Przepisy kulinarne

Zapiekanka dyniowa Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła dynia. Piotr Kucharski przygotował z niej: placuszki dyniowe z makiem, kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym, zapiekankę dyniową i azjatycki bulion z makaronem dyniowym. Smacznego!

 

 

 

Placuszki dyniowe z makiem

Składniki:
500 g miąższu z dyni bananowej
2 jajka
5-6 łyżek mąki pszennej razowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki maku
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
2 gruszki
1 cytryna
2 łyżki miodu
2 goździki

Przygotowanie:
Połowę dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach. Drugą połowę na małych oczkach. Dynię mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, mąkę, mak, sól i cynamon. Białka ubijamy na pianę z łyżeczką cukru i delikatnie mieszamy z masą dyniową.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki wielkości 5 cm z obu stron na złoto-brązowy kolor.
W tym czasie obieramy gruszki i kroimy w 0,5 cm kostkę, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Miód z goździkami podgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojoną gruszkę i smażymy przez kilka minut.
Placuszki podajemy z gruszkami.

Kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym

Składniki:
1 dynia hokkaido (ok. 600 g miąższu)
3 żółtka
200 g sera ricotta
100 g tartego parmezanu
3-4 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej szałwii
200 g makaronu łazanki
100 g masła
10-15 listków szałwii
sól
pieprz
tarty parmezan do podania

Przygotowanie:
Dynię obieramy i kroimy na 3-4 cm kawałki. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 20 min. w 180 st. C. Następnie chłodzimy i dokładnie rozgniatamy widelcem (jeśli dynia będzie twarda, należy jeszcze podpiec).
W tym czasie w osolonym wrzątku gotujemy łazanki i w dużym garnku podgrzewamy masło z szałwią.
Do rozgniecionej dyni dodajemy żółtka, sery, sól, posiekaną szałwię, mieszamy i dodajemy tyle bułki tartej, aby dwoma łyżkami można było uformować kluseczkę (jeśli nie będzie potrzeby, to nie dodajemy).
Formując w ten sposób bułeczki, gotujemy na osolonym wrzątku (tym samym, w którym gotował się makaron)do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze minutę.
Łazanki dodajemy do masła i mieszamy, dodajemy kluseczki i delikatnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem.

Zapiekanka dyniowa

Składniki:
2 łyżeczka oliwy z oliwek
3 pory
1 ząbek czosnku
10 gałązek tymianku
1 duża dynia piżmowa lub 2 małe
300 ml śmietany 30%
garść orzechów laskowych
4 łyżki bułki tartej
pieprz
sól

Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz 6 gałązek tymianku aż por będzie miękki.
Dynię obieramy, zaczynając od węższej strony kroimy na cienki plasterki. Gdy dojdziemy do części gdzie są pestki, wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy na małe kawałki.
Plasterki dyni układamy w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przekładamy podduszonym porem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Pokrojoną cześć dyni przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną, dodajemy pozostały tymianek i gotujemy aż miąższ będzie miękki. Miksujemy na puree i zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i bułką tartą.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez 20 min.

Azjatycki bulion z makaronem dyniowym

Składniki:
Bulion:
300 g kości wołowych
1 papryczka chili
1 gwiazda anyżu
1 trawa cytrynowa
5-6 suszonych grzybów shitake
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
1-2 goździki
1 marchew
1 por
kawałek selera
1 cebula
Dodatki:
1 dynia makaronowa
1 marchewka
1 por
1 polędwiczka wieprzowa
sos sojowy
dymka do podania

Przygotowanie:
Kości wołowe myjemy i zalewamy w garnku wodą. Gotujemy, wylewamy wodę, myjemy kości i garnek. Kości ponownie zalewamy 5 l wody i gotujemy. W trakcie dodajemy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy ok. 3-4 godzin. W tym czasie kroimy polędwiczkę na cienkie plasterki i marynujemy w dużej ilości sosu sojowego.
W tym czasie kroimy dynię makaronową wzdłuż na połowę. Przekrojone części przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w 200 st. C przez ok. 30 min. Wyjmujemy i widelcem wyjmujemy miąższ, który będzie przypominał nitki makaronu.
Bulion odcedzamy. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, por oraz polędwiczkę. Gotujemy przez chwilę, żeby mięso się ugotowało.
Makaron dyniowy przekładamy do bulionówek i zalewamy gorącą zupą.
Dymkę siekamy i posypujemy zupę po wierzchu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
51
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0