Ragu to sos mięsny, podawany najczęściej z makaronem. Do jego wykonania potrzebujemy rozdrobnionego mięsa, mleka, wina, bulionu, koncentratu pomidorowego i specjalnej mieszanki warzyw.

Podstawą ragu jest mięso, które przed duszeniem zawsze należy obsmażyć. Aby ragu wyszło naprawdę w stylu włoskim, mięso musi zostać solidnie podsmażone, wręcz na skwarki. Zanim mięso trafi na patelnię, należy je drobno posiekać (można użyć mięsa mielonego). Ważny jest także składnik ragu, którym jest mieszanka warzyw. Do ragu używamy mieszanki soffritto, w skład której wchodzą cebula, marchew i seler naciowy.

Ragu - jak przyrządzić prawdziwy włoski sos mięsny?

Ragu w stylu bolońskim to przede wszystkim dobrze podsmażone i uduszone mięso oraz kilka warzyw. Aby przygotować 4 porcje ragu na rodzinny obiad lub danie na spotkanie towarzyskie, potrzebujemy następujących produktów:

· 750 g mięsa wołowego,

· 250 g mięsa wieprzowego,

· 1 cebula,

· 1 marchew,

· 1 łodyga selera naciowego,

· 50 g pancetty (boczek wędzony pochodzący z Włoch; można zastąpić go polskim boczkiem),

· 100 g koncentrat pomidorowy,

· 180 ml wina,

· 200 ml bulionu,

· 250 ml mleka,

· przyprawy: soli, pieprzu,

· oliwa,

· 2 łyżki masła,

· 1 pęczek natki pietruszki,

· parmezan starty (garść).

Do przygotowania ragu najlepiej nadaje się żeliwny garnek, możemy go jednak zastąpić patelnią. Wlewamy oliwę i zaczynamy podsmażać mięso, początkowo intensywnie mieszając. Smażymy je, aż mocno zbrązowieje. Następnie dodajemy pokrojone drobno warzywa i boczek (także pokrojony), smażymy, aż zmiękną. Wlewamy koncentrat pomidorowy i smażymy kolejną minutę, po czym wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Jako ostatnie składniki ragu, dodajemy mleko oraz bulion (możemy zastąpić wodą), doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy na kuchence lub w piekarniku w 140°C przez kilka godzin (minimum 2), w razie konieczności dolewając wody. Możemy jeszcze ewentualnie doprawić, jeśli jest za mało słone lub mało ostre. Sos ragu dokańczamy dodając masło, ser lub natkę pietruszki.

Spaghetti ragu - przepis

Ragu nazywane jest sosem bolońskim, a najczęściej podaje się je z makaronem. Potrawa spaghetti ragu to pyszna, bardzo popularna włoska potrawa. Można śmiało przygotować ją samodzielnie w domu, ponieważ nie jest skomplikowana ani bardzo pracochłonna. Tradycyjne ragu powstaje na bazie mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego, a także wieprzowego boczku (mielonego). Dodatkowo do przyrządzenia ragu potrzebujemy warzyw: marchewki, selera naciowego, cebuli oraz wina (wytrawne czerwone), koncentratu pomidorowego, wywaru mięsnego, oliwy z oliwek, masła, słodkiej tłustej śmietany, przypraw. Aby ragu było rzeczywiście udane i smakowało jak prawdziwy włoski sos, musimy przygotowywać je odpowiednio długo, tj. kilka godzin (nawet 4-5). Wszystkie warzywa kroimy bardzo drobno i podsmażamy na patelni z oliwą, aż zmiękną. Mięso mielone wieprzowe i wołowe mieszamy ze sobą i maksymalnie rozdrabniamy, a następnie dodajemy do warzyw i smażymy razem. Dodajemy wytrawne wino i czekamy, aż odparuje. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w 250 ml wody i dopiero tak rozcieńczony wlewamy do mięsa. Dolewamy jeszcze nieco wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ragu do momentu, aż sos będzie gęsty, mięso i warzywa rozgotowane, miękkie i aromatyczne. W trakcie gotowania doprawiamy ragu solą i świeżym mielonym pieprzem, na koniec zaprawiamy śmietaną. Sos podajemy z makaronem spaghetti. Spaghetti ragu to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Sos, którego przygotowujemy zawsze nieco więcej, możemy zamknąć w pojemniczkach i schować do lodówki lub zamrozić. Przyda się także do przyrządzania innych potraw, np. lasagne albo zapiekanek makaronowych.

Al ragu na niedzielny obiad

Ponoć w każdym włoskim domu niedzielne przedpołudnie pachnie sosem ragu. Jak odtworzyć ten klimat w naszych domach? Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w odpowiedni rodzaj makaronu. Do dania al ragu najlepiej użyć makaronu tagliatelle, penne rigate czy rigatoni. Przygotowujemy również 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mieszanego. Warzywa używane do sporządzenia ragu kroimy na bardzo drobne kawałki. Postępujemy tak z marchewką, selerem naciowym i cebulą. Następnie podsmażamy je na oliwie. Po kilku minutach dodajemy mięso i wlewamy kieliszek czerwonego wina. Gdy wino odparuje, dodajemy sos pomidorowy oraz kilka łyżeczek zielonego groszku, doprawiamy solą. Teraz czas na gotowanie sosu ragu. Musimy czekać kilka godzin, aż ragu będzie gotowy (3-4, a czasami 5 godzin). Sosu musimy oczywiście pilnować, mieszając raz po raz, by nie dopuścić do przypalenia. Ragu gotujemy na wolnym ogniu. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Możemy posypać danie startym serem, najlepiej parmezanem lub suchą mozzarellą. Możemy też połączyć oba sery. Do obiadu obowiązkowo podajemy lampkę czerwonego wina. Dobrze przygotowane al ragu pomoże poczuć nam prawdziwie włoskie smaki.

Zobacz film: Pasta fresca - domowy makaron. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
80
6