Przepisy kulinarne

Smak orientu: manouche

W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka trzeciej edycji MasterChef Samar Khanafer przygotowała manouche (w arabskiej transkrypcji man2ouche; czyt. „manaisz”). Jest to ciasto przypominające pizzę z dodatkiem za’ataru, sera halloumi (jebneh) lub keshku. W Libanie manouche jada się głownie na śniadanie i w porze obiadowej.

 

 

 

Manouche

Ciasto podstawowe

Składniki:
1 saszetka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
420 g mąki pszennej
225 ml wody
175 ml mleka

Przygotowanie:
Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodając pod koniec 2-3 łyżki mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite, odchodzące od ręki ciasto, które odstawiamy na kolejne 2-4 godz.
Z ciasta robimy małe kuleczki (od 7 do 9 szt.), które zostawiamy na 30 min. na delikatnie posypanej mąką stolnicy. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i nakładamy wybrane dodatki. Pieczemy w 240 st. C przez ok. 8 min.

Mne2ich Za'atar

Składniki:
2 kulki ciasta podstawowego
4 duże łyżki za'ataru
4 duże łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Za'atar mieszamy z oliwą z oliwek na jednolitą i gęstą masę. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mieszankę za'ataru. Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 6 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi.

Mne2ich Jibne

2 kulki ciasta podstawowego
4 łyżek startego sera akkawi i halloumi

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mieszankę serów. Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 6 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi.

Mne2ich Keshek

Składniki:
2 kulki ciasta podstawowego
2-3 łyżki keshku
1 duży, dojrzały pomidor
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Pomidor obieramy ze skóry, drobno kroimy w kostkę i solimy. Cebulę obieramy i też kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z oliwą z oliwek oraz keshkiem. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mieszankę. Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 6 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi.

Lahmabajin

Składniki:
5 kulek ciasta podstawowego
45 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)
1 duży pomidor
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka świeżej mięty
1 łyżka 7 przypraw arabskich
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
2 cytryny

Przygotowanie:
Pomidor obieramy ze skóry, drobno kroimy w kostkę i solimy. Cebulę obieramy i też kroimy w drobną kostkę. Po 10 min. odlewamy sok z pomidorów. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy wraz z mięsem i przyprawiam na jednolitą delikatnie rzadszą masę. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mięso.
Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 10 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi, a mięso będzie upieczone. Podajemy ciepłe, delikatnie skropione sokiem z cytryny.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0