Przy obecnym asortymencie każdego sklepu podążanie za modą jedzeniową nie stanowi żadnego problemu. Możesz iść z prądem, a jednocześnie być zdrowym, zadowolonym i realizować się w twórczym i ciekawym hobby, jakim jest gotowanie.

Kuchnia wietnamska pod wieloma względami bardzo przypomina chińską, co spowodowane jest wielowiekowymi wpływami tej kultury. Podstawowe różnice to zastępowanie w potrawach kuchni wietnamskiej sosu sojowego sosem rybnym. Bardzo często przyprawą jest tu limonka i kolendra, a gotuje się najczęściej w woku.

Najpopularniejszą potrawą kuchni wietnamskiej jest zaś zupa pho. Oryginalnie w Wietnamie występuje raczej w dwóch odmianach, chociaż oczywiście wariacji na temat zupy pho istnieje niezliczona ilość, w zależności od potrzeb konsumentów. Można tworzyć wersje wegetariańskie i wegańskie, również wersje dla bezglutenowców. Możliwości jest wiele i wszystko zależy od naszych chęci.

  • Zupa pho - pochodzenie
  • Co kupić, aby przygotować zupę pho?
  • Pho ga, czyli zupa pho z kurczakiem

Zupa pho - pochodzenie

Zupa pho jest dość młodą potrawą, a jej jedzenie stało się tradycją w Wietnamie dopiero kilkadziesiąt lat temu. Pierwszy raz podobno ugotowano ją na początku XX stulecia w północnej części kraju, natomiast swoją popularność zawdzięcza latom 50. XX wieku, co było spowodowane znaczną migracją ludności. Obecnie zupa pho jest tak bardzo popularna, jak i uniwersalna, można ją jeść przy okazji każdego posiłku w ciągu dnia (śniadania, obiadu i kolacji). Tradycyjnie je się ją pałeczkami, wybierając z zupy to, co ma stan stały, a na koniec wypija się pozostały bulion. Zupę pho powszechnie nazywa się wietnamskim rosołem. I słusznie! Podobieństwo jest ogromne!

Najbardziej popularnymi odmianami zupy pho są zupa pho bo , czyli odmiana pho z wołowiną, oraz pho ga , odmiana zupy pho kurczakiem. My dzisiaj podamy Wam oba warianty, abyście mogli przygotować zupkę najbardziej zgodną z Waszymi gustami i potrzebami.

Zobacz też: Jedzenie wietnamskie, czyli jakie?

Co kupić, aby przygotować zupę pho?

Przede wszystkim nie bójcie się zakupów. Obecnie łatwo w każdym większym sklepie znaleźć nawet te najbardziej egzotyczne produkty i przyprawy, np. sos rybny do zupy pho. Wasza pozostaje również decyzja, czy chcecie wydać troszkę więcej pieniędzy na cukier trzcinowy czy całkowicie wystarczy Wam zwykły, polski buraczany. Kiedy już znaleźliście sklep z tymi produktami, przedstawiamy dwa przepisy na dwie odmiany zupy pho!

Pho bo, czyli zupa pho z wołowiną

Zupa pho bo to bulion gotowany na kościach wołowych z dodatkiem imbiru, czosnku, chilli i cebuli. Podaje się ją z małymi kawałkami mięsa wołowego i przyprawia kolendrą, szczypiorkiem, bazylią i miętą. Jeśli będziecie chcieli, warto dodać do niej również jedną gwiazdkę anyżu dla smaku i egzotycznego nastroju w kuchni.

Składniki na zupę pho z wołowiną

· kości wołowe (im młodsze tym lepiej, najsmaczniejsze będą cielęce) - 1,5 kg,

· wołowina do wywaru - 0,5 kg,

· polędwica wołowa - 100 g na jedną porcję zupy,

· 6-7 cm korzenia imbiru,

· 2 papryczki chilli,

· 4 ząbki czosnku,

· 2 cebule,

· makaron ryżowy - ilość zależnie od gustu, ponieważ podaje się go dopiero z gotowym wywarem,

· sól, pieprz,

· orzechy arachidowe, kolendra, szczypior, bazylia i mięta do przybrania gotowego wywaru,

· anyż (opcjonalnie).

Przepis na zupę pho z wołowiną

1. W około sześciu litrach wody gotuj przez godzinę kości wołowe i wołowinę przeznaczoną do wywaru. Regularnie w trakcie gotowania zbieraj z powierzchni wywaru tzw. szumy (w formie białej piany).

2. Posiekaj na drobno imbir, czosnek, chilli oraz cebulę i podpraż na patelni, aż zmienią kolor na brązowy. Dodaj składniki do bulionu i gotuj przez kolejną godzinę. Jeśli zdecydowałeś się dodać anyżu, wrzuć go do bulionu pod koniec gotowania.

3. Po dwóch godzinach gotowania przecedź wywar przez sito, aby otrzymać klarowny bulion. Dopraw solą i pieprzem.

4. Podawaj z makaronem ryżowym i pozostałymi przyprawami. Na wierzch wywaru połóż pokrojoną w paski wołowinę z wywaru oraz bardzo cienko pokrojone paski polędwicy.

Zobacz też: W kuchni DDTVN wietnamskie specjały

Pho ga, czyli zupa pho z kurczakiem

Przepis na zupę pho ga różni się tym od poprzedniego, że zwykle robi się go w znacznie słodszej i delikatniejszej formie. My proponujemy przepis z sosem rybnym.

Składniki na zupę pho z kurczakiem

· kurczak (cały, średniej wielkości),

· 5 cm korzenia imbiru,

· 2 posiekane papryczki chilli,

· małe cebule,

· makaron ryżowy - ilość jak wyżej,

· 2 łyżki cukru,

· 2 łyżki sosu rybnego,

· kolendra, 4-5 goździków, kiełki fasoli, limonka,

· anyż.

Przepis na zupę pho z kurczakiem

1. Pokrojoną drobno cebulę i imbir podpraż na patelni jak w poprzednim przepisie.

2. Pokrój kurczaka na części, natnij jak najwięcej kości. Bulion będzie miał wtedy mocniejszy smak. Wszystko oprócz piersi zalej czterema litrami wody. Dodaj goździki, anyż, cukier i sos rybny. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj w całości piersi z kurczaka.

3. Po 15 minutach gotowania wyjmij piersi z kurczaka i odłóż na bok, a resztę wywaru gotuj jeszcze półtorej godziny. W międzyczasie cały czas usuwaj szumy.

4. Na koniec przecedź bulion przez sito. Przed podaniem dodaj do bulionu makaron ryżowy i pozostałe przyprawy oraz kiełki i limonkę.

Smacznego!

Zobacz też: Zupa pho i sajgonki

Zobacz film: Zupa pho i makaron bun. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
77
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0