Kuchnia orientalna staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Dania kuchni Orientu kuszą swoimi wyrazistymi smakami i egzotycznymi składnikami. Jakie dania zaliczamy do kuchni orientalnej?

Dania kuchni orientalnej opierają się na warzywach, chudym mięsie, rybach, owocach morza. Charakterystyczne dla kuchni Orientu jest mieszanie smaków, na przykład ostrego ze słodkim. Kuchnia orientalna to też różnorodne przyprawy o mocnych aromatach. Kuchnia orientalna jest bardzo różnorodna – zaliczamy do niej dania z krajów azjatyckich takich jak Chiny, Japonia, Wietnam czy Tajlandia. W Polsce powstaje coraz więcej restauracji serwujących dania Orientu – co nie dziwi, bo przyciągają one niezwykłym, oryginalnym smakiem i wykorzystaniem egzotycznych produktów.

Kuchnie Orientu – charakterystyka

Co to jest kuchnia orientalna ? Orientalna kuchnia odnosi się do dużego obszaru geograficznego w Azji. Mówiąc o kuchni orientalnej zazwyczaj mamy na myśli tradycyjną kuchnię krajów Dalekiego Wschodu. Do kuchni orientalnej możemy zaliczyć więc dania z Indonezji, Japonii, Korei, Wietnamu, Tajlandii i Chin.

Każdy kraj ma również swoje kuchnie regionalne, które mogą się znacznie od siebie różnić. Dzieje się tak zwłaszcza w przypadku ogromnych państw, takich jak Chiny. Chińskie jedzenie kojarzy się głównie z daniami z kurczakiem, ryżem, warzywami, grzybami, oryginalnymi sosami i egzotycznymi składnikami. Jednak danie, które jest popularne na północy tego kraju może być zupełnie nieznane na południu.

Kuchnia japońska to także kuchnia orientalna . W japońskiej tradycji kulinarnej przeważają dania z ryb i innych owoców morza. Potrawy japońskiej kuchni mają bardzo wyrazisty smak i są przyrządzane w charakterystyczny sposób – w odróżnieniu od innych kuchni Orientu Japończycy wolą przygotowywać dania na parze lub jeść je na surowo. Najsłynniejszym daniem kuchni japońskiej jest z pewnością sushi. Japończycy uwielbiają też różnego rodzaju zupy.

Z kolei kuchnia z Azji Południowo-Wschodniej charakteryzuje się wykorzystaniem różnego rodzaju makaronów i klusek z warzywami. Dania z Tajlandii czy Wietnamu wyróżniają się pikantnym smakiem i zastosowaniem dużej ilości przypraw. Najsłynniejszym daniem wietnamskim są z pewnością sajgonki – czyli farsz z mięsa, warzyw lub ryb zawijany w papier ryżowy. Tajlandia kojarzy się głównie z potrawami przyrządzanymi z mlekiem kokosowym, miętą i limonką.

Kuchnia orientalna - przepisy. Kurczak

Dania z kurczaka można spotkać w wielu krajach azjatyckich. Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Poniżej przedstawiony jest przepis kuchni chińskiej na kurczaka z imbirem. Składniki potrzebne do przygotowania dania to:

· 30 dag filetów z kurczaka,

· 1 torebka makaronu chińskiego,

· 20 g grzybków mun,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 cebula,

· 1 marchewka,

· 1 łyżka sosu sojowego,

· 1 łyżka sosu z ostrygi,

· 1 łyżka oleju ryżowego,

· 1 łyżka miodu,

· mały kawałek imbiru,

· 1 łyżka sezamu.

Przygotowanie:

1. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, odcedzamy.

2. Filety kroimy na cienkie plasterki i nacieramy je sosem ostrygowym.

3. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy na wolnym ogniu zamarynowanego kurczaka.

5. Na drugiej, głębokiej patelni smażymy cebulę. Dodajemy pokrojoną na drobne kawałki marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany imbir. Całość smażymy przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając.

6. Do usmażonych warzyw dodajemy filety z kurczaka i grzybki mun, mieszamy całość.

7. Dodajemy sos sojowy, ostrygowy i odcedzony makaron. Całość mieszamy i smażymy razem przez około 5 minut. Na koniec danie posypujemy sezamem, doprawiamy miodem i przekładamy porcje na talerze. Smacznego!

Kuchnia orientalna oparta na warzywach, owocach morza i chudym mięsie jest bardzo zdrowa. Azjaci nie jadają zazwyczaj tłustych mięs ani dużej ilości nabiału. Włączenie do naszej diety potraw kuchni Orientu to z pewnością dobry pomysł i sposób na piękną sylwetkę. Przepisy na dania kuchni orientalnej możemy znaleźć na portalach i blogach poświęconych kulturze Orientu.

Wiele osób zniechęca się do przygotowania dań kuchni orientalnej, ponieważ często w przepisach są wykorzystywane egzotyczne, trudno dostępne składniki. Na szczęście w większych miastach powstają sklepy spożywcze ze składnikami prosto z Azji. Coraz częściej w większych supermarketach pojawiają się też specjalne, stałe działy z produktami kuchni orientalnej. Zdarzają się również tematyczne tygodnie, podczas których można kupić orientalne składniki w promocyjnej cenie. Dzięki temu przepisy kuchni orientalnej wykorzystujemy coraz chętniej.

Zobacz film: Kuchnia tajska. Źródło: Dzień Dobry TVN.



Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
26.09.2019
Natka
Bardzo lubię kuchnię azjatycką, jak tylko mogę chodzę do restauracji, które ją serwują, a, że jest ich dużo, to jest w czym wybierać :) Jednak najbardziej do gustu przypadają mi smaki serwowane w Udon Noodle Bar w Warszawie, potrafią idealnie odwzorować autentyczną, tradycyjną kuchnię z dalekiego wschodu, pycha!