Przepisy kulinarne

Ocet jabłkowy. Proste przepisy!

Poprawia wchłanianie takich mienerałów jak: wapń, potas i żelazo. Usprawnia przemianę materii i aktywizuje bakterie w jelitach... ocet jabłkowy w naszej kuchni dziś w roli głównej za sprawą Macieja Szaciłło. Czy to prawda, że zaspokaja głód? Maciej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN m.in.: pikle, kolorową surówkę z kapusty i pieczoną dynię.

Zdjecie: Piotr Bławicki/ East News

Sos do spring rolls
Składniki:
1 łyżeczka pasty z czerwonych papryczek chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
0,25 szklanki octu jabłkowego
0,25 szklanki wody
sól

Przygotowanie:
Pastę z ostrej papryki łączymy z wodą i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z gazu, studzimy i dodajemy ocet jabłkowy i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Pikle
Składniki:
500 ml octu jabłkowego
150 g cukru trzcinowego
4 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki białej gorczycy w ziarenkach
2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka kurkumy
suszone chili
ostra papryka
papryka
czosnek
cukinia
ogórki

Przygotowanie:
Ocet jabłkowy mieszamy z cukrem, olejem, gorczycą, kurkumą i chili. Całość podgrzewamy aż się rozpuści. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy octem z przyprawami. Wstawiamy na minimum dwa dni do lodówki.

Pieczona dynia hokkaido
Składniki:
500 g dyni hokkaido
2 poszatkowane  zielone papryczki chili
2 poszatkowane ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy pięć smaków
1 pęczek szczypiorku
0,75 szklanki śmietany
0,3 szklanki oliwy z oliwek
0,25 szklanki octu jabłkowego
skórka z jednej cytryny
świeżo mielony pieprz
sól

Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki i kroimy na cienkie (1 cm) plastry. Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem i obtaczamy marynata plastry dyni. Zostawiamy na minimum pół godziny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Sprawdzamy nożem, czy plastry dyni są miękkie.  Całość dekorujemy śmietaną ze szczypiorkiem.

Kolorowa surówka z kapusty
Składniki:
4 łyżki octu jabłkowego
2 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
2 czerwone poszatkowane chili bez pestek
2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
2 łyżeczki cukru
1 szklanka poszatkowanej włoskiej kapusty
1 zielony ogórek pokrojony w słupki
1 poszatkowany pęczek dymki
0,25 łyżeczki soli
0,5 szklanki uprażonego sezamu

Przygotowanie:
Kapustę ugniatamy z solą, by puściła trochę soku. Dodajemy resztę składników surówki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
59
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0