Kuchnia. Jajka w awokado i faszerowane bakłażany

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Samar Khanafer. Zaprezentowała nam swoje przepisy na dania faszerowane.

Jajko zapiekane w awokado

Składniki:

1 dojrzałe awokado

2 jajka “0”

sól i pieprz do smaku

dodatki:

szynka parmeńska/ cienko pokrojony boczek

szczypiorek

pomidory koktajlowe

ser np. cheddar lub parmezan

dobre, żytnie pieczywo

wędzony łosoś

świeży ogórek

koperek i szczypiorek

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 13-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie (żółtko może być płynne - wtedy jest smaczniejsze). Na ostatnie 2 minuty można delikatnie posypać serem.

Dodatki opcja 1:

Szczypiorek drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę. Szynkę parmeńską dodajemy świeżą lub grillujemy 2-3 minuty w piekarniku na chipsy (z boczkiem postępujemy tak samo). Na upieczone awokado wykładamy pomidory, posypujemy świeżymi ziołami i układamy szynkę. Podajemy z pieczywem (też można podpiec).

Dodatki opcja 2:

Możemy też użyć wędzonego łososia, wtedy zamiast pomidorów używamy ogórka i dodajemy świeży koperek. Postępujemy dokładnie tak samo jak z szynką. Podajemy na ciepło.

Jabłka faszerowane cynamonowym ryżem z rodzynkami

Składniki:

2-4 jabłka

⅓ szklanki zwykłego ryżu

1 ½ szklanki mleka

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżki miodu lub brązowego cukru .

¼ szklanki rodzynek

¼ szklanki orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Ryż płuczemy i gotujemy w mleku. Dodajemy rodzynki i dodajemy miód/cukier. Gotujemy aż do miękkości. W międzyczasie odcinamy górę jabłka i je drylujemy, następnie nadziewamy ryżem, przykrywamy górą jabłka i na sam koniec posypujemy niewielką ilością cukru brązowego i delikatnie posiekanymi orzechami. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopni. Podajemy ciepłe.

Bakłażany faszerowane soczewicą duszoną w czerwonym winie, pieczone w sosie pomidorowym

Składniki:

2 bakłażany

1 cebula

½ szklanki wytrawnego, czerwonego wina

2-3 ząbki czosnku

2 szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy

1 duża passata pomidorowa

½ łyżeczki suszonej bazylii i oregano

1 pęczek świeżej bazylii

1 ser kozi - rolada

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

chili opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy, kroimy na pół i pieczemy 25 minut skórką do góry. Następnie upieczone wyjmujemy a część bakłażana wydrążamy - miąższ dodajemy do farszu.

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka, dodajemy czerwone wino i soczewicę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. W osobnym garnku podgrzewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, opcjonalnie chili oraz bazylią i oregano.

Do naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Bakłażany nadziewamy soczewicą, układamy z naczyniu żaroodpornym. Następnie układamy ser kozi w plastrach na bakłażanach i pieczemy przez kolejne 20-30 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią.

Cebule faszerowane mięsem wołowym z natką pietruszki

Składniki:

500 g mielonego mięsa wołowego

12 dużych lub średnich cebul (białych i czerwonych)

1 pęczek natki z pietruszki

opcjonalnie: ½ szklanki ugotowanego ryżu

½ łyżeczki: gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu

szczypta imbiru

1 łyżka kuminu

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka cukru

2 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:

1 dużą cebulę oraz natkę z pietruszki drobno siekamy i mieszamy z mięsem oraz przyprawami. Opcjonalnie dodajemy jeszcze ryż. Pozostałe cebule obieramy, odcinamy górę i obgotowujemy w wodzie z solą, octem i cukrem. Następnie faszerujemy cebulę i układamy w naczyniu żaarodpornym. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

*** Rada

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości