Przepisy kulinarne

Ze śliwką: filet z kurczaka, ciasto i sałata

Śliwka w nieoczywistych połączeniach to specjalność kucharza Jarosława Śliwki. W kuchnia Dzień Dobry TVN pokazał, jak wykorzystać śliwki do zrobienia: fileta z kurczaka z goframi, kruchego ciasta i sałaty w wędzoną rybą.

Filet kurczaka  z gofrem i wędzonymi śliwkami

Filet kurczaka z kostką

Składniki:
2 filety z kurczaka z kostką (ok 150 g każda)
Sól, pieprz, tymianek
2 ząbki czosnku
200 ml oleju rzepakowego 
50 g masła

Przygotowanie:
Kurczaka doprawiamy i smażymy od strony skóry na średnio rozgrzanym tłuszczu do momentu zezłocenia się skóry, obracamy na drugą stronę obniżamy temperaturę na patelni.
Dorzucamy masło, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku, dociągamy mięso.

Gofr serowo-ziołowy

Składniki:
50 g sera bursztyn  
200 g mąki tortowej
1 duże jajko
100 g masła
10 g cukru 
200 ml mleka 3,2%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Świeże oregano i tymianek
Sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Z podanych składników sporządzamy ciasto, wkładamy zafoliowane do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzewamy gofrownicę  nawilżamy masłem i wykładamy porcję ciasta, smażymy do momentu zezłocenia i uzyskania odpowiedniej chrupkości gofrów.

Sos węgierkowy

Składniki:
200 g wędzonych  świeżych śliwek węgierek
70 g cukru muscovado 
2 łyżki wody 
100 g masła 
5 g świeżego imbiru
10 ml sosu worcester 
przyprawy do utłuczenia w moździerzu: goździki, kardamon ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:
Na średnio rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier muscovado i wlewamy dwie łyżki wody, nie mieszając karmelizujemy cukier.
Wrzucamy połowę masła i wędzone śliwki, chwilę przesmażamy.
Dodajemy resztę składników, redukujemy chwilę.
Przed podaniem zaciągamy sos resztą zimnego masła, natychmiast serwujemy.

Kruche ciasto ze śliwkami i lodami

Śliwka z liściem laurowym

Składniki:
400 g śliwki empress 
300 ml wody
300 g cukieru
50 ml soku z cytryny
Liście laurowe, goździki
Skórka z pomarańczy

Przygotowanie:
Śliwki umieszczamy w wyparzonym słoiku.
Przygotowujemy zalewę zagotowując resztę składników, zalewamy owoce, zakręcamy mocno słoik i odwracamy do góry dnem.
Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i trzymamy w zacienionym chłodnym miejscu.
Zalane owoce nie wymagają pasteryzacji i można je przechowywać ok 12 miesięcy

Ciasto

Składniki:
430 g ciasta
290 g cukru pudru cukier
110 g mąki migdałowej 
Sól  
4 duże jajka
900 g mąki tortowej 
70 g skrobi ziemniaczanej
Jałowiec (roztarty w moździerzu 10 szt.)

Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto kruche, wkładamy zafoliowane na minimum 1 h do lodówki.
Ciasto można mrozić odpowiednio zabezpieczone do 12 miesięcy.
Śliwki wyjmujemy ze słoika delikatnie osączając z nadmiaru zalewy, umieszczamy porcję w mały naczyniu do zapiekania.
Na górę trzemy na tarce o dużych oczkach ciasto, całkowicie przykrywając owoce.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 190’C na ok 10-15 min., ciasto powinno lekko zbrązowieć.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów waniliowych.

Sałata ze śliwkami węgierkami w occie i wędzonymi rybami

Składniki:
400 g śliwek węgierek 
100 g kurek
200 ml octu spirytusowego 10% 
200 ml wody
200 g cukru
Jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
200 g wędzonej ryby bałtyckiej 
100 g orzechów włoskich 
50 g cukru
2 łyżki wody
100 g sałaty (np: rukola, roszponka, radicchio, frizee) 
20 g papryki
Jabłko zielone granny smith 
Seler naciowy 
50 g sera bursztyn

Sos musztardowo-miodowy

50 ml oleju rzepakowego
30 g musztardy dijon 
20 ml octy jabłkowego 
50 g miodu wielokwiatowego
Estragon świeży (lub zaparzony suszony), sól, pieprz

Przygotowanie:
Śliwki umieszczamy w słoiku razem ze zblanszowanymi kurkami (unikniemy gorzkiego smaku).
Przygotowujemy zalewę zagotowując resztę składników.
Zalewamy owoce, zakręcamy mocno i obracamy słoik do góry dnem.
Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i trzymamy w zacienionym chłodnym miejscu.
Zalane owoce nie wymagają pasteryzacji i można je przechowywać ok 12 miesięcy.
Rozpuszczamy na średnio rozgrzanej patelni cukier z dwoma łyżkami wody, karmelizujemy.
Wrzucamy przebrane orzechy włoskie i łączymy z karmelem.
Wykładamy całą masę na papier do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia, rozkruszamy.
Sałaty myjemy i targamy na mniejsze części, warzywa mieszamy z sałatami.
Ser trzemy na tarce na grubych oczkach lub strugamy w płatki.
Wszystkie składniki sosu musztardowego umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i energicznie potrząsamy do momentu połączenia się składników.
Wykładamy składniki na sałaty i polewamy sosem musztardowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
52
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0