Dzika Azja to przede wszystkim orientalna, jedyna w swoim rodzaju przyroda. Niesamowite wulkany, lokalne jedzenie i przyjaźni ludzie to tylko część powodów, dla których warto odwiedzić ten region. Czy podczas przekraczania granicy wymagana jest wiza do Indonezji? Jak długo możemy pozostać na terytorium państwa? Czy są jakieś ograniczenia w przemieszczaniu się? Poniżej przydatne informacje dla wszystkich, którzy wkrótce planują podróż.

Przed 2015 rokiem (dokładnie do 9.06.2015 roku) obywatele wielu krajów, w tym Polski, musieli posiadać wizy do Indonezji. Oczywiście wiązało się to z szeregiem formalności oraz niepewnością związaną z ewentualną odmową wizy. Z tego powodu stosunkowo niewielu Polaków miało okazję odwiedzić ten tajemniczy kraj. Rząd indonezyjski 10 czerwca 2015 roku zniósł obowiązek wizowy dla obywateli 45 krajów, dając możliwość zobaczenia cudów natury szerszej grupie ludzi.

Wiza do Indonezji dla Polaków – procedury

Rodacy odwiedzający ten kraj nie muszą martwić się koniecznością nabywania wizy. Zakup pozwolenia na wjazd do danego kraju bywa niejednokrotnie uciążliwy oraz długotrwały. Wizy do Indonezji dla Polaków zostały zniesione, jednakże obowiązuje kilka obostrzeń dotyczących pobytu na terenie państwa.

· Rząd indonezyjski zezwala na pobyt do 30 dni. Jest to podstawowa zasada, której należy ściśle przestrzegać.

· Wiza indonezyjska od 7 marca 2016 roku wydawana jest nie tylko w celach turystycznych, ale także kulturalnych, artystycznych, rodzinnych, społecznych, w związku z wykonywaniem zadań rządowych, w celach tranzytowych oraz w przypadku spotkania z władzami kraju.

· Wiza do Indonezji pozwala na 30-dniowy pobyt bez możliwości przedłużenia go lub zmiany bez opuszczenia kraju. Cena, jaką będziemy musieli zapłacić za inny rodzaj wizy, waha się od 35 do 100 dolarów amerykańskich.

Indonezja znosi wizy – jak dostać się do tego kraju?

Wraz ze zniesieniem wiz dla 45 krajów, w tym Polski, oraz nowelizacją dekretu z 2016 roku, Indonezja stopniowo zwiększyła liczbę lotnisk. Samolot to zdecydowanie najszybsza droga, aby dostać się w ten rejon świata. Ceny lotów (szczególnie tych kupionych z dużym wyprzedzeniem) nie są już tak astronomicznie wysokie jak kiedyś. Obecnie na terenie Indonezji funkcjonuje 29 lotnisk. Dla podróżnych lecących z Polski, w zależności od trasy oraz przesiadek, podróż trwa około 15 godzin.

Skoro znamy już odpowiedź na pytanie czy do Indonezji potrzebna jest wiza , mamy do wyboru jeszcze jedną opcję – dużą dłuższą, aczkolwiek dla niektórych podróżników z pewnością bardziej atrakcyjną. Mowa tu oczywiście o drodze morskiej. W sumie jest ich aż 88. Jeśli marzy się nam morska przygoda, na końcu której czeka Indonezja , wiza dla Polaków również nie jest wymagana. Ostatnią opcją jest przejście lądowe. Podczas podróży po ościennych krajach mamy możliwość skorzystania z 7 przejść granicznych.

Indonezja – wiza i informacje dodatkowe

Należy pamiętać, że wszystkie inne obowiązki dotyczące podróżnych zostają zachowane. Przede wszystkim należy pamiętać o paszporcie ważnym minimum 6 miesięcy. Dodatkowo władze indonezyjskie wymagają okazania paszportu biometrycznego. Oczywiście taki dokument jest w Polsce wydawany. Posiada on dodatkowe zabezpieczenie przed podrobieniem w postaci odcisków palców. Brak konieczności posiadania wizy do Indonezji obowiązuje tylko w przypadku zwykłego dokumentu (nie paszportu tymczasowego).

Zapaleni podróżnicy chcący dłużej eksplorować ten piękny kraj wykupują Visa on Arrival (WOA). Indonezja stanie dla nas otworem nie tylko na 30 dni. Tego rodzaju wiza daje nam możliwość przedłużenia pobytu o kolejne 30 dni. Jej cena wynosi 35 dolarów amerykańskich. Aby ją kupić, należy udać się do urzędu imigracyjnego, wypełnić wniosek oraz uiścić opłatę. Podczas składania wniosku wydział konsularny lub imigracyjny może zażądać od nas karty kredytowej lub zaświadczenia z naszego banku potwierdzającego posiadanie konta. 60–dniowa wiza w zupełności wystarczy, aby w pełni zwiedzić tajemniczy kraj, jakim jest Indonezja . Pamiętajmy, że przy wjeździe nie mamy obowiązku deklarowania ilości posiadanych pieniędzy.


Zobacz film: Rodacy na wakacjach. Źródło: Dzień Dobry TVN

Biznesowa wiza do Indonezji dla Polaków wydawana jest po uprzednim dostarczeniu wszystkich wymaganych dokumentów. Musimy załączyć dwie fotografie w wymiarach 3,5 na 4,5 centymetra, bilet lotniczy, sam wniosek oraz dokumenty dodatkowe, takie jak list z lokalnej firmy, zaproszenie z uczelni lub potwierdzenie udziału w kursie na terenie Indonezji. W przypadku ubiegania się o wizę wielokrotną, paszport musi mieć ważność minimum 18 miesięcy od daty wjazdu. 4 kwietnia 2014 roku weszło w życie prawo dotyczące zwolnienia z kupowania wizy dla osób, które posiadają paszporty dyplomatyczne lub służbowe. Dodatkowo należy pamiętać, że nie wyrobimy wizy na granicy z Timorem Wschodnim i Indonezją. Otworzenie się na turystów sprawiło, że zobaczenie tego pięknego kraju jest dużo bardziej dostępne niż kiedyś, a lokalni mieszkańcy czerpią korzyści ze stale rozwijającej się turystyki.

Co sądzisz o tym artykule?
49
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0