Pokrzywa i jej cudowne właściwości
Pokrzywa często jest niedoceniana, a ma duży wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim jest rośliną leczniczą. Rewelacyjnie wpływa na przemianę materii i pracę jelit. Wzmacnia organizm i zapobiegają infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym, co obecnie jest bardzo ważne. Pamiętajmy, żeby zrywać ją „z włosem”, wtedy się nie oparzymy. Można robić z niej na przykład lecznicze napary, ale to nie jest jej jedyne zastosowanie.
Można ją wykorzystywać do celów spożywczych. (...) Można jej użyć do naleśników, pierogów
- tłumaczy zielarka.
Wegetariańska zupa z pokrzywy
Panie z zielarskiej Wsi Blanki zaproponowały wegetariańską zupę z pokrzywy. Jej podstawą będzie wywar z warzyw, uprzednio obranych i pokrojonych w kostkę. Do niego dodajemy sól i pieprz. Pokrzywę blanszujemy (ten zabieg sprawi, że nie będzie parzyła), kroimy, a następnie przesmażamy z dodatkiem czosnku na maśle. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy pokrzywę, gałkę muszkatołową i całość blendujemy. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka – dodajemy ryż.
Smacznego!
Zupa z pokrzywy jest rewelacyjna. Sporządzamy ją przy każdej okazji. Jest naprawdę świetna
- zapewnia zielarka.
Zobacz też:
- Jak osiągnąć równowagę ciała i ducha? Agnieszka Maciąg: "Życie nie musi być idealne, żeby było piękne"
- Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?
- Lampy solne – piękno z natury, które uzdrowi Twoje ciało i umysł
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Anna Korytowska
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto