Materiał promocyjny

Postanowienia noworoczne. Jak – naprawdę – zmienić swoje nawyki?

MądrzeJEMY odc. 10.
Nowy rok to doskonała okazja do tego, aby coś zmienić w swoim życiu. Zamiast obiecanek o przejściu na dietę czy zakupie karnetu na siłownię, walkę o swoje zdrowie najlepiej zacząć od zakupów. Jak – naprawdę – zostać świadomym konsumentem?

Lepsze samopoczucie, ale i zdrowie zaczyna się od tego, co trafia na nasz talerz. Podczas robienia zakupów warto zwrócić uwagę nie tylko na jakość czy skład produktu, ale także na to, w co został on zapakowany. Jakie zdrowe nawyki warto wprowadzić wraz z nowym rokiem?

Wybieraj to, co najlepsze

Podczas robienia zakupów trzeba się kierować przede wszystkim jakością produktu. Dlatego, zanim włożymy coś do koszyka, należy dokładanie przyjrzeć się etykiecie. Jeśli lista składników jest bardzo długa, pełna „E” i dziwnie brzmiących nazw – w głowie powinna nam się zapalić czerwona lampka. Mimo że konserwanty, barwniki czy wzmacniacze smaku są dopuszczone i producent może z nich korzystać, to ich nadmiar może być niebezpieczny. Zbyt częste sięganie po produkty przetworzone to prosta droga do otyłości, cukrzycy czy problemów z układem krążenia.

Dlatego w naszym koszyku powinny się znajdować tylko takie produkty, które mają prosty i krótki skład lub pochodzą od sprawdzonego producenta i mają specjalne oznaczenie typu BIO lub Jakość z Natury Carrefour. Taki symbol to gwarancja, że produkt jest najwyższej jakości i nie ma w nim żadnych szkodliwych substancji. Co ciekawe, w znalezieniu dobrej jakości produktu mogą nam pomóc aplikacje mobilne. Po zeskanowaniu QR-kodu, który znajduje się na opakowaniu, otrzymujemy pełną informację o produkcie, jego wartościach odżywczych oraz to, czy warto po niego sięgnąć, czy też nie.

Czytanie etykiet i korzystanie z aplikacji mobilnych sprawi, że nie będziemy się nabierać na sztuczki, które stosują niektórzy producenci żywności. Zdarza się, że artykuły spożywcze z napisem „100 proc. naturalny” czy „tradycyjne” wcale takie nie są. Choć takie sprawdzanie wszystkiego przed włożeniem do koszyka – przynajmniej na początku – może wydłużyć czas spędzony na zakupach, to w dłużej perspektywie przyniesie same korzyści. Bardziej wartościowa i zróżnicowana dieta to nie tylko klucz do zdrowia, ale i dobrego samopoczucia.

Dobre nie musi być drogie

Wciąż żywe jest przekonanie, że żywność pochodząca z ekologicznych upraw lub z oznaczeniem BIO są dużo droższe. Czy faktycznie? Nie. Takie produkty mają już bardzo przystępne ceny, do tego są coraz powszechniejsze i można je dostać niemal w każdym sklepie. Co ciekawe, do zakupu takiej żywności zachęcają sami sprzedawcy. Sieć sklepów Carrefour od pewnego czasu obniża ceny produktów z tzw. zdrowej półki. Akcja Act for Food ma nie tylko zwrócić uwagę klientów na produkty z oznaczeniem Carrefour BIO czy Jakość z Natury Carrefour, ale przede wszystkim uzmysłowić, że takie jedzenie jest po prostu zdrowsze.

Produkty z takim symbolem podlegają bardzo ścisłej kontroli, przechodzą też liczne badania, które potwierdzają, że nie ma w nich żadnej chemii, antybiotyków czy konserwantów. Warto dodać, że producenci takiej żywności nie stosują żadnych sztuczek i nie poprawiają ich smaku chemicznymi dodatkami czy kolejną porcją cukru.

Warto podkreślić, że warzywa czy owoce pochodzące z ekologicznych upraw zawierają znacznie więcej witamin i przeciwutleniaczy, a dużo mniej metali ciężkich takich, jak kadm czy arsen. Do tego pochodzą one od rodzimych producentów i wybierając je – często wspieramy małe lokalne biznesy.

Pamiętajmy też, że to właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Dostarczają praktycznie wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych, których organizm potrzebuje. Każdy z nas powinien zjadać ich minimum pięć porcji dziennie, najlepiej, aby 3 stanowiły warzywa, a 2 owoce.

Mniej plastiku

Ale zakupy to nie tylko jedzenie! Podczas ich robienia warto zatroszczyć się o środowisko i zwrócić większą uwagę na to, w co jest zapakowany dany produkt oraz na to, w czym czasami przynosimy zakupy do domu. Co powinno nas niepokoić? Przede wszystkim olbrzymia ilość plastiku. Mimo że tworzywo łatwo wyprodukować i można zrobić z niego niemal wszystko, to już z jego przetworzeniem bywa bardzo różnie. Zazwyczaj niewiele da się z niego zrobić i musi minąć kilkaset lat, aby torebka czy butelka się rozłożyły. Zanieczyszcza on glebę, w której sadzimy warzywa i wodę, którą pijemy. Warto o tym pamiętać, zanim sięgniemy po kolejną foliową torebkę, żeby zapakować, np. pomidora.

Co zatem zrobić? Po pierwsze chodźmy na zakupy z własną materiałową torbą. Są nie tylko wygodne czy pojemne, ale przede wszystkim można ich używać wielokrotnie. Jeśli się wybrudzą - wystarczy wrzucić je do pralki. A co z produktami, które wymagają dodatkowego opakowania? W tym przypadku doskonale sprawdzą się eko-woreczki, stojaki z nimi znajdują się m.in. w sieci sklepów Carrefour.

Warto podkreślić, że rosnący problem plastiku dostrzegają także sami producenci. Już dziś na rynku znajdują się butelki, do których produkcji użyto mniejszej ilości surowca – doskonałym tego przykładem jest woda mineralna Carrefour. Także sami, tam, gdzie to możliwe, rezygnujmy z plastikowego opakowania i wybierzmy np. orzeszki ziemne bez plastikowej pokrywki Carrefour.

Autor: Adrianna Kowalczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości