Przepisy kulinarne

Smaki rodziny Wałęsów

W kuchni Dzień Dobry TV gościliśmy braci Wałęsów – Rafała, Piotra i Pawła. Przygotowali dla nas nadmorskie przysmaki: śledzia z jabłkiem, turbota z boczkiem, a na deser truskawki kaszubskie z sernikiem. Smacznego!

Śledź z jabłkiem, cebulą, koperkiem, rodzynkami

Składniki:
2 filety śledzia z zalewy octowej
1 twarde jabłko
1 cebula czerwona
20 g rodzynek piklowanych
1 pęczek koperku

Turbot bałtycki z boczkiem, wiosennymi, zielonymi warzywami i młodymi ziemniakami

Składniki:
cały (ok. 1 kg) lub dwa filety turbota
30 g bobu
30 g groszku cukrowego
3 szparagi zielone
2 młode ziemniaki
2 plastry boczku wędzonego
1 dymka
80 ml białego wina
100 g masła

Truskawki kaszubskie z sernikiem z koziego sera i płatkami owsianymi

Składniki:
50 g kaszubskich truskawek
Sernik z koziego sera:
40 g kremowego koziego sera-
25 g ricotty
8 g cukru
20 ml śmietany
sok z połowy cytryny
2 g żelatyny
Kruszonka z płatków owsianych:
30 g płatków owsianych
10 g mąki pszennej
5 g cukru
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
20 g masła miękkiego

Przygotowanie:
Żelatynę i cukier rozpuścić w śmietanie, podgrzać, nie gotować, przecedzić. Pozostałe składniki wymieszać za pomocą robota kuchennego, dolewając śmietanę. Jednolitą masę przelać na blaszkę, odstawić do schłodzenia na godzinę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę, schłodzić 30 min. w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Piec ok. 12 min. mieszając od czasu do czasu powstałą kruszonkę.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
67
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0