Przepisy kulinarne

W cynamonie, czekoladzie lub ziołach. Kurtoszkołacze

W kuchni Dzień Dobry TVN próbowaliśmy węgierskiego przysmaku - kurtoszkołaczy. To drożdżowe ciastko nawinięte na specjalny wałek. Serwuje się go na słodko: obtoczone cynamonem lub czekoladą. W wersji wytrawnej kurtoszkołacze podaje się obsypane ziołami? W naszej kuchni kurtoszkołacze przygotowały: Magdalena Kucharska-Moryc i Klaudia Ojdana.

 

 

 

 

Kurtoszkołacze:

Przepis na ciasto:
1 kg mąki pszennej
0,4 l mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
1 łyża ekstraktu waniliowego|
Szczypta soli
150 gramów masła

Standardowe posypki:

waniliowa: 1 kg cukru drobnego , 5 łyżek cukru waniliowego
cynamonowa: 1 kg cukru drobnego, 5 łyżek cynamonu

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
65
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0