W kuchni Dzień Dobry TVN próbowaliśmy węgierskiego przysmaku - kurtoszkołaczy. To drożdżowe ciastko nawinięte na specjalny wałek. Serwuje się go na słodko: obtoczone cynamonem lub czekoladą. W wersji wytrawnej kurtoszkołacze podaje się obsypane ziołami? W naszej kuchni kurtoszkołacze przygotowały: Magdalena Kucharska-Moryc i Klaudia Ojdana.Kurtoszkołacze:
Przepis na ciasto:
1 kg mąki pszennej
0,4 l mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
1 łyża ekstraktu waniliowego|
Szczypta soli
150 gramów masła
Standardowe posypki:
waniliowa: 1 kg cukru drobnego , 5 łyżek cukru waniliowego
cynamonowa: 1 kg cukru drobnego, 5 łyżek cynamonu
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości