Wiadomość

Majeranek skrywa w sobie sporo dobroczynnych dla zdrowia właściwości, dlatego ten świeży warto wykorzystywać w kuchni wiosną lub latem. Suszone listki przydają się zaś zimą. Jak przeprowadzić suszenie majeranku? Do czego użyć tej przyprawy, by przygotowane z nią potrawy były lekkostrawne i zachwycały smakiem?

  • Majeranek – opis i zastosowanie w kuchni
  • Majeranek – zastosowanie lecznicze
  • Jak suszyć majeranek?


Zobacz też: Przyprawa zatar – skład mieszanki i jej właściwości. Przepis z wykorzystaniem zataru


Majeranek – opis i zastosowanie w kuchni

Majeranek (inaczej: lebiodka majeranek, majeranek ogrodowy) jest gatunkiem zaliczającym się do rodziny jasnotowatych. Może sięgać nawet do 50 cm wysokości. Cechą charakterystyczną tej rośliny są drobne listki oraz białe lub różowe kwiaty. Owoce zaś są jasnobeżowe i wyróżnia je silny aromat.

Potrawy z majerankiem można często spotkać w kuchni polskiej, ale także w śródziemnomorskiej czy włoskiej. Przyprawa ta świetnie zdaje egzamin jako dodatek do baraniny, kiełbasy, golonki czy schabu. Posypane nią ziemniaki zyskują wspaniały aromat. Przyprawę tę stosuje się także jako dodatek do wędlin, pasztetów, a także gulaszów. To również sprawdzony składnik takich zup, jak grochówka czy żurek, a także mięsnych sosów i popularnej fasolki po bretońsku. Czym zastąpić majeranek, jeśli komuś nie odpowiada jego smak? Najlepiej w takim przypadku sprawdza się oregano. Majeranek należy do tej samej rodziny, więc wygląda bardzo podobnie, najłatwiej obie rośliny jest rozróżnić w czasie ich kwitnienia. 

Aromat majeranku jest jednak zdecydowanie bardziej słodki. Podobieństwo smakowe do oregano sprawia, że przyprawę tę można często spotkać na włoskiej pizzy. Majeranek w mięsnych potrawach może zastąpić tymianek czy rozmaryn, równie świetnie wypada także w duecie z tymi ziołami. Co ciekawe, majeranek jest w stanie również wspaniale zastępować sól.

Majeranek – zastosowanie lecznicze

Majeranek bardzo często wykorzystuje się w kuchni staropolskiej, ale stosowany jest także w medycynie naturalnej. Ciężkostrawne potrawy bywają bardzo tłuste, są wolno trawione w przewodzie pokarmowym, mogą również powodować gazy. Przysparzające takich problemów dania najczęściej przygotowywane są na bazie grochu czy fasoli oraz smażone na oleju. Z tego powodu często dodaje się do nich właśnie majeranek, który na wzdęcia działa niczym lek, wpływając wiatropędnie. 

Ta aromatyczna przyprawa pomaga też niwelować dolegliwości trawienne po zjedzeniu tłustych potraw, gdyż skutecznie pobudza wydzielanie żółci.

Majeranek na żołądek działa delikatnie, ale skutecznie. Pomaga także w chorobach układu pokarmowego. Bardzo często poleca się także majeranek na trawienie osobom z tendencją do zaparć. Przygotowany na bazie tego zioła napar powinien zniwelować dyskomfort towarzyszący wypróżnianiu. Ponadto ziele majeranku polecane jest także przy biegunkach. Jest również idealnym remedium na kolkę, przynosi szybką ulgę. Co ciekawe, kminek i majeranek na jelita działają bardzo podobnie. Obie przyprawy doskonale regulują perystaltykę i pomagają zredukować nadmiar gazów. Herbatka z majeranku przyspiesza także przemianę materii, więc sprawdza się w przypadku osób dbających o zgrabną sylwetkę.

Na koniec warto dodać, że majeranek świetnie zdaje egzamin także w infekcjach górnych dróg oddechowych. Można na jego bazie przygotować inhalacje, które udrażniają nos, redukują kaszel i wspomagają leczenie chorych zatok. W przypadku infekcji gardła sprawdzają się także płukanki z naparu z majeranku. Co więcej, działanie antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości tego zioła sprawiają, że pozyskiwany z niego olejek jest również pomocny w leczeniu trądziku.

Jak suszyć majeranek?

Suszone zioła bez problemu można kupić w sklepie. Warto jednak pokusić się o ich samodzielne przygotowanie. Wystarczy je powiesić łodyżkami do góry w zacienionym i przewiewnym miejscu i co jakiś czas kontrolować stopień wysuszenia. Jeśli komuś zależy na czasie, może wykorzystać też inny sposób. Kilka gałązek należy związać sznurkiem i powiesić na świeżym powietrzu w nasłonecznionym miejscu. Sceptycy tego sposobu suszenia majeranku są jednak zdania, że zbyt szybki proces utraty wilgoci obiera zielu cały aromat.

Suszenie majeranku można także przeprowadzić w piekarniku, układając listki na papierze do pieczenia i nastawiając w urządzeniu najniższą temperaturę. Cały proces może trwać nawet do 2 godzin. Kolejny chętnie wybierany sposób to wykorzystanie suszarki do warzyw.

Dobrze wysuszone listki zachowują swoją barwę i łatwo się kruszą. Jeśli są zbyt brązowe, oznacza to zwykle, że temperatura suszenia była za wysoka. Mocno wysuszone zioło nie ma wyrazistego aromatu i traci swe cenne właściwości. Gotowe zioła można zamknąć w szczelnym pojemniczku i przechowywać nawet rok. Należy dodawać je do potraw zawsze na początku gotowania.


Więcej:

Zobacz film: Porządkujemy przyprawy, mąki i kasze przed świętami, źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
67
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0