Przepisy kulinarne

Od dzieciaków z MasterChefa: deser z nasionami chia

W kuchni Dzień Dobry TVN, w poniedziałkowy poranek, rządziły dzieciaki z MasterChefa: Mateusz Truszkiewicz i Luiza Baaziz. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: kulki z łososia w orzechach, deser z nasionami chia, mini szarlotki, trufle twarogowe i pieczoną doradę na śródziemnomorskiej sałatce. Pomagała im jurorka programu Anna Starmach.

 

Przepisy Luizy

Kulki z łososia w orzechach

Składniki:
100 g masła
3 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
4 łyżeczki natki pietruszki
sól, pieprz
500 g filetu z łososia

Puree z marchewki i melona:
1 łyżka masła
1 łyżeczka tartego imbiru
1/2 małej cebulki
1/4 szklanki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki
1/2 szklanki marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
1 średni batat
1/2 szklanki białego wina
1/3 szklanki melona pokrojonego w kostkę
sól i pieprz

Salsa z mango i awokado:
1 rukola
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
1/2 cebulki szalotki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka oleju roślinnego
sok z 1 limonki (ok. 2 łyżek)
kilka plasterków świeżej papryczki chili
świeże listki kolendry

Deser z nasionami chia

Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
5 łyżek nasion chia
1 dojrzałe mango
2 łyżki miodu
3 solidne garści borówek
kilka listków mięty

Przepisy Mateusza

Mini szarlotki na dwa sposoby (bez pieczenia)

Składniki:
1 szklanka migdałów tartych (mielone)
1/4 szklanki daktyli świeżych lub suszonych
1,5 łyżki oleju kokosowego
3 kwaśne jabłka
1 dojrzała gruszka
skórka z 1/2 cytryny
1/2 szklanki wody
2 ziarenka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
130 g cukru
200 g mąki
100 g masła
400 g jogurtu greckiego
200 g ricotty
4 łyżeczki miodu
skórka z pomarańczy
ewentualnie sok z pomarańczy

Przygotowanie:
Daktyle zblendować na masę (jeśli są suszone, muszą się moczyć w wodzie co najmniej godzinę). Stopniowo dodawać zmielone migdały. Dodajemy miękki olej kokosowy i mieszamy na jednolitą masę. To będą spody szarlotek. Wykładamy masą przygotowane spody do muffinek, jeśli są metalowe, należy je wyłożyć papierowymi papilotkami.
Owoce obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, chwilę podprażyć, dodać 2-3 łyżki cukru, wodę, przyprawy i skórkę z cytryny. Gotować ok. 15-18 min. (do miękkości). W tym czasie połączyć składniki na kruszonkę: mąkę, 100 g cukru i twarde, pokrojone na kawałki masło. Zagnieść aż powstanie kruszonka. Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią kruszonkę i podsmażać do zbrązowienia, często mieszając.
Na spody wykładamy jabłka, dodajemy na wierzch kruszonkę, podajemy z sosem zrobionym ze 100 g jogurtu, skórki z 1/2 pomarańczy i 2 łyżeczek miodu.
Z pozostałego jogurtu, skórki, miodu i ricotty utworzyć mus za pomocą miksera. Przełożyć go warstwami z kruszonką i masą daktylową oraz owocami w ładnej szklance lub pucharku.

Trufle twarogowe

Składniki:
25 g ciemnego kakao
50 g serka gładkiego typu Philadelphia
50 g mielonych orzechów włoskich lub innych
50 g cukru pudru
ok. 50 g wiórek kokosowych do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski wrzucić twarożek, cukier, orzechy i kakao i zmieszać na gładką masę. Uformować kulki z masy i otoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.

Pieczona dorada na śródziemnomorskiej sałatce

Składniki:
1 cała wypatroszona dorada (lub branzino)
2 ząbki czosnku
10 pomidorków koktajlowych
2-3 gałązki tymianku
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól i pieprz ziołowy
1 cytryna
2 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka:
1 szklanka kaszy kuskus
sok i skórka z cytryny
7-8 suszonych pomidorów z zalewy
10-12 sztuk czarnych oliwek
15-20 kaparów
8 łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
1/2 pęczka natki pietruszki
1/4  pęczka świeżej mięty
1/4 pęczka świeżej kolendry
sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik wstawić na 200 st. C (góra i dół). Rybę umyć i „odłuskować”. Przyprawić, do środka włożyć kilka połówek pomidorków, kilka plasterków cytryny, gałązkę rozmarynu i tymianku, czosnek pokrojony w plasterki. Rybę posmarować oliwą, położyć ją na folii aluminiowej, dodać pozostałe zioła, pomidorki i cytrynę, i ściśle zamknąć w paczuszkę. Piec przez ok. 30 min.
Kaszę zalać wrzątkiem powyżej jej poziomu (ok. 1-2 cm nad poziom kaszy). Z soku i skórki z cytryny oraz oliwy, soli i pieprzu zrobić sos, który należy następnie wlać do kaszy. Wymieszać widelcem, by się nie skleiła. Pokroić oliwki, kapary, pomidory i zioła. Wszystko wsypać do miski z kaszą, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Sałatkę wyłożyć na talerz, podawać z upieczoną rybą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
1
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0