Ta dieta wpływa na upodobania dziecka do słonych smaków. Może być przyczyną rozwoju otyłości

Źródło: Dzień Dobry TVN
Co jeść, żeby mieć dobry humor?
Co jeść, żeby mieć dobry humor?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Badania wskazują, że wysokotłuszczowa dieta w okresie ciąży wpływa na upodobanie do słonych smaków potomstwa. Co więcej, wpływa również na metabolizm. Japońscy naukowcy uważają, że odkrycie może mieć znaczący wpływ na rozwój chorób związanych z otyłością.

Wpływ diety w ciąży na upodobania smakowe dziecka

Jak wynika z badań naukowców z Tokyo Medical and Dental University (TMDU), wysokotłuszczowa dieta w ciąży ma wpływ na preferencje smakowe potomstwa, a także metabolizm. Badania opublikowano w piśmie "Scientific Reports", a przeprowadzone zostały na szczurach. Wykorzystano w nim dwa pokolenia zwierząt - ciężarne matki i noworodki. Samice w ciąży oraz karmiące były na diecie bogatej w tłuszcze, a w grupie kontrolnej znalazły się gryzonie na diecie standardowej. Po odstawieniu od mleka matki tryb żywienia został utrzymany.

- Zastanawialiśmy się, czy różne diety wpłynęły na preferencje smakowe szczurów. Jak wiadomo, jeśli coś smakuje dobrze, mózgowe obwody nagrody są aktywowane i zwykle je się tego więcej - powiedział Takashi Ono, starszy autor badania.

Okazało się, że młode szczury z grupy wysokotłuszczowej zużywały więcej energii niż osobniki z grupy kontrolnej i przybrały na wadze.

Dieta wysokotłuszczowa a upodobania smakowe

W badaniu sprawdzono preferencje podstawowych smaków - kwaśnego, gorzkiego, słonego, słodkiego, kwaśnego, a także umami. Potomstwo z grupy diety wysokotłuszczowej preferowało słone pokarmy. W przypadku grupy kontrolnej nie zaobserwowano szczególnych preferencji.

Japońskie odkrycie, jak uważają sami autorzy, może prowadzić do zmniejszenia ryzyka rozwoju otyłości, a także powiązanych chorób u potomstwa i w kolejnych pokoleniach. Zaobserwowano zwiększenie się ekspresji białka i genu AT1 u płci żeńskiej, która była wystawiona na wysokotłuszczową dietę.

- Wiadomo, że AT1 jest powiązany z preferencją dla słonego smaku, a dowody sugerują, że prawdopodobnie AT1 wpływa na preferencje słonego smaku poprzez zwiększenie napływu sodu w komórkach kubków smakowych - wyjaśnił Saranya Serirukchutarungsee, główny autor badania.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: Rynek Zdrowia

Źródło zdjęcia głównego: AleksandarNakic/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości