Jacek Grochownia z restauracji "Amber room" przygotował w kuchni Dzień dobry TVN przegrzebki z topinambur i bekonem, krem z selera z jabłkowym kawiorem, polędwicę z jelenia z winnym sosem jabłkowym, canneloni ziemniaczanym i czerwoną pieczoną kapustą.Przegrzebki z topinambur i bekonem
Składniki:
3 swieże przegrzebki
0,5 kg topinambur
5 plasterków wędzonego boczku lub pancetty
50 g masła
100 ml śmietany
olej do smażenia
Przygotowanie:
Topinambur obieramy ze skórki i drobno kroimy, podsmażamy na maśle, a następnie zalewamy śmietaną sól, pieprz, gotujemy ok. 15 min do miękkości na wolnym ogniu. Mielimy na gładką masę. Podczas gdy topinambur się gotuje, kładziemy na pergamin plastry boczku, przykrywamy drugim pergaminem, obciążamy blaszką od góry i pieczemy ok. 7 minut 180 C – powstają chrupiące boczkowe chipsy do dekoracji. Patelnię rozgrzewamy dajemy olej, następnie smażymy 1 minutę z każdej strony, dajemy sól i pieprz, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy małą kostkę masła, żeby nadać delikatnego smaku. Na talerz kładziemy puree z topinambur wg uznania, odsączone wcześniej przegrzebki na papierze kuchennym i dekorujemy plasterkami boczku.
Krem z selera z jabłkowym kawiorem
Składniki:
1 kg selera bulwy
50 g masła
100 ml świeżego soku jabłkowego
1 g agaru
0,5 l mleka
100 ml śmietany
200 ml oliwy
Przygotowanie:
Seler obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle i zalać mlekiem i śmietaną, gotować ok. 30 minut, całość przelać do robota kuchennego lub thermomix i mielić ok. 3 minut, do uzyskania aksamitnej konsystencji, doprawić solą i pieprzem, jakby był zbyt gęsty należy dodać troszkę mleka. Kawior: podgrzać w rondelku 100 ml soku jabłkowego z 1 g agaru, aż się dobrze rozpuści, następnie lekko schłodzić mieszankę nabić nią średniej wielkości strzykawkę. Delikatnie wpuszczać kropelkę po kropelce soku do schłodzonej oliwy, przecedzić po 2 minutach gotowy kawior i opłukać wodą mineralna na sithu z nadmiaru oliwy. Kawior wykładamy na dno talerza, po czym zalewamy go zupą, kawior mięknie pod wpływem temperatury i nie rozpuszcza się poniżej 80C, więc jeśli chcemy czuć jabłkowe kuleczki jedząc zupę, nie grzejemy jej powyżej 80 C.
Polędwica z jelenia z winnym sosem jabłkowym, canneloni ziemniaczanym i czerwoną pieczoną kapustą
Składniki:
1 kg polędwicy z jelenia
1 kostka masła
2 jabłka
500 ml wina czerwonego
kapusta czerwona 1 główki
50 ml octu balsamicznego
Sok z 2 cytryn
2 łyżki brązowego cukru
200 ml śmietany
100 g obranego czosnku
200 ml mleka
50 g miodu
50 ml sautern
Przygotowanie:
Polędwicę oprawić z błon i wyporcjować. Smażymy na rozgrzanej patelni w zależności od wielkości po 2-3 minut z każdej strony, odkładamy do ciepłego miejsca na 2-3 minuty przed porcjowaniem. Sos winny do jelenia – z patelni po jeleniu zlewamy pozostały olej i na dymiącą patelnię wlewamy 200-300 ml czerwonego wytrawnego wina, redukujemy do konsystencji syropu i wtłaczamy 2-3 kostki masła oraz drobno pokrojone jabłko w kostkę. Duże ziemniaki ciąć na mandolinie na 1 cm grubości plastry, przesmarować oliwką, posolić i piec pomiędzy dwoma pergaminami 30 minut 140 C, następnie nawinąć plastry ziemniaków na cienkie rurki i piec kolejne 20 minut, aż będą złoto brązowe i chrupiące. Wstawić ziemniaki, gotować 20 minut do miękkości, odcedzić, przetrzeć z kilkoma kostkami masła, dodać zredukowanej śmietany, i doprawić do smaku. Kapustę kroimy w Julienie, podmażamy na maśle, dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny, cukier brązowy i jabłko pokrojone w kostkę, podlewamy czerwonym winem i wstawiamy pod przeykryciem do pieca na 1 godzinę, doprawiamy solą i pieprzem. Słodki sos czosnkowy – czosnek gotujemy w mleku do miękkości, dodajemy miód i wino soutern, po czym mielimy na gładką masę w robocie.
Czekoladowy fondant z sorbetem malinowym
Składniki:
200 gorzkiej czekolady
150 g masła
3 żółtka
3 jaja
50 g mąki
100 g cukru
Przygotowanie:
Wymieszaj i rozpuść na parze czekoladę z masłem, dodaj ubite jaja z cukrem, wymieszaj masę i dodaj mąkę wlej w aluminiowe foremki wysmarowane masłem, piec 180 C 10 minut.
Sorbet malinowy
Składniki:
300 g malin
50 ml soku z cytryny
200 ml syropu prostego
40 g glukozy
Przygotowane:
Całość zagotuj, miksuj w robocie, wystudź i użyj maszyny do lodów, bądź zamroź masę i użyj paco jet.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"