Krem z oscypka i kalafiora
Składniki:
1 duży oscypek owcze (ok. 65 g)
1l/1,5L rosołu drobiowego
1 kalafior
1l mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 ząbki czosnku
śmietanka 30%
Pieprz czarny
Pieprz ziołowy
Gałka muszkatołowa
Do podania:
Grzanki
Przygotowanie:
Oscypki ścierać na tarce (małe oczka). Kalafior ugotować w mleku doprawionym pieprzem i gałką muszkatołową. Masło roztopić w garnku, wsypać mąkę robić zasmażkę. Zalewać gorącym rosołem i mieszać aż masa będzie jednolita. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oscypek. Dodać ugotowany kalafior bez twardych części Gotować na niewielkim ogniu często mieszając przez około 10 minut. Zabielać śmietaną. Miksować. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową – uwaga oscypek jest bardzo słony. Podaję na gorąco z grzankami.
Fondue serowy
Składniki:
400 g sera Comté
400 g sera Beaufort
200 g sera Emmentaler
300 ml wytrawnego białego wina
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka skrobi (maki) kukurydzianej
1 kieliszek likieru Kirsch
1 ząbek czosnku
1 szczypta pieprzu
Croute au fromage czyli skorupa serowa
Składniki:
300 g cebulki dymki
3 ząbki czosnku
100 ml białego octu balsamicznego
3 łyżki wody
2 łyżki miodu leśnego
0,5 łyżki czarnego pieprzu, pokruszone
1 goździk
1 szczypta soli
300 g półmiękkiego chleba, w 8 plastrach
100Ml białego wytrawnego wina (np. Fendant)
8 dużych plasterków białej szynki
Sera raclette (około 700 g do 1000g)
Słodka papryka
Trochę pieprzu
Suflet serowy
Składniki:
200 g startego sera Gruyère
8 jaj
1/2 litra mleka
100 g masła
80 g mąki
Gałka muszkatołowa
Pieprz
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN