Uprawa kukurydzy w Polsce to zjawisko dzisiaj dosyć powszechne, mimo iż sama kukurydza jest rośliną pochodzenia meksykańskiego. Jako roślina jednoroczna z rodziny wiechlinowatych należy również do zbóż ciepło- i światłolubnych. Wiemy, że kukurydza uprawiana była już prawie 5 tysięcy lat p.n.e. i stanowiła ważny element kultury Azteków i Majów. Do Europy natomiast trafiła po pierwszych wyprawach w kierunku obu Ameryk.
Zastosowanie kukurydzy
Kukurydza stanowi ważny składnik kuchni światowej , ale jest również ważna dla przemysłu medycznego . Znamiona kukurydzy stosuje się jako leki moczopędne i do pewnego stopnia przeciwzapalne, natomiast skrobia kukurydziana wykorzystywana jest do produkcji leków oraz przetworzonych produktów spożywczych . Z kukurydzy produkuje się również substancje takie jak olej kukurydziany, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana czy płatki do mleka, a to tylko niewielki zakres produktów, z których wytwarza się towary dla przemysłu spożywczego.
Odmiany kukurydzy – które wybrać?
Odmian kukurydzy jest wiele. Tylko w tym roku wpisano do rejestru 24 odmiany , w tym 17 poleca się do uprawy na ziarno, a 9 do uprawy na kiszonkę. Rekomendacje różnią się w zależności od województwa, jednak istnieje kilka odmian rekomendowanych i najchętniej wybieranych w całej Polsce.
Uprawa kukurydzy w Polsce oscyluje w tym roku głównie wokół czterech polecanych odmian. Są to KWS Corazon , Milosz , P8329 oraz SY Telias . Wszystkie cztery najlepiej rosną w południowej i środkowej części Polski. Są to dwuliniowe odmiany mieszańcowe o liczbie FAO od 240 do 250 , co gwarantuje duży plon oraz zapewnia dużą odporność kukurydzy na wyleganie oraz charakteryzuje się wysoką zdrowotnością.
Uprawa kukurydzy w Polsce – jak wybrać miejsce?
Kukurydza należy do roślin o dość niskich wymaganiach glebowych . Przyjmie się niemal w każdym miejscu, gdzie pH gleby oscyluje powyżej 5, na glebach kwaśniejszych zmniejszą się natomiast plony, ale uprawa mimo to jest możliwa. O ile nie wystąpiły wcześniej żadne choroby ani szkodniki na danej glebie, można ją nawet uprawiać corocznie w tym samym miejscu. Nie sprawdzi się jedynie na glebie po burakach cukrowych, zwłaszcza w miejscach, gdzie były one zbierane ciężkim sprzętem mechanicznym, gdyż w tych miejscach gleba jest zbyt mocno ubita. Należy pamiętać również o orce zimowej oraz o tym, że wiosenna jest niewskazana. Na wiosnę należy wykonać jedynie spulchnienie gleby, zaraz przed rozpoczęciem siewu.
Uprawa kukurydzy w Polsce podlega ścisłej rejonizacji ze względu na sposób wykorzystania roślin oraz dobór odpowiednich odmian. Wyróżniamy trzy rejony w Polsce, na których uprawia się kukurydzę. Pierwszy z nich to rejon południowo-wschodni oraz południowo-zachodni . W rejonie tym można kukurydzę uprawiać na ziarno, CCM i na kiszonkę z całych roślin. Są to miejsca najkorzystniejsze pod względem wegetacyjnym i wielkości plonów.
Drugi obszar Polski to rejon środkowy . Na tych terenach warunki wegetacji są znacznie gorsze, zatem i plony wykorzystywać można przede wszystkim na kiszonkę. Na ziarno i CCM poleca się tu jedynie wcześniejsze odmiany kukurydzy.
Rejon trzeci obejmuje Polskę północną i tereny podgórskie . W tym obszarze nie poleca się uprawy kukurydzy na ziarno ze względu na krótki okres, kiedy rośliny mogą osiągnąć pełnię rozkwitu w okresie wegetacji. Tu poleca się uprawę wczesnych odmian kukurydzy tylko na kiszonkę. Można również uprawiać kukurydzę na CCM, ale jedynie odmian klasy FAO poniżej 200.
Uprawa kukurydzy – nawożenie
Kukurydza mimo niskich wymagań glebowych należy do roślin o dość sporych wymaganiach, jeśli chodzi o rodzaje nawozu. Dlatego podczas planowania siewu, warto wziąć pod uwagę rodzaj gleby, jaki wybraliśmy. Sprawdzenie zasobności pomoże w ustaleniu, jakiego rodzaju nawóz najlepiej będzie działał i wspomagał nasze uprawy. Trzeba przede wszystkim w trakcie nawożenia upraw kukurydzy pamiętać o odpowiedniej ilości azotu , fosforu oraz wapna i innych ważnych mikroelementów. Mimo iż wymagania glebowe ma niewielkie, bo przyjmie się niemal w każdym miejscu, to najlepszy plon da już tylko wtedy, kiedy odpowiednio zadbamy o jej skład poprzez regularną kontrolę i nawożenie, a składnikiem dla kukurydzy najważniejszym jest magnez . Warto w celu jego uzupełnienia pamiętać o odpowiednim stosunku magnezu do potasu, który w najlepszym przypadku powinien wynosić 3:1.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN