Materiał promocyjny

Wielkanocne przepisy w niecodziennym wydaniu - Anna Starmach w kuchni DDTVN

Anna Starmach przedstawiła dziś w Dzień Dobry TVN propozycje wielkanocnych dań na bazie tuńczyka. Zobaczcie przepisy na jaja faszerowane, zupę chrzanową z tuńczyckiem i muffinki jajeczne z tuńczykiem. Jakiego tuńczyka w puszce wybrać? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Nie zawsze mamy możliwość kupienia świeżej ryby, dlatego doskonałą alternatywą jest tuńczyk w puszce. Oprócz tego, że dostarcza większości składników odżywczych, które mają świeże ryby (białka, sole mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe Omega-3) i jest bardzo smaczny, tuńczyka w puszce zawsze możemy przechowywać w kuchni „na zapas” – taka puszka może nas często uratować, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na przygotowanie czasochłonnym dań.

Zobacz też: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek? Co do niego włożyć? Wielkanoc 2019 >>>

Jajka faszerowane

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • Puszka tuńczyka Rio mare w oliwek z oliwek 160g
  • 1 miękkie awokado
  • Szczypiorek
  • Rzeżucha
  • Kolendra
  • 1 łyżka majonezu
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przepołów, łyżeczką wyciągnij żółtko

2. Awokado obierz i pokrój w kostkę, dodaj pokrojone podobnie żółtko

3. Awokado wymieszaj z majonezem, dodaj posiekane zioła, majonez i cytryny

4. Farszem wypełnij połówki jajek

5. Na wierzchu ułóż duże kawałki tuńczyka, udekoruj rzeżuchą

Zobacz też: Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj! >>>

Zupa chrzanowa z tuńczykiem

SKŁADNIKI:

  • 1.5 bulionu warzywnego lub np. Rosołu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • Puszka tuńczyka RIO MARE w oliwie z oliwek 160g
  • 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • Cebulka dymka, rzeżucha, Czerwona cebula (do dekoracji)

1. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie

2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę

3. Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki gotuj około 25 minut

4. Po zagotowaniu do zupy dodaj chrzan i śmietanę, dopraw do smaku

5. Zupę podawaj z dużymi kawałkami tuńczyka i jajkiem na twardo

6. Podawaj z krążkami czerwonej cebuli, rzeżucha lub cebulką

Zobacz też: Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj! >>>

Muffinki jajeczne z tuńczykiem

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • Puszka tuńczyka RIO MARE w oliwie z oliwek 160g
  • 1 czerwona papryka
  • Cebulka dymka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • Rzeżucha do dekoracji

PRZYGOTWANIE:

1. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, przysmaż na oliwie

2. Jajka ubij rózgą, dodaj sól, pieprz oraz paprykę z cebulą

3. Na dnie sylikonowych foremek na muffinki ułóż duże kawałki tuńczyka oraz połówki pomidorów

4. Foremki wypełnij masa jajeczną, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Zobacz też: W kuchni DDTVN wielkanocne słodkości >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości