Materiał promocyjny

Wielkanocne przepisy w niecodziennym wydaniu - Anna Starmach w kuchni DDTVN

Anna Starmach przedstawiła dziś w Dzień Dobry TVN propozycje wielkanocnych dań na bazie tuńczyka. Zobaczcie przepisy na jaja faszerowane, zupę chrzanową z tuńczyckiem i muffinki jajeczne z tuńczykiem. Jakiego tuńczyka w puszce wybrać? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Nie zawsze mamy możliwość kupienia świeżej ryby, dlatego doskonałą alternatywą jest tuńczyk w puszce. Oprócz tego, że dostarcza większości składników odżywczych, które mają świeże ryby (białka, sole mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe Omega-3) i jest bardzo smaczny, tuńczyka w puszce zawsze możemy przechowywać w kuchni „na zapas” – taka puszka może nas często uratować, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na przygotowanie czasochłonnym dań.

Zobacz też: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek? Co do niego włożyć? Wielkanoc 2019 >>>

Jajka faszerowane

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
    • Puszka tuńczyka Rio mare w oliwek z oliwek 160g
      • 1 miękkie awokado
        • Szczypiorek
          • Rzeżucha
            • Kolendra
              • 1 łyżka majonezu
                • Sok z cytryny
                  • Sól, pieprz

                    PRZYGOTOWANIE:

                    1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przepołów, łyżeczką wyciągnij żółtko

                    2. Awokado obierz i pokrój w kostkę, dodaj pokrojone podobnie żółtko

                    3. Awokado wymieszaj z majonezem, dodaj posiekane zioła, majonez i cytryny

                    4. Farszem wypełnij połówki jajek

                    5. Na wierzchu ułóż duże kawałki tuńczyka, udekoruj rzeżuchą

                    Zobacz też: Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj! >>>

                    Zupa chrzanowa z tuńczykiem

                    SKŁADNIKI:

                    • 1.5 bulionu warzywnego lub np. Rosołu
                      • 1 cebula
                        • 1 ząbek czosnku
                          • 3-4 ziemniaki
                            • Puszka tuńczyka RIO MARE w oliwie z oliwek 160g
                              • 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
                                • 5 łyżek kwaśnej śmietany
                                  • 5 jajek ugotowanych na twardo
                                    • Cebulka dymka, rzeżucha, Czerwona cebula (do dekoracji)

                                      1. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie

                                      2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę

                                      3. Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki gotuj około 25 minut

                                      4. Po zagotowaniu do zupy dodaj chrzan i śmietanę, dopraw do smaku

                                      5. Zupę podawaj z dużymi kawałkami tuńczyka i jajkiem na twardo

                                      6. Podawaj z krążkami czerwonej cebuli, rzeżucha lub cebulką

                                      Zobacz też: Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj! >>>

                                      Muffinki jajeczne z tuńczykiem

                                      SKŁADNIKI:

                                      • 6 jajek
                                        • Puszka tuńczyka RIO MARE w oliwie z oliwek 160g
                                          • 1 czerwona papryka
                                            • Cebulka dymka
                                              • ½ czerwonej cebuli
                                                • 12 pomidorków koktajlowych
                                                  • Rzeżucha do dekoracji

                                                    PRZYGOTWANIE:

                                                    1. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, przysmaż na oliwie

                                                    2. Jajka ubij rózgą, dodaj sól, pieprz oraz paprykę z cebulą

                                                    3. Na dnie sylikonowych foremek na muffinki ułóż duże kawałki tuńczyka oraz połówki pomidorów

                                                    4. Foremki wypełnij masa jajeczną, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni

                                                    Zobacz też: W kuchni DDTVN wielkanocne słodkości >>>

                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                    Materiał promocyjny
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości