Uprawa porów to powszechna praktyka w Polsce. Jak uprawiać pory, żeby cieszyć się

Content: Uprawa pora i selera to jedne z popularniejszych czynności w ogródkach. Jarzyny te cieszą charakterystycznym smakiem i królują w polskich zupach. Dodają ostrości i podkręcają doznania podniebienia. Dzisiaj skupimy się na tym pierwszym warzywie. Uprawa pora na działce nie jest banalnie prosta, ale znając odpowiednie wskazówki, można sobie z tym świetnie poradzić. Jak uprawiać pory, żeby cieszyć się pięknymi efektami ? Oto praktyczny poradnik.

Pory – uprawa. Czego potrzebujesz?

Wymagania do uprawy pora nie są trudne. To roślina, której do kiełkowania wystarczy 5°C, a temperatura wzrostu zaczyna się już od 18°C. Wśród gatunków pora znajdziemy odmiany wczesne, średnio wczesne, średnio późne oraz późne. Podział zależy od momentu zbiorów – odmiany wczesny zbiera się latem i wczesną jesienią. Są dużo delikatniejsze w smaku i ostrości. Odmiany późne przeznaczone są na zimę i wiosnę. Ich cechy charakterystyczne to intensywnie zielony kolor i ostry posmak.

Uprawa pora zimowego to mniej popularna praktyka. Odmiany zimowe dobrze znoszą tolerują bardzo temperatury i mogą być zbierane nawet spod śniegu. Warto jednak pamiętać, że ich smak jest mniej delikatny, a kolor zielony przeważa nad białym.

Co lubi por? Uprawa pora na działce wymaga przygotowania nasłonecznionego miejsca. Gleba musi być żyzna i bogata w próchnicę. Por to roślina wodolubna, dlatego grunt powinien być odpowiednio wilgotny. Chociaż system korzeniowy pora sięga stosunkowo płytko, warzywo chętnie wchłania wodę. W tym przypadku polecane są nawozy organiczne. O najlepszy wybór zapytaj w sklepie ogrodniczym.

Uprawa pora z siewu i z rozsady – jaka jest różnica?

Jeżeli chodzi o pory, uprawa występuje w dwóch głównych wariantach – z siewu lub z rozsady. Czym różnią się te sposoby?

Uprawa pora z siewu jest dużo prostsza. W kwietniu zasiewamy nasiona w rządkach położonych od siebie w odległości około 30 centymetrów. Preferowana głębokość to 1 centymetr. Ta metoda sprawdzi się przy uprawie pora zimowego. Ten sposób wymaga intensywniejszej pielęgnacji w pierwszej fazie wzrostu rośliny. Trzeba ją obficie podlewać oraz regularnie odchwaszczać.

W Polsce uprawa pora z rozsady jest znacznie częstszą praktyką. Rozsadę można kupić w sklepie ogrodniczym bądź samodzielnie wyhodować w szklarni. Nasiona pod rozsadę należy sieć od marca do maja – w zależności od wybranej odmiany rośliny. Analogicznie – im później planowany zbiór, tym później można zasiać rozsadę. Wystarczy umieścić nasiona w doniczkach wypełnionych ziemią lub torfem i utrzymać je w temperaturze od 15 do 20°C. Gdy rozsada osiągnie około 20 centymetrów, można zasadzić pory do gruntu. Zalecana głębokość to 8 centymetrów, a preferowana odległość między rządkami – 15 centymetrów. Ziemię wokół sadzonek trzeba porządnie ugnieść i starannie podlać każdego pora pojedynczo.

Por – uprawa. Choroby, na które musisz uważać

Co gryzie pora? Zielone warzywo jest szczególnie podatne na niektóre choroby. Małe, żółte plamy to objawy rdzy ( Puccinia porri ). Często też na uprawianych jarzynach można dostrzec białe znamiona. Jest to grzyb ( Sclerotium cepivorum ), którego źródłem często jest po prostu gleba. Zapobiegać jest łatwiej, niż ratować. Na szczęście przy zachowaniu należytej uwagi jest to możliwe.

W sklepach ogrodniczych znajdziemy specjalne środki, które można zaaplikować na pory – zarówno zarażone, jak i zdrow e. Zabieg opryskiwania należy wykonać prewencyjnie albo od momentu zaobserwowania pierwszych objawów – do 3 razy w sezonie. Jeżeli odpowiednio zadbasz o swoją uprawę, nie powinno być większych problemów.

Uprawa porów – dlaczego warto?

Zalety własnoręcznej hodowli warzyw są oczywiste. Po pierwsze, znając źródło uprawy, likwidujemy ryzyko trafienia na niebezpieczne sztuczne nawozy czy niedbałe warunki przechowywania warzyw. Dodatkowym walorem jest satysfakcja, jaką odczuwa dumny ogrodnik po zbiorach plonów . Nic nie równa się ze smakiem samodzielnie wyprodukowanych warzyw.

Kolejnym argumentem przemawiającym za uprawą pora jest mnogość jego wartości odżywczych. Ta roślina jest źródłem zdrowia oraz pysznym dodatkiem kulinarnym. Oto, dlaczego warto jeść pory:

· są źródłem wapnia, potasu, sodu, fosforu i witaminy C;

· wspomagają pracę serca i obniża zły cholesterol;

· mają działanie antyseptyczne – białą część pora można przyłożyć do rany;

· upiększają i poprawiają wygląd skóry,

· obniżają poziom cukru w krwi,

· podkręcają smak potraw i nadają im charakterystycznej ostrości.

Jeżeli jesteś posiadaczem działki z ogródkiem, poważnie rozważ uprawę pora. To pyszne warzywo, które znajdzie zastosowanie w kuchni. Zupy, sałatki i surówki kochają jego towarzystwo.

Zobacz film: Warzywa na trzy sposoby. Źródło: Dzień Dobry TVN.




Co sądzisz o tym artykule?
88
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0