Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Krem ze szparagów
Składniki:
500 g zielonych szparagów
500 ml bulionu warzywnego
100ml śmietanki kremówki
5 łyżek płatków parmezanu
oliwa z oliwek
pęczek bazyli
Przygotowanie:
Jeśli szparagi mają grube twarde końce, odetnij je lub obierz (ale tylko końcówkę, nie ma sensu obieranie całych). Gotuj je związane sznurkiem, „na stojąco” tak, by czubki wystawały ponad powierzchnię wody. Miękkie szparagi pokrój, za pomocą blendera wymieszaj bulion ze śmietanką, 2 łyżkami parmezanu, bazylią i szparagami. Zupę podawaj z płatkami parmezanu i kilkoma kroplami oliwy.
Babeczki z ciasta francuskiego z musem szparagowym
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
300g mascarpone
4 jaja
150g koziego sera
50g tartego parmezanu
20 szparag
Przygotowanie:
Ciasto pokrój w kwadraty, przełóż do formy na muffinki (prostokątna z wgłębieniami). Ciasto podziuraw widelcem, aby za bardzo nie spuchło i włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10 minut. W tym czasie odetnij od szparagów twarde końcówki (te wyrzuć) oraz czubki (te zachowaj). Szparagi gotuj około 7 minut we wrzątku, wyciągnij i przełóż do miski zimną wodą, czubki szparag również wrzuć na wrzątek ale gotuj tylko 3 minuty. W misce wymieszaj ser mascarpone, jaja, parmezan i szparagi (bez czubków). Używając blendera zmiksuj całość na gładka masę. Podpieczone spody z ciasta francuskiego wyciągnij z piekarnika, wypełnij je masa szparagową, na wierzch każdej babeczki połóż czubki szparagów oraz kawałki koziego sera. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Biała pizza
Farsz:
200 g mascarpone
50 g kwaśnej śmietany
20 białych szparagów
2 kulki sera mozzarella
2 jaja
Ciasto:
500 g mąki
200 ml wody
30 ml oliwy
15 g świeżych drożdży
7 g cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem. Wymieszaj je z mąką, oliwą i wodą oraz solą, wyrobione ciasto odłóż na 30 min, by urosło. Szparagi obierz, odłam twarda końcówkę, gotuj związane sznurkiem około 8 minut. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną i jajami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 1 duża pizzę lub podziel na mniejsze porcje, by otrzymać 5 małych placków. Każdy z nich posmaruj masą mascarpone, wyłóż na nią pokrojone szparagi, całość posyp pokrojoną drobno mozarellą, odrobiną soli i pieprzu, piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Szparagi z jajkiem w koszulce
Składniki:
10 szparagów (zielone lub białe)
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub podobnej
2 jaja
sól, pieprz
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Szparagi ugotuj w osolonej wodzie. Każdego szparaga owiń w kawałek szynki. Do kubka/szklanki włóż kawałek folii przeźroczystej (niech jej brzegi wystają poza naczynie). Do folii rozbij jajko. Końcówki, foli zwiąż tak, by jajko nie wyciekło. Takie „pakunki” włóż do wrzątku na 3-4 minuty. Po tym czasie rozwiń folię. Szparagi owinięte w folię przysmażaj na maśle, podawaj z jajkami w koszulkach.
Sałatka z zielonych szparagów z orzeszkami pinii i cytryną
Składniki:
50 g orzeszków piniowych
50 g parmezanu
pęczek zielonych szparagów
oliwa z oliwek
cytryna
Przygotowanie:
Orzeszki wrzuć na patelnię bez tłuszczu, grilluj przez 1-2 minuty. Od szparagów odetnij grube końce. Weź obieraczkę i za jej pomocą pokrój szparagi w cieniuteńkie paski. Zagotuj wodę, wrzuć pokrojone szparagi dosłownie na pół minuty, po tym czasie odsącz je, przelej zimna wodą. Wymieszaj w misce z oliwą, sokiem z cytryny, orzeszkami i świeżo startym parmezanem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN