Przepisy kulinarne

Nietolerancje pokarmowe, czyli kuchnia dla wymagających

Przepisy kulinarne

Nietolerancje pokarmowe, czyli kuchnia dla wymagających

Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na określony rodzaj żywności. Najczęstszymi jej objawami są bole brzucha, wzdęcia, zapracia lub biegunka. Jak sobie radzić z nietolerancją pokarmową, co jeść? O pomoc poprosiliśmy w Dzień Dobry TVN blogerkę kulinarną Darię Ładochę, prowadzącą cykl "Odżywieni". Pamiętajcie, że to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.


MUS JAGLANO–GRUSZKOWY NA ŚNIADANIE Z CYNAMONEM I BANANAMI
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka syropu z róży
1 duży banan lub dwa małe
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka podprażonych płatków migdałowych
1 duża gruszka starta na tarce o dużych oczkach

Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni do momentu, w którym pojawi się orzechowy aromat. Następnie wypłucz ją we wrzącej wodzie kilka razy. Zagotuj mleko migdałowe. Dodaj kaszę jaglaną, gruszkę oraz cynamon i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Następnie wyłącz źródło ciepła i pozostaw pod przykryciem kolejne 7 minut. Gdy kasza ostygnie zmiksuj ją dokładnie z  bananem, sokiem z cytryny i syropem z róży na gładki mus. Podawaj z dowolnymi z dodatkiem prażonych migdałów.

PASTA Z PIECZONEJ CEBULI Z DODATKIEM GRANATU
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 duże cebule
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/2 szklanki słonecznika uprażonego na suchej patelni
1/2 pęczka zielonej pietruszki drobno posiekanej
1/2 granata – same ziarenka
4 kromki bezglutenowego chleba gryczanego

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cebulę przekrój na pół, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Do blendera wrzuć ciecierzycę, upieczoną cebulę, słonecznik, zieloną pietruszkę oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta dodaj jeszcze oleju. Posmaruj pastą bezglutenowy chleb i posyp z wierzchu ziarenkami granatu.

KOMOSA RYŻOWA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM, WINOGRONAMI I CZARNYMI OLIWKAMI
Składniki:
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
1/2 szklanki liści szpinaku
1/2 szklanki liści rukoli
1 pstrąg wędzony
12 czarnych oliwek
12 ciemnych winogron
1 burak upieczony w piekarniku lub ugotowany na parze
2 łyżki pestek dyni podprażonych na suchej patelni

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie:
Do dużej miski wrzuć komosę ryżową, dodaj liście szpinaku i rukoli. Następnie przekrój na pół oliwki oraz winogrona i dodaj do sałatki. Buraka pokrój w słupki i również wymieszaj z resztą składników. Na samej górze ułóż obranego z ości pstrąga wędzonego oraz posyp prażonymi pestkami dyni. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej nimi sałatkę.

ZUPA KREM Z PAPRYKI Z DODATKIEM KARMELIZOWANYCH ŚLIWEK I WOŁOWINY
Składniki:
4 duże czerwone papryki
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki cynamonu
8 dużych śliwek
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
400 g mielonej wołowiny
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1,5 litra wywaru

Przygotowanie:
Papryki pokrój oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Zagotuj bulion i wrzuć papryki wraz z cebulą i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Śliwki przekrój na pół i usuń pestkę. W rondelku rozgrzej olej kokosowy i rozpuść cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu. Dodaj śliwki i duś około 40 minut ciągle mieszając. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso wołowe i obie papryki w przyprawach oraz sól i pieprz. Podsmażaj aż mięso będzie chrupiące. Gdy papryki ugotują się w bulionie zmiksuj je na gładki krem. Dodaj soli oraz pieprzu. Nalej zupę do miski i udekoruj śliwkami oraz mięsem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
92
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0