaprosić przedstawicieli dwóch biur podróży oraz przedstawiciela UOKiK-u, by porozmawiać o stosowanych w umowach kruczkach.
Jak żyło się sto lat temu w Beskidzie Śląskim?
Jak co piątek ekipa Dzień Dobry TVN wyrusza w Polskę. Tym razem dotarliśmy na Śląsk.
Dzisiaj Agnieszka Rylik podjęła się naprawdę ekstremalnego wyczynu, wyskoczyła ze spadochronem z samolotu.. Posłuchajcie jakie wrażenie zrobił na niej ten skok.
1 maja powróciła do kraju Polska Ekspedycja Archeologiczna do Wschodniej Delty Nilu. Najciekawsze i najbardziej zagadkowe odkrycia polskich archeologów to dzbany z imionami dwóch nieznanych władców egipskich i grobowiec sprzed 5 tysięcy Lat.
Gdy ostatnio łączyliśmy się z Kingą była chora, z jej ostatnich relacji wynika, że jest lepiej, ale musi wyleczyć się do końca. Obecnie Kinga aklimatyzuje się, jak na razie dotarła do bazy na wysokości 6 700 metrów.
Kiedy są zmęczeni codziennym kieratem wyjeżdżają na tygodnie, miesiące, a nawet lata. Zgodnie uważają, ze lepiej coś przeżyć, coś zobaczyć, niż płacić składki na ZUS. Dziś gościliśmy w studiu ludzi, którzy postanowili spełniać swoje marzenia.
Dzisiaj nasza ekipa gościła w Tarnowie. Wraz z jego mieszkańcami postarali się odkryć dla Was jak najwięcej sekretów i ciekawostek związanych z tym miastem, a jest ich niemało, możecie spotkać między innymi najszybszą babcię świata..
Nasi goście opowiedzieli nam czym jest dla Japończyków sakura zensen, czyli Front Kwitnienia Wiśni.
Jedzenie jest tak samo ważne jak oddychanie, ale znacznie bardziej przyjemne. Bywa źródłem zaskoczeń, konsternacji, radości lub rozczarowania. Równie łatwo może doprowadzić do choroby, jak i uzdrowienia - mówi podróżniczka Beata Pawlikowska. Wszystko zależy od tego co się je, gdzie, z czego zostało to zrobione i w jaki sposób. Nawet zwykły chleb w różnych zakątkach świata ma rozmaity kształt, zapach i smak. Od arabskich pszennych placków, przez meksykańskie kukurydziane tortille, aż po watowaty chleb Amerykanów - dodaje.
Pomysł wyprawy narodził się na jednym ze spotkań Mateusza Damięckiego z Dominikiem Kopczyńskim. Chłopaki poznali się dzięki swoim dziewczynom. Dominik zaczął opowiadać o tym, że organizuje wyprawy samochodowe, a Mateusz podrzucił mu Rosję. Zebrali ekipę, znaleźli sponsora i udało się.
Odpowiedzi na to pytanie szukała nasza specjalna wysłanniczka w Londynie Ewa Mazurek.
W styczniu odbył się rajd Budapeszt-Bamako. Główna zasada rajdu brzmiała: "ktokolwiek, czymkolwiek, jakkolwiek". W naszym studiu gościmy dwójkę uczestników tego rajdu, opowiedzieli nam jakie wyzwania przed nimi postawił i czy było warto wziąć w nim udział.
Specjalnie dla Was prosto z Krynicy Agnieszka Wróblewska, Dorota Gardian i Mariusz Sawicki. Na miejscu spotkali się z mieszkańcami, którzy pomogli przedstawić specyficzny klimat tamtych stron.
Warszawski hotel Le Méridien Bristol znalazł się na 11. miejscu w Europie i na 57. miejscu na świecie wśród najlepszych hoteli w ankiecie czytelników amerykańskiego miesięcznika "Travel&Leisure". Vito przekonał się na własnej skórze jakie luksusy czekają na gości hotelu.