Nietolerancje pokarmowe, czyli kuchnia dla wymagających

Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na określony rodzaj żywności. Najczęstszymi jej objawami są bole brzucha, wzdęcia, zapracia lub biegunka. Jak sobie radzić z nietolerancją pokarmową, co jeść? O pomoc poprosiliśmy w Dzień Dobry TVN blogerkę kulinarną Darię Ładochę, prowadzącą cykl "Odżywieni". Pamiętajcie, że to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.

MUS JAGLANO–GRUSZKOWY NA ŚNIADANIE Z CYNAMONEM I BANANAMI

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka migdałowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka syropu z róży

1 duży banan lub dwa małe

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka podprażonych płatków migdałowych

1 duża gruszka starta na tarce o dużych oczkach

Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni do momentu, w którym pojawi się orzechowy aromat. Następnie wypłucz ją we wrzącej wodzie kilka razy. Zagotuj mleko migdałowe. Dodaj kaszę jaglaną, gruszkę oraz cynamon i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Następnie wyłącz źródło ciepła i pozostaw pod przykryciem kolejne 7 minut. Gdy kasza ostygnie zmiksuj ją dokładnie z bananem, sokiem z cytryny i syropem z róży na gładki mus. Podawaj z dowolnymi z dodatkiem prażonych migdałów.

PASTA Z PIECZONEJ CEBULI Z DODATKIEM GRANATU

Składniki:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

2 duże cebule

5 łyżek oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta pieprzu

1/2 szklanki słonecznika uprażonego na suchej patelni

1/2 pęczka zielonej pietruszki drobno posiekanej

1/2 granata – same ziarenka

4 kromki bezglutenowego chleba gryczanego

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cebulę przekrój na pół, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Do blendera wrzuć ciecierzycę, upieczoną cebulę, słonecznik, zieloną pietruszkę oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta dodaj jeszcze oleju. Posmaruj pastą bezglutenowy chleb i posyp z wierzchu ziarenkami granatu.

KOMOSA RYŻOWA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM, WINOGRONAMI I CZARNYMI OLIWKAMI

Składniki:

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

1/2 szklanki liści szpinaku

1/2 szklanki liści rukoli

1 pstrąg wędzony

12 czarnych oliwek

12 ciemnych winogron

1 burak upieczony w piekarniku lub ugotowany na parze

2 łyżki pestek dyni podprażonych na suchej patelni

Sos:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie:

Do dużej miski wrzuć komosę ryżową, dodaj liście szpinaku i rukoli. Następnie przekrój na pół oliwki oraz winogrona i dodaj do sałatki. Buraka pokrój w słupki i również wymieszaj z resztą składników. Na samej górze ułóż obranego z ości pstrąga wędzonego oraz posyp prażonymi pestkami dyni. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej nimi sałatkę.

ZUPA KREM Z PAPRYKI Z DODATKIEM KARMELIZOWANYCH ŚLIWEK I WOŁOWINY

Składniki:

4 duże czerwone papryki

1 czerwona cebula

1/2 łyżeczki cynamonu

8 dużych śliwek

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka przecieru pomidorowego

400 g mielonej wołowiny

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w przyprawie

1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie

1/4 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki soli

1,5 litra wywaru

Przygotowanie:

Papryki pokrój oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Zagotuj bulion i wrzuć papryki wraz z cebulą i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Śliwki przekrój na pół i usuń pestkę. W rondelku rozgrzej olej kokosowy i rozpuść cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu. Dodaj śliwki i duś około 40 minut ciągle mieszając. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso wołowe i obie papryki w przyprawach oraz sól i pieprz. Podsmażaj aż mięso będzie chrupiące. Gdy papryki ugotują się w bulionie zmiksuj je na gładki krem. Dodaj soli oraz pieprzu. Nalej zupę do miski i udekoruj śliwkami oraz mięsem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości