Jak przygotować smaczny makaron z sosem pomidorowym?

Makaron z sosem pomidorowym
Fot. Eugene Mymrin / Getty Images
Makaron z sosem pomidorowym to popularne, znane na całym świecie danie. Sekretem stworzenia doskonałej potrawy jest domowy sos pomidorowy oraz własnoręcznie przygotowany makaron. Tak przyrządzone danie wystarczy uzupełnić mięsnymi lub wegetariańskimi dodatkami.

Makaron z sosem jest jednym z najprostszych pomysłów na obiad. Z włoską pastą komponuje się niezliczona ilość składników oraz dodatków, dzięki którym potrawa będzie bezkonkurencyjna. Proponujemy kilka przepisów na makaron z sosem pomidorowym .

Długa historia makaronu

Makaron do sosu pomidorowego to najczęściej spaghetti. Zdaniem Włochów, każdy rodzaj makaronu (a znają ich ponad 300) pasuje do innego sosu, dlatego to właśnie spaghetti tradycyjnie jest uznawane za najlepiej dopasowane do gęstego sosu pomidorowego. Makaron odkryli Chińczycy, chociaż obecnie potrawę tę nazywają kluskami i łączą z innymi składnikami niż Włosi. Według legendy Marco Polo sprowadził makaron do słonecznej Italii i wtedy też zaczęły powstawać ogromne zakłady produkcyjne specjalizujące się w wyrobie tej potrawy. W XVII wieku cena makaronu znacznie spadła i danie to stało się popularne w Europie. W starożytności makaron ugniatano stopami, jednak w XVIII wieku zastąpiono ten prymitywny sposób produkcji nowoczesnymi maszynami. Powstały wtedy fabryki makaronu. Spaghetti stało się jednym z najbardziej znanych i lubianych rodzajów makaronu na całym świecie, także w Polsce. Do końca XVIII wieku przygotowywano makaron bez sera i pomidorów. Dopiero w XIX wieku, w okresie uprzemysłowienia, pomidory przestały być uznawane za trujące. Wtedy też połączono je z makaronem oraz serem.

Zobacz film: Jak zrobić prawdziwy włoski makaron w domu. Źródło Dzień Dobry TVN

Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem

Przepis na makaron z sosem pomidorowym jest prosty w przygotowaniu. Najpierw warto zdecydować, czy przygotowujemy domowy makaron, czy też kupujemy gotową pastę. Zrobienie własnego makaronu nie jest trudnym zadaniem, jednak dobrze zaopatrzyć się w maszynkę do makaronu. Jeżeli decydujemy się na produkt ze sklepu, to pamiętajmy o tym, aby gotować go o 2 minuty krócej, niż zostało to podane na opakowaniu. Dzięki temu otrzymamy makaron w prawdziwym włoskim stylu. Aby przygotować makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem (porcja dla trzech osób), będziemy potrzebować:

400 g makaronu spaghetti lub penne,

filet z piersi kurczaka,

pomidory świeże, pomidory z puszki lub passatę w szklanej butelce,

cebulę,

5 ząbków czosnku,

sól i pieprz do smaku,

ser (parmezan).

Jak zrobić makaron z sosem pomidorowym ? Najważniejsze jest, aby przygotować tradycyjny, włoski sos pomidorowy. Najlepszy sos można przyrządzić z włoskich pomidorów San Marzano dostępnych w wielu polskich warzywniakach. Są to podłużne pomidory, które najlepiej nadają się właśnie do sosów. Możemy je oczywiście zastąpić innymi. Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę, a następnie rozgniatamy ich miąższ. Do rondelka wlewamy oliwę, rozgniecione ząbki czosnku i podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie kroimy cebulę i kładziemy na patelni. Pomidory wraz z pozostałymi składnikami należy gotować przez co najmniej 20 minut. Zimą, kiedy pyszne i pachnące pomidory nie są dostępne, możemy zdecydować się na przecier pomidorowy lub passatę w szklanej butelce. Gdy sos będzie się gotował, mamy czas, żeby pokroić kurczaka w kostkę i wrzucić go na patelnię. Usmażone mięso łączymy z gotowym sosem i makaronem, następnie wszystko mieszamy. Makaron z sosem pomidorowym i serem oraz kurczakiem posypujemy serem, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.

Kurczaka możemy zastąpić innym mięsem. Dobrym pomysłem jest też makaron z sosem pomidorowym i mielonym mięsem . Jeżeli chcemy zrezygnować z mięsa i stworzyć danie wegetariańskie, możemy zdecydować się na makaron z sosem pomidorowym i warzywami . Bardzo dobrze będą się komponować z pastą również warzywa sezonowe.

Makaron z sosem pomidorowym fit

Niektórzy uważają, że makaronu nie należy spożywać na diecie. To nie jest prawda. W rzeczywistości największe znaczenie ma zachowanie proporcji przygotowywanych posiłków oraz zapotrzebowanie kaloryczne. Przyrządzając danie fit, powinniśmy zdecydowanie ograniczyć ser, śmietanę i tłuste mięso. Jednak nie musimy rezygnować z tradycyjnego spaghetti lub penne z sosem pomidorowym i pysznymi dodatkami. Bardzo dobrym pomysłem może być dietetyczne danie – makaron z sosem pomidorowym i cukinią , szpinakiem lub tuńczykiem .

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości