Materiał promocyjny

Mleko roślinne do kawy i herbaty. Sprawdzone przepisy Łukasza Gałęckiego

Uwielbiasz kawę z mlekiem, ale nie tolerujesz laktozy? Wypróbuj sprawdzonych przepisów na idealne cappuccino sojowe lub energetyczne latte owsiane. Zobacz też, jak zrobić migdałową matchę. Przepisy z mlekiem roślinnym Alpro prezentuje Łukasz Gałęcki.

Klasyczne sojowe cappuccino

Składniki na sojowe cappuccino

  • 50 ml kawy z kawiarki lub espresso z domowego ekspresu
    • 150-200ml napoju sojowego

      Sposób przygotowania sojowego cappuccino

      Przygotowuj kawę z kawiarki lub domowego ekspresu. Podgrzej w garnuszku napój sojowy do max. 65 stopni. Spień napój za pomocą french pressa lub ręcznego spieniacza do mleka. Połącz oba składniki w filiżance. Voilá, cappuccino gotowe!

      Potreningowe owsiane latte z karmelem i masłem orzechowym

      Składniki na owsiane latte

      • 50 ml kawy z kawiarki lub espresso z domowego ekspresu
        • łyżka 100 proc. masła orzechowego
          • syrop karmelowy lub syrop z cukru trzcinowego w proporcjach 1:1
            • 200-250ml napoju owsianego

              Sposób przygotowania owsianego latte

              Przygotowuj kawę z kawiarki lub domowego ekspresu. Do wysokiej szklanki dodaj łyżkę masła orzechowego i rozmieszaj razem z kawą. Napój owsiany podgrzej razem z syropem w garnuszku do max. 65 stopni. Spień podgrzany napój za pomocą french pressa lub ręcznego spieniacza do mleka. Zalej nim kawę łącząc razem wszystkie składniki. Voilá, możesz delektować się swoją energetyczną kawą!

              Migdałowa matcha latte

              Składniki na matcha latte

              • 1g dobrej jakości zielonej herbaty matcha
                • 200-250ml napoju migdałowego

                  Sposób przygotowania migdałowej matcha latte

                  W wysokiej szklance połącz zieloną herbatę matcha z 20 ml wody o temp. 70-80 stopni i porządnie rozmieszaj. Napój migdałowy podgrzej w garnuszku do max. 60 stopni i spień za pomocą french pressa lub ręcznego spieniacza. Delikatnie wlej napój do szklanki i zobacz jak genialnie łączy się z matcha!

                  Wersja dla zabieganych: matcha możesz zalać zimnym, niespienionym napojem migdałowym prosto z kartonu. Tak samo genialnie smakuje na ciepło jak i na zimno.

                  Zobacz też:

                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                  Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

                  Dziś tata robi śniadanie! Sprawdź przepisy Sebastiana OlmyPączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

                  Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                  Autor: Adrianna Kowalczyk

                  Źródło: Łukasz Gałęcki

                  Materiał promocyjny
                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości