Nie zawsze mamy możliwość kupienia świeżej ryby, dlatego doskonałą alternatywą jest tuńczyk w puszce. Oprócz tego, że dostarcza większości składników odżywczych, które mają świeże ryby (białka, sole mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe Omega-3) i jest bardzo smaczny, tuńczyka w puszce zawsze możemy przechowywać w kuchni „na zapas” – taka puszka może nas często uratować, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na przygotowanie czasochłonnym dań.
Zobacz też: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek? Co do niego włożyć? Wielkanoc 2019 >>>
Jajka faszerowane
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- Puszka tuńczyka Rio mare w oliwek z oliwek 160g
- 1 miękkie awokado
- Szczypiorek
- Rzeżucha
- Kolendra
- 1 łyżka majonezu
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przepołów, łyżeczką wyciągnij żółtko
2. Awokado obierz i pokrój w kostkę, dodaj pokrojone podobnie żółtko
3. Awokado wymieszaj z majonezem, dodaj posiekane zioła, majonez i cytryny
4. Farszem wypełnij połówki jajek
5. Na wierzchu ułóż duże kawałki tuńczyka, udekoruj rzeżuchą
Zobacz też: Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj! >>>
Zupa chrzanowa z tuńczykiem
SKŁADNIKI:
- 1.5 bulionu warzywnego lub np. Rosołu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 ziemniaki
- Puszka tuńczyka RIO MARE w oliwie z oliwek 160g
- 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- Cebulka dymka, rzeżucha, Czerwona cebula (do dekoracji)
1. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie
2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę
3. Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki gotuj około 25 minut
4. Po zagotowaniu do zupy dodaj chrzan i śmietanę, dopraw do smaku
5. Zupę podawaj z dużymi kawałkami tuńczyka i jajkiem na twardo
6. Podawaj z krążkami czerwonej cebuli, rzeżucha lub cebulką
Zobacz też: Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj! >>>
Muffinki jajeczne z tuńczykiem
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- Puszka tuńczyka RIO MARE w oliwie z oliwek 160g
- 1 czerwona papryka
- Cebulka dymka
- ½ czerwonej cebuli
- 12 pomidorków koktajlowych
- Rzeżucha do dekoracji
PRZYGOTWANIE:
1. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, przysmaż na oliwie
2. Jajka ubij rózgą, dodaj sól, pieprz oraz paprykę z cebulą
3. Na dnie sylikonowych foremek na muffinki ułóż duże kawałki tuńczyka oraz połówki pomidorów
4. Foremki wypełnij masa jajeczną, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Zobacz też: W kuchni DDTVN wielkanocne słodkości >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN