Ser tofu to bogate źródło białka i zamiennik mięsa dla wegetarian i wegan. Najbardziej popularne jest tofu naturalne lub silken. Tofu przejmuje smak potraw i przypraw, z którymi jest podawane. Sprawdzonym pomysłem kulinarnym jest marynowanie tofu, które może być podawane w różnych formach. Jak smażyć tofu? Jakie są przepisy na marynowane tofu?

Ser tofu z roku na rok zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Doceniany przez wegetarian, również gości na stołach wielbicieli mięs. Ten sprasowany, twarogowy ser otrzymywany jest z mleka sojowego. Pochodzi z Chin i bardzo szybko przyjął się w różnych kuchniach świata. Jest bogatym źródłem białka, wapnia i fosforu. Co więcej, w składzie ma fitoestrogeny, które działaniem są podobnie do naturalnych ludzkich hormonów estrogenów. Ma ogromny wpływ na zdrowie, a przede wszystkim zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów piersi, prostaty, obniża cholesterol i ciśnienie.

Naturalne tofu to najpopularniejsza forma sera. Powstaje w wyniku procesu koagulacji, w którym otrzymuje się białko i serwatkę, która jest następnie oddzielana. Z otrzymanego sera odciska się wodę i prasuje, przez co otrzymana konsystencja jest twarda i porowata.

Silken tofu czyli tofu jedwabiste, jest delikatne i kremowe w dotyku i smaku. Miękką, przypominającą śmietanę, konsystencję silken tofu otrzymuje się poprzez stężenie białka razem z serwatką, której się nie oddziela.

Przepisy na dania z tofu

Ze względu na wysoką zawartość białka, magnezu, kwasów tłuszczowych, wegetarianie traktują je, jako zamiennik mięsa.Tofu jest serem, który można dostać w każdym sklepie spożywczym i z produktami ekologicznymi. Jego cena to około 10 zł za 200 gram. Jak jeść tofu? Można je podać w różnej postaci, zarówno odsączone z zalewy, jak i smażone, pieczone, jako danie główne, dodatek lub deser. Kuchnie świata opracowały wiele przepisów na tofu.

Sałatka z tofu – przepis

Składniki:

· garść rukoli,

· garść sałaty lodowej,

· garść świeżego szpinaku,

· 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,

· 4 suszone figi pociętych w ćwiartki,

· opakowanie tofu pokrojonego w kostkę,

· łyżka pestek dyni i pestek słonecznika,

· sok z cytryny,

· 1 łyżka oliwy z oliwek,

· sól.

Składniki umyj i osuszone wrzuć do misy. Dodaj tofu, skrop cytryną i oliwą. Do smaku dodaj soli, lub ziół, które lubisz. Sałatkę podawaj od razu.


Zobacz film: Tofucznica z jarmużem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Mapo tofu – przepis na piekielnie ostre danie kuchni Dalekiego Wschodu

Tofu podane z mięsem wieprzowym, to jedno z tradycyjnych dań kuchni syczuańskiej.

Składniki:

· 200 g twardego, odsączonego tofu pokrojonego w cząstki,

· 4 łyżki oleju roślinnego,

· 200 g mięsa wołowego mielonego,

· 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego,

· 2 łyżki pasty z chilli,

· 2 łyżeczki pokrojonych papryczek chilli,

· 3 łyżeczki sosu sojowego,

· 2 łyżeczki cukru,

· 2 szklanki bulionu z kurczaka.

Do woka (ewentualnie na dużą patelnię) wlej olej i dobrze rozgrzej. Usmaż mięso, następnie dodaj pastę chilli, papryczki, pieprz. Po 10 minutach dodaj bulion, sos sojowy i cukier. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Potrawę podawaj z ryżem, od razu po ugotowaniu.

Przepis kulinarny na tofu marynowane

Tofu samo w sobie, nie ma smaku i zapachu, dlatego łatwo je łączyć z różnymi składnikami, gdyż przejmuje ono ich smak. Bardzo dobrym pomysłem jest marynowanie tofu . Przygotowanie tego sera wymaga czasu i dobrego doboru przypraw, wówczas tofu będzie stanowiło wspaniały dodatek do dań lub też może wystąpić jako główny bohater stołu. Maynując tofu, należy wcześniej pokroić je w kostki lub plastry, dobrze wymieszać w z przyprawami i odstawić do lodówki na noc.

Rodzaje marynat do tofu :

Marynata toskańska – połączenie oliwy z oliwek (3 łyżki), suszonych posiekanych pomidorów i przypraw: bazylii, oregano, czosnku, rozmarynu, tymianku.

Marynata francuska – czyli 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka płynnego miodu, pół ząbki posiekanego czosnku.

Marynata indyjska – to mieszanka: 1 łyżki curry, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki suszonej papryki, 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 ząbku posiekanego czosnku i połowy szklanki wody.

Smażone tofu – przepisy

Smażone tofu to jedna z prostszych propozycji podania sera, który łatwo poddaje się wszelkiej obróbce termicznej. Aby dobrze usmażyć tofu , należy wcześniej wyjąć je z zalewy, odsączyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.Chcąc smażyć tofu, pokrój je w plasterki o grubości około 2 cm. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym, tak by olej w połowie zakrywał ser. Tofu będzie gotowe po upływie 2 minut, kiedy zyska złotobrązowy kolor. Usmażone, z zewnętrznej strony będzie chrupkie, natomiast w środku miękkie. Inną propozycją podania smażonego tofu, jest obtoczenie pokrojonych cząstek w sezamie.

Co sądzisz o tym artykule?
77
8