Szybkie potrawy wigilijne Andrzeja Polana

Tym którzy z powodu obowiązków zawodowych nie mieli czasu przygotować potraw wigilijnych, szef kuchni Andrzej Polan przyszedł z pomocą. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak szybko zrobić barszcz czerwony, paszteciki z grzybami, karpia w paście jajecznej, pieczone ziemniaki oraz ciasto francuskie z pomarańczami.

Barszcz czerwony z tartych buraków

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
    • kilka buraków (im więcej tym lepiej)
      • jabłko
        • ziele angielskie
          • liść laurowy
            • pieprz
              • sól
                • majeranek
                  • grzyby suszone jeśli mamy

                    Przygotowanie:

                    Z włoszczyzny, grzybów i przypraw (poza majerankiem) przygotowujemy wywar warzywny. Buraki myjemy i gotujemy bez obierania. Obgotowane obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Kiedy wywar z włoszczyzny jest już doprawiony, przecedzony, dodajemy do niego startego buraka i trzymamy chwilę na ogniu, dodajemy kilka kropel soku z cytryny, majeranek i odstawiamy. Nie gotujemy.

                    >>>Zobacz tez inne świąteczne przepisy:

                    Pyszne, wigilijne potrawy dla dzieci

                    Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis!

                    Kuchnia świętej Hildegardy - zdrowe i lekkostrawne świąteczne potrawy

                    Paszteciki z grzybami

                    Składniki:

                    Ciasto:

                    • 900 g mąki
                      • 500 ml wody
                        • 15 g drożdży
                          • 25 g soli

                            Farsz:

                            • 300 g pieczarek
                              • kilka grzybów suszonych
                                • natka pietruszki
                                  • pęczek cebuli dymki lub cebula
                                    • sól
                                      • pieprz
                                        • kminek mielony
                                          • jajko
                                            • kminek ziarno
                                              • olej do smażenia
                                                • kapusta kiszona

                                                  Przygotowanie:

                                                  Ciasto: ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto nie wymaga robienia żadnych rozczynów, wszystko razem wkładamy do miski, wyrabiamy i odstawiamy. Najlepiej na ciepły kaloryfer. Ciasto rośnie sobie wolno, a my zabieramy się za farsz.

                                                  Farsz: na oleju przesmażamy cebulę i dodajemy pieczarki. Grzyby suszone miksujemy w blenderze na puder, dodajemy do smażących się pieczarek. Kiedy tylko pieczarki odparują, mielimy je w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy raz jeszcze, dodajemy natkę pietruszki. Ciasto rozwałkowujemy, układamy porcje farszu i zwijamy ruloniki. Smarujemy jajkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C. Kapustę smażymy na patelni na złoto, na kapuście podajemy upieczone paszteciki.

                                                  Karpia kawałek i pasta z jajek

                                                  Składniki:

                                                  • karpia kawałek
                                                    • sól
                                                      • pieprz czarny
                                                        • bułka tarta
                                                          • troszkę mąki pszennej
                                                            • koperek
                                                              • 4 jajka
                                                                • majonez
                                                                  • chrzan
                                                                    • musztarda

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Jajka gotujemy, kroimy w kostkę, majonez łączymy z musztardą, chrzanem. Dodajemy posiekany koperek. Pasta powinna mieć konsystencję rzadką. Rybę oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy olej, karpia obtaczamy w mące z bułką tartą. Smażymy z jednej i drugiej strony, podajemy zawsze prosto z patelni.

                                                                      Pieczone ziemniaki

                                                                      Składniki:

                                                                      • 10 średnich ziemniaków
                                                                        • olej rzepakowy
                                                                          • cząber suszony
                                                                            • sól
                                                                              • pieprz czarny
                                                                                • ogórki kiszone
                                                                                  • cebulka zielona
                                                                                    • koper

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Ziemniaki kroimy w plasterki, ale tak, aby nie docinać do końca, dokładnie kąpiemy w oleju, posypujemy solą, pieprzem, cząbrem pomiędzy poszczególnymi plasterkami i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w 180 st. C. W trakcie podlewamy delikatnie wodą, dzięki czemu ziemniaki szybciej staną się miękkie. Przed podaniem posypujemy pokrojonym drobno ogórkiem, cebulką i koperkiem.

                                                                                      Ciasto francuskie z pomarańczami i kisielem z dzieciństwa

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 1 op. ciasto francuskie
                                                                                        • 3-4 pomarańcze
                                                                                          • cynamon albo przyprawa do pierników
                                                                                            • kisiel pomarańczowy
                                                                                              • lub
                                                                                                • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                                  • 2 łyżki cukru
                                                                                                    • 2 szkl. wody
                                                                                                      • cukier wanilinowy

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Ciasto francuskie rozkładamy, pomarańcze obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem z cukrem wanilinowym, układamy plasterki pomarańczy. Smarujemy raz jeszcze jajkiem i wstawiamy do pieczenia w 200 st. C. Mąkę mieszamy z połową szklanki wody, cukrem i sokiem z pomarańczy. Resztę wody zagotowujemy, dodajemy startą skórkę z pomarańczy i cytryny i do gotującej aromatycznej wody dodajemy rozpuszczoną mąkę z cukrem. Zagotowujemy kisiel i takim domowym kisielem niczym pomadą smarujemy upieczone ciastko. Odstawiamy, aby kisiel stężał.

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Kotlety mielone według przepisu Polana

                                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości