Naleśniki z jabłkami w kilku pysznych wersjach, które nigdy się nie znudzą.

Apple Pancakes
Fot. Olivia Nikolayenko / Getty Images
Jabłka to doskonały produkt, który doda charakteru daniom na słodko. Aromat i delikatny, słodki, momentami kwaskowaty smak - takie połączenie jest idealnym rozwiązaniem na smaczny, ale nie przesłodzony posiłek. Naleśniki z jabłkami to gwarantowany hit!

Jabłko to owoc, który przyrządzić można na wiele sposobów. Smażony, prażony lub zapiekany - zawsze smakuje wyśmienicie. Jako dodatek do naleśników sprawdzi się wyśmienicie. Z odpowiednimi dodatkami będzie uwodził aromatem i nigdy się nie znudzi.

  • Jaki jest przepis na pyszne ciasto na naleśniki z jabłkami?
    • Pyszne nadzienie, czyli naleśniki z jabłkami i cynamonem.
      • Zapiekane naleśniki z jabłkami sposobem na udany obiad.
        • Czy naleśniki z jabłkiem są bardzo kaloryczne?

          Jaki jest przepis na pyszne ciasto na naleśniki z jabłkami?

          Ciasto na naleśniki to kilka składników, które znajdziemy w niemal każdej kuchni. Dodatkowo cały przepis na naleśniki jest zaskakująco prosty, więc są one daniem, które przygotuje zarówno profesjonalny kucharz, jak i zupełny amator.

          Do przygotowania ciasta na naleśniki z jabłkiem, potrzebne są:

          · 2 szklanki wody,

          · 2 szklanki mleka krowiego lub sojowego,

          · 2,5-3,5 szklanki mąki (pszennej lub mieszanki bezglutenowej),

          · 1 lub 2 jajka (opcjonalnie),

          · duża szczypta soli,

          · około 50 ml oleju.

          Konsystencja ciasta wyklaruje się po około 15 minutach od połączenia składników, wtedy można ocenić jego gęstość i w razie potrzeby, dolać wody lub dosypać mąki. W trakcie smażenia trzeba wylewać niepełną chochlę ciasta szybko ją przechylając, aby równomiernie się rozprowadziło. Naleśniki powinno się smażyć na rozgrzanej patelni, a olej najlepiej dodawać tylko do pierwszego naleśnika. Proporcje składników można delikatnie modyfikować i znaleźć swój ulubiony przepis, z którego zawsze wyjdą wyśmienite naleśniki.

          Zobacz też: 

          Rosyjski naleśnik

          Pyszne nadzienie, czyli naleśniki z jabłkami i cynamonem.

          Kluczem do przygotowania pysznego nadzienia jest podsmażenie jabłek i zachowanie równowagi pomiędzy smakiem słodkim i lekko kwaśnym. Cynamon nada jabłkom aromatu i dzięki temu mus jabłkowy będzie rozgrzewający. Czego potrzebujemy do przyrządzenia musu?

          · 6-8 jabłek,

          · 2 cytryny,

          · 5 łyżek miodu, syropu klonowego lub cukru,

          · 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

          · 1 łyżeczka cynamonu.

          Pokrojone w kosteczkę lub starte jabłka trzeba ugotować w wodzie z cytryną i dodać syrop klonowy. Po około 5 minutach, wyłączyć gaz, odlać wodę i pozostawić jabłka do ostygnięcia. Potem należy dodać do nich mąkę, by nadać musowi gęstości, cynamon wsypać do smaku. Tak przygotowany mus idealnie uzupełni smak naleśników.

          Inną wariacją naleśników z jabłkami jest ciasto z zanurzonymi w nim plasterkami jabłek. Do miski z masą na ciasto wsypujemy cynamon oraz pokrojone w cienkie plasterki jabłka, które lekko podsmażą się wraz z naleśnikiem. Tak przyrządzone naleśniki, charakteryzują się chrupkością jabłek i są niezwykle smaczne.

          Inny rodzaj naleśnika, który może być podawany z jabłkami to naleśniki amerykańskie tzw. pancakes . Ciasto do ich przygotowania zawiera jeden dodatkowy składnik- proszek do pieczenia lub sodę, który nadaje im puszystości. Tak przygotowane naleśniki są mniejsze i grubsze od tych klasycznych, ale smakują równie dobrze. Z jabłkami będą komponować się wyśmienicie.

          Zobacz też: 

          Naleśniki ze szpinakiem i fetą

          Zapiekane naleśniki z jabłkami sposobem na udany obiad.

          Ciepły posiłek, który będzie smakował wszystkim - oto powód, dla którego zapiekane naleśniki z jabłkami , sprawdzą się w każdej sytuacji. Ciasto na naleśniki należy przygotować według standardowego przepisu, mus jabłkowy również, tylko w większej ilości. Będzie świetnym nadzieniem, jak i tzw. pierzynką, która przykryje naleśniki podczas pieczenia. Wszystko powinno być ułożone w naczyniu żaroodpornym i wstawione do nagrzanego piekarnika. Całość należy zapiekać przez 20 minut w 180°C (termoobieg). Po upieczeniu naleśniki będą lekko chrupiące i soczyste.Wszystko za sprawą musu z jabłek, który wsiąka w naleśniki i sprawia, że będą mięciutkie. Gotowe naleśniki można posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi lub orzechami włoskimi czy cukrem pudrem.

          Czy naleśniki z jabłkiem są bardzo kaloryczne?

          To jak bardzo naleśniki z jabłkiem są kaloryczne zależy od dodatków. Jeśli jabłka, są słodkie, nie ma potrzeby dodawać do nadzienia cukru. Warto również zrezygnować z dodatków, takich jak miód czy syrop klonowy. Ciasto na naleśniki, które będzie wzbogacone wyrazistym nadzieniem, również nie potrzebuje cukru, gdyż mus jabłkowy nada całości odpowiednią słodycz. Inne sposoby na zmniejszenie kaloryczności naleśników, to zastąpienie mleka krowiego mlekiem roślinnym sojowym czy owsianym. Naleśniki nigdy nie będą bardzo mało kalorycznym daniem, ale przygotowując je w odpowiedni sposób każdy może od czasu do czasu cieszyć się ich smakiem.

          Przepis na smakowite naleśniki z jabłkami jest prosty i nie obciążający domowego budżetu. Zaś gotowe naleśniki smakiem zaczarują każdego. To czyni z nich posiłek prawie idealny.

          Zobacz też: 

          Zobacz film: Naleśniki z jabłkiem i kaszanką. Źródło: Dzień Dobry TVN

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości