Pokrzywa i jej wspaniałe właściwości. Nie jest taka straszna, jak się wydaje

''Pokrzywa nie parzy, pokrzywę się warzy'', Reporter: Agata Zjawińska
Zielarska Wieś Blanki to wyjątkowe miejsce na Warmii i Mazurach. Odwiedziła je nasza reporterka, która poznała tam niezwykłe właściwości pokrzywy. Wiedzieliście, że ta roślina nie musi parzyć?

Pokrzywa i jej cudowne właściwości

Pokrzywa często jest niedoceniana, a ma duży wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim jest rośliną leczniczą. Rewelacyjnie wpływa na przemianę materii i pracę jelit. Wzmacnia organizm i zapobiegają infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym, co obecnie jest bardzo ważne. Pamiętajmy, żeby zrywać ją „z włosem”, wtedy się nie oparzymy. Można robić z niej na przykład lecznicze napary, ale to nie jest jej jedyne zastosowanie.

Można ją wykorzystywać do celów spożywczych. (...) Można jej użyć do naleśników, pierogów

- tłumaczy zielarka.

Wegetariańska zupa z pokrzywy

Panie z zielarskiej Wsi Blanki zaproponowały wegetariańską zupę z pokrzywy. Jej podstawą będzie wywar z warzyw, uprzednio obranych i pokrojonych w kostkę. Do niego dodajemy sól i pieprz. Pokrzywę blanszujemy (ten zabieg sprawi, że nie będzie parzyła), kroimy, a następnie przesmażamy z dodatkiem czosnku na maśle. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy pokrzywę, gałkę muszkatołową i całość blendujemy. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka – dodajemy ryż.

Smacznego!

Zupa z pokrzywy jest rewelacyjna. Sporządzamy ją przy każdej okazji. Jest naprawdę świetna

- zapewnia zielarka.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Anna Korytowska

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana