Zupa z soczewicy zielonej czy czerwonej to proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Taka potrawa jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, dlatego warto ją wypróbować.

Każdy z naszych przepisów na zupę z soczewicy to szybki sposób na pożywne danie. Przetestuj je i zobacz, jak zupa błyskawicznie zniknie ze stołu!

  • Zupa z soczewicy czerwonej - przepis
  • Zupa z soczewicy zielonej - przepis
  • Zupa krem z soczewicy czerwonej - przepis
  • Zupa krem z soczewicy zielonej

Zupa z soczewicy czerwonej - przepis

To najpopularniejsza odmiana tej rośliny. Jest idealnym wyborem dla wegan i wegetarian, ponieważ zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w niej także dużo witamin z grupy B oraz minerałów, np. żelazo, magnez, potas i cynk.

Jak przygotować pożywną zupę z czerwonej soczewicy ? Przepis jest niezwykle prosty! Przygotuj:

· ¾ szklanki czerwonej soczewicy,

· trzy marchewki,

· puszkę pomidorów,

· trzy łodygi selera,

· dwie szklanki wody,

· 2 łyżeczki oleju bądź mleczka kokosowego,

· łyżkę oliwy z oliwek,

· pół cebuli,

· ząbek czosnku,

· pół łyżeczki papryczki chilli,

· odrobinę świeżej kolendry do udekorowania,

· sól do smaku.

Posiekaj marchewkę i cebulę w drobną kostkę, a seler pokrój w plasterki. Wrzuć je do garnka, a następnie z solą i oliwą podsmażaj przez kilka minut. Dodaj soczewicę. Potem dolej wodę i dodaj pomidory oraz przyprawy, poza kolendrą. Na koniec dodaj olej lub mleczko kokosowe. Zupę podawaj udekorowaną świeżą kolendrą.

Taka zupa z soczewicy z pomidorami jest odpowiednia dla wegan. Zapewnia też organizmowi wiele składników odżywczych, a podniebieniu prawdziwą przyjemność!

Zobacz też: Przepisy na zupę z soczewicy

Zupa z soczewicy zielonej - przepis

Zielona soczewica jest produktem niskokalorycznym o wysokiej zawartości witamin z grupy B. Obniża ciśnienie, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu dobrze sprawdzi się jako podstawa potraw dla diabetyków.

Jak zrobić zupę z soczewicą zieloną ? Możesz np. przygotować:

· szklankę soczewicy,

· po pół zielonej i czerwonej papryki,

· puszkę pomidorów,

· dwa ząbki czosnku,

· całą cebulę,

· litr wody,

· pół łyżeczki słodkiej papryki,

· trzy łyżki oliwy z oliwek,

· łyżeczkę mielonego kuminu,

· trzy liście laurowe,

· ⅓ łyżeczki papryczki chilli,

· kilka ziarenek ziela angielskiego,

· sól i pieprz do smaku.

Soczewicę opłucz, a następnie namaczaj przez 30 minut. Potem odlej wodę. Posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek podsmaż w garnku na oliwie z oliwek. Po zeszkleniu dodaj je do zblendowanych pomidorów. Duś przez kilka minut, a następnie dodaj wodę, soczewicę i przyprawy. Gotuj aż do momentu, w którym soczewica stanie się miękka, a więc ok. 30-40 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu wrzuć do garnka posiekaną drobno paprykę.

Ta zupa z zielonej soczewicy również nada się na posiłek dla wegan. Jest też lekka, nie przeszkodzi więc w diecie osobom marzącym o smukłej sylwetce.

Zobacz też: Tofu z makaronem

Zupa krem z soczewicy czerwonej - przepis

W przypadku tej zupy z soczewicy krem to nalepsze określenie. Jej delikatna konsystencja zadowoli niejednego smakosza! Aby przygotować zupę krem z czerwonej soczewicy, potrzebujemy:

· pół szklanki soczewicy,

· puszki pomidorów,

· dwóch marchewek,

· trzech ziemniaków,

· cebuli,

· ząbka czosnku,

· kawałka selera,

· litra bulionu warzywnego,

· dwóch łyżek koncentratu pomidorowego,

· łyżki masła,

· pietruszki,

· liścia laurowego,

· kilku ziarenek ziela angielskiego,

· łyżeczki papryczki chilli,

· soli i pieprzu.

Dokładnie opłucz i odcedź soczewicę. Warzywa - ziemniaki, pietruszkę, marchewki i seler - obierz i pokrój w kostkę. Obierz też cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekaj, po czym podsmaż je na maśle w garnku aż do zeszklenia. Potem dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej bulionem. Dodaj soczewicę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Po 15 minutach gotowania dodaj pomidory. Po 3 minutach zdejmij garnek z palnika i wyjmij ziele angielskie oraz liść laurowy. Dokładnie zblenduj zupę i dopraw solą i pieprzem.

Przy takiej zupie z soczewicy czerwonej przepis jest niezwykle prosty, a samo danie pyszne i wyjątkowo pożywne.

Zupa krem z soczewicy zielonej

Zupę z soczewicy możesz również wzbogacać innymi smakami. Dlatego proponujemy Ci przepis na zupę z soczewicy z dodatkiem szpinaku . Do jej przygotowania potrzebujesz:

· dwóch szklanek soczewicy,

· 800 ml bulionu warzywnego (lub, jeśli wolisz, mięsno-warzywnego),

· 300 gramów szpinaku (świeżego bądź mrożonego),

· dwóch ząbków czosnku,

· dużego ziemniaka,

· do dwóch łyżeczek przyprawy curry,

· łyżeczki gałki muszkatołowej,

· natki pietruszki do udekorowania,

· oliwy z oliwek,

· łyżeczki papryczki chilli,

· soli i pieprzu,

· śmietany.

Rozmroź szpinak, a jeśli jest świeży, zblanszuj do gorącą wodą. Soczewicę opłucz, namocz i ugotuj na półtwardo. Następnie podgrzej wywar na średnim ogniu i wrzuć do niego soczewicę, aby ugotować ją na miękko. Rozgrzej patelnię i na oliwie z oliwek podsmaż pokrojonego w plasterki ziemniaka, a po jego zarumienieniu dodaj czosnek. Na koniec dodaj szpinak. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a potem dodaj do garnka z soczewicą. Gdy wszystkie składniki staną się miękkie, zdejmij zupę z ognia i zblenduj. Na koniec dodaj odrobinę curry. Podawaj z pietruszką i łyżeczką śmietany.

Wiesz już, który przepis na zupę z soczewicy czerwonej lub zielonej będzie dla Ciebie najlepszy? W takim razie do dzieła i smacznego!

Zobacz też: Makaron wegetariański

Zobacz film: Zupa z soczewicy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0