Pierniki toruńskie słyną z pysznego smaku i miękkiego ciasta. Jeśli chcesz zrobić ciasteczka piernikowe, skorzystaj z przepisu i ciesz się ze smacznych pierników podczas świąt Bożego Narodzenia.
Przepis na pierniki toruńskie jest prosty, choć ma nieco inny skład niż tradycyjne ciasteczka. Dzięki specjalnej recepturze są bardziej puszyste i miękkie. Nie muszą także czekać kilku tygodni na to, aby ciasto było gotowe do jedzenia. Zobacz przepis na pierniczki toruńskie.
Pierniki toruńskie - przepis podstawowy
Tradycyjne i pyszne ciastka bożonarodzeniowe to oczywiście pierniczki toruńskie. Przepis jest bardzo prosty, dlatego możesz je wykonać własnoręcznie w domu z całą rodziną. Najlepiej przygotować pierniczki toruńskie dwa tygodnie przed świętami. Dzięki temu będą pyszne przez cały magiczny czas świąt.
Skład pierników toruńskich :
· 2 szklanki mąki pszennej,
· 2 duże jajka,
· 1/2 szklanki cukru pudru,
· 2 łyżki miodu,
· 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
· 50 g masła.
Wiesz, jaki jest sekret pierników toruńskich? Skład zawiera 25 g świeżych drożdży, które musisz mieć do ich przygotowania.
Prawdziwe toruńskie pierniki rozpocznij od przesiania mąki i połączenia jej z cukrem pudrem, sodą oraz przyprawą do piernika. W małym garnku i na małym ogniu podgrzej masło z miodem. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj do nich drożdże. To jest kwintesencja pierniczków. Dzięki drożdżom będą one pulchne, miękkie i soczyste. Tak przygotowane toruńskie pierniczki skradną serca całej rodziny. Kiedy drożdże się rozpuszczą, odstaw na bok podgrzane składniki.
Do mąki dodaj jajka oraz masło z drożdżami i miodem. Wszystkie składniki wyrabiaj malakserem lub własnoręcznie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne, jego wyrabianie powinno trwać kilkanaście minut. Następnie rozwałkuj je do grubości około 4 mm. Kształty pierniczków zależą tylko od ciebie i od rodzajów foremek, które masz. Podczas świąt Bożego Narodzenia królują buty, gwiazdki, serca czy choinki. Piecz około dziesięciu minut w 180 stopniach, najlepiej partiami. Sprawdzaj pierniczki podczas pieczenia. Gdy zbyt długo będą w piekarniku, staną się twarde i gorzkie w smaku.
Tym sposobem przygotujesz pyszne toruńskie pierniki. Przepis możesz także modyfikować i korzystać z gotowych, kolorowych mas lukrowych do ozdobienia ich przed świętami.
Piernik toruński - przepis na tradycyjne ciasto
Przepis na toruńskie pierniki to nie jedyna tradycyjna słodkość, którą możesz przygotować podczas świąt. Doskonałe jest także ciasto, czyli piernik toruński.
Wśród składników muszą się znaleźć:
· 500 g mąki pszennej,
· 500 g mąki żytniej,
· 1 i 1/2 szklanki miodu,
· 3 jajka,
· 1 i 1/2 szklanki cukru,
· 1 kostka masła,
· 1 szklanka powideł śliwkowych,
· 3 łyżki przyprawy do piernika,
· 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
· szczypta soli.
Toruński piernik słynie z tego, że połączone są dwie mąki : pszenna i żytnia. Ważne są także powidła śliwkowe, które dodają wyjątkowego smaku.
Na samym początku podgrzej miód wraz z przyprawą do piernika na małym ogniu. Kiedy lekko się podgrzeje, odstaw miód. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pamiętaj, żeby zrobić to na wysokich obrotach. Naczynie, w którym będziesz ubijać białka, musi być zupełnie suche i czyste.
Masło utrzyj z cukrem w taki sposób, aby masa była puszysta. Stopniowo dodawaj żółtka oraz wcześniej przygotowany miód. Cały czas ubijaj masę, możesz nieco zmniejszyć obroty.
Do masy ciasta (masła i miodu) dodaj śliwki i wymieszaj składniki, a następnie stopniowo dodawaj łyżkę mąki pszennej na przemian z łyżką mąki żytniej. Na samym końcu dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj ciasto. Wyłóż je na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto piecz przez około godzinę.
W prosty sposób sprawdzisz, czy piernik toruński jest gotowy . Wystarczy, że włożysz w niego wykałaczkę do ciasta. Kiedy będzie sucha i czysta oznacza to, że ciasto jest gotowe. Przepis na piernik toruński jest bardzo prosty. Możesz go także lekko zmodyfikować, dodając np. polewę czekoladową.
Aby zrobić słodką polewę czekoladową, potrzebujesz:
· 1 tabliczki czekolady gorzkiej,
· 1 tabliczki czekolady mlecznej,
· małej śmietanki 30%.
Podgrzej śmietankę na małym ogniu, a kiedy będzie ciepła, zdejmij ją z ognia. Wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj tak długo, aż się rozpuści, a masa będzie gładka i jednolita. Taką polewę możesz wylać bezpośrednio na ciasto. Odstaw je do ostudzenia, aby polewa nie rozlewała się na boki. Czekoladę możesz także rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieścić ją w garnku nad gotującą się wodą. Na końcu dodaj do niej ciepłą śmietankę.