W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy charakterystyczne dla alpejskiej kuchni z Trydentu. W tym regionie Włoch popularne są gulasze, a także potrawy z ziemniaków, kapusty i klusek. Cristina przygotowała rozgrzewający krupnik, włoskie knedle, a na deser strudel. Smacznego!

Krupnik

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g słoniny
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 selera naciowego
  • 1 ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1,5 l wody (lub bulionu)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Potnij słoninę na małe kostki i włóż do dużego garnka. Włącz palnik, a gdy tłuszcz stanie się przezroczysty, dodaj dobrze umyty jęczmień. Mieszaj, wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez około godzinę i mieszaj od czasu do czasu. Dodaj marchewkę, łodygę selera i ziemniaki pokrój na małe kawałki, dodaj pokrojonego pora, cebulę, sól i gotuj przez około 30 minut. Zgaś płomień, przenieś zupę do pojedynczych misek lub do miski i podawaj na gorąco, dodając do smaku posiekany szczypiorek.

Włoskie knedle

Składniki:

  • 600 g czerstwego chleba
  • 1 l mleka
  • 120 g wędzonej słoniny
  • 2 jajka
  • 50 g salami
  • 50 g mąki
  • 1 cebula
  • pietruszka
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wlej mleko do miski, zanurz bułkę tartą i pozwól jej wchłonąć i się zmiękczyć. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj smalec pokrojony na małe kostki i pozwól im lekko rozpuścić. W innym garnku podgrzej jeszcze dwie łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulę, aż stanie się bladozłota. Zgnieć bułkę tartą, włóż do miski, dodaj cebulę, smalec, pokrojone w kostkę salami, gałązkę posiekanej natki pietruszki, mąkę i jajka, sól i pieprz, dobrze wymieszaj. Zrób kilka kulek na kształt klopsików. Zrobione kluski można podawać w bulionie lub na sucho. Jeśli serwujesz je na sucho, gotuj je we wrzącej wodzie przez około 5-10 minut i osusz je, gdy wyjdą na powierzchnię, a następnie wrzuć je z roztopionym masłem lub sosem pomidorowym i obliczyć od trzech do czterech na osobę.

Strudel

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (szara reneta)
  • 50 g cukru
  • 50 g chleba
  • 60 g rodzynek
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 10 ml rumu
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna
  • cynamon
  • cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła

Wymieszaj mąkę z letnią wodą, jajkiem, oliwą, solą i białym octem winnym. Musisz uzyskać bardzo gładkie i nieprzylepne ciasto. Uformuj kulę ciasta, posmaruj odrobiną oleju z nasion i pozostaw w misce w temperaturze pokojowej przez 30 minut, przykrywając pokrywką.

Przygotuj wypełnienie:

Obierz jabłka, pokrój w plastry, posyp cukrem, posyp cynamonem i dodaj rodzynki zmiękczone w rumie, a następnie wyciśnięte. Dodaj bułki tartej, którą będziesz pozłacać na patelni non-stick za pomocą gałki masła. Dodaj tartą skórkę cytryny i orzeszki piniowe. Mieszaj. Rozwałkować ciasto na 1 cm bez użycia innej mąki i umieścić na ręczniku kuchennym. Czubkami palców, rozrzedź je, wyciągnij na zewnątrz i uważaj, aby ich nie złamać. Będziesz musiał uzyskać bardzo cienki arkusz.

Ułóż na wierzchu wypełnienia. Przykryj nadzienie dwoma klapami ciasta, wykonując niewielki nacisk w celu uszczelnienia. Zamknij oba końce w górę, aby zapobiec wysypaniu się farszu. Wyłóż blachę do pieczenia kartką papieru do pieczenia i bardzo delikatnie połóż strudel, nadając mu regularny kształt. Posmaruj strudel jabłkowy żółtkiem wymieszanym razem

z mlekiem i piecz w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Wyciągaj, ostudź i posyp cukrem pudrem. Podawaj w plasterkach, nawet ciepłych, z kremem cynamonowym lub niesłodzoną bitą śmietaną.


Zobacz film: Kuchnia Cristiny Catese. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:


Włoskie specjały Cristiny Catese.

Smaki Toskanii według Cristiny.

Rozgrzewające smaki Beaty Kartowicz.

Zimowe kakao z bakaliami i cynamonem.


Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0