Morwa czarna – zastosowanie i właściwości

Morwa czarna w dłoni
SingerGM/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Morwa czarna to gatunek drzewa mniej popularny niż jego biała odmiana. Jest rośliną o słodko-kwaśnych owocach i walorach ozdobnych jednocześnie. Bogate właściwości morwy czarnej sprawiają, że działa ona doskonale na zdrowie i urodę.

Sadzonki morwy czarnej są wykorzystywane do produkcji syropów, nalewek, dżemów

i przetworów. Mocne działanie morwy czarnej sprawia, że doskonale radzi sobie z niwelowaniem bólu o różnym pochodzeniu. Samodzielnie wyhodowana morwa czarna jest źródłem wielu witamin i minerałów.

Morwa czarna – uprawa

Morwa czarna, czyli tzw. Morus Nigra, pochodzi z gorących terenów Azji. Niekiedy występuje też w Europie i Ameryce Północnej. W Polsce takie drzewa nie rosną dziko, można spotkać je zwykle w niektórych parkach czy ogrodach. Jest to drzewo duże, osiągające do 15 m wysokości. Owoce mają słodko-kwaśny posmak, a kształtem przypominają nieco maliny lub czernice, choć są od nich zdecydowanie większe i ciemniejsze.

Uprawa morwy czarnej jest dość prosta. Jeśli chodzi o wymagania, morwa czarna najlepiej czuje się w ciepłym klimacie. Słabym punktem rośliny jest większa wrażliwość na mróz, dlatego powinna być sadzona w miejscach dobrze nasłonecznionych i mniej narażonych na mocny wiatr. Dobrze rośnie w glebach gliniastych i piaszczystych. Zwykle nie potrzebuje dodatkowych oprysków, morwa świetnie broni się przed chorobami czy szkodnikami. Ten rodzaj drzewa nie potrzebuje specjalnego obcinania. Wystarczy na bieżąco usuwać przemarzłe lub wysuszone gałęzie.

Wyjątkową odmianą o charakterze dekoracyjnym jest morwa czarna pendula. Jest niewielka,

a przy tym dość oryginalna ze względu na charakterystycznie „zwisające” gałęzie. Pendula, czyli morwa czarna szczepiona na pniu, posiada koronę, która przypomina nieco kapelusz grzyba czy fontannę zielonych liści.

Morwa czarna – sadzonki

Aby uprawiać morwę czarną w celach dekoracyjnych, czy ze względu na prozdrowotne właściwości tych owoców, wystarczy kupić drzewko w jednym z wielu sklepów ogrodniczych. Cena zależy od typu sadzonki i odmiany. Te bardziej wytrzymałe na mrozy i mniej popularne rodzaje mogą kosztować nieco więcej. Sadzonki morwy czarnej nadają się też do formacji żywopłotu.

Morwa czarna i jej sadzonki powinny być sadzone do gruntu na przełomie wiosny i lata, kiedy roślinie nie będą grozić przymrozki. Kiedy owocuje morwa czarna? Jej kwitnienie rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, a owoce można zbierać w miesiącach wakacyjnych.

Morwa czarna - właściwości

Te niepozorne owoce skrywają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Działają leczniczo,

a jednocześnie są cennym składnikiem w pielęgnacji urody.

Najbardziej wartościowe są świeże owoce, jednak w wybranych sklepach kupimy je w formie suszonej czy kandyzowanej. Co zawiera morwa czarna?

  • Witaminy A, C, PP, K i z grupy B
    • Kwas foliowy
      • Niacynę
        • Ryboflawinę
          • Magnez, fosfor, cynk, potas, żelazo, wapń
            • Cukry (fruktoza, glukoza)
              • Garbniki
                • Kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy)
                  • Pektyny
                    • Antyoksydanty

                      Owoce morwy czarnej stosuje się w zabiegach pielęgnujących urodę. Sok zawierający kwasy organiczne może delikatnie rozjaśniać koloryt skóry. Morwa czarna posiada dużą ilość antyoksydantów, dlatego warto stosować ją także do opóźnienia procesów starzenia. Wraz z naturalnym olejem, jej owoce będą doskonałym środkiem nawilżającym. Morwa czarna świetnie wpływa na włosy – wzmacnia je, stymuluje ich porost, opóźnia procesy siwienia i odświeża skórę głowy.

                      Morwa czarna - właściwości lecznicze

                      W leczeniu różnych schorzeń wykorzystuje się nie tylko owoce, ale też korę czy liście, na bazie których przygotowywane są specjalne napary i herbaty. Regularnie spożywana morwa czarna ma właściwości lecznicze . Wśród jej korzystnych na zdrowie działań można wymienić:

                      • Łagodzenie bólu głowy i migreny
                        • Leczenie dolegliwości żołądkowych i problemów z układem trawiennym
                          • Leczenie anemii (duża ilość żelaza)
                            • Leczenie chorób serca i układu krążenia
                              • Sok z owoców leczy gorączkę, kaszel, przeziębienie, zaparcia i działa wykrztuśnie
                                • Nalewka z liści pomaga zwalczyć grypę, przeziębienie i anginę
                                  • Napar z liści pobudza krążenie, leczy nadciśnienie i zapalenie pęcherza
                                    • Morwa czarna oczyszcza wątrobę i nerki, wzmacnia naturalną odporność organizmu

                                      Morwa czarna – przepisy

                                      Owoce, liście czy kora mogą być przygotowane na różne sposoby. Oczywiście najwięcej witamin

                                      i minerałów zachowa świeża morwa czarna, jednak równie cenna jest morwa czarna suszona czy jej bardziej przetworzone formy, takie jak:

                                      • Sok z morwy czarnej – najlepiej wykonać go za pomocą sokowirówki. Powstały sok przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach i pasteryzować przez 20 minut.
                                        • Nalewka z morwy czarnej – 3 łyżki owoców zalewamy spirytusem, zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy płyn przez gazę i przelewamy do małych buteleczek.

                                          Zobacz też:

                                          Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

                                          Chlebowiec – niezwykły owoc, który zaskakuje wyglądem i smakiem

                                          Mochi - japoński przysmak. Przepisy na mochi klasyczne, z truskawkami, z zieloną herbatą

                                          Zobacz video: 7 produktów, których właściwości wspomagają walkę z rakiem

                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości