Kruche ciasto nie należy do wykwintnych wypieków, ale w połączeniu z odpowiednimi dodatkami, może być naprawdę pyszne. Jest kilka połączeń, które sprawdzą się szczególnie dobrze, warto je poznać!
Ciasto kruche z jagodami i kruszonką (kruche z jagodami)
Składniki na ciasto:
· 20 dag margaryny do pieczenia,
· 15 dag cukru,
· 40 dag mąki,
· 4 żółtka,
· 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
· 10 dag margaryny do pieczenia,
· 5 dag cukru,
· 10 dag mąki,
· 2 szklanki jagód.
Przygotowanie:
Schłodzoną margarynę posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, następnie dokładnie zagnieć ciasto (jeśli będzie zbyt suche, możesz oddać do niego kilka łyżek stołowych przegotowanej, ale wystudzonej wody). Zagniecione ciasto zawiń folię i wsadź do lodówki na co najmniej pół godziny. Teraz czas na przygotowanie kruszonki - margarynę wymieszaj z mąką i cukrem, również zagnieć i włóż do lodówki. Wyjmij blachę, posmaruj ją delikatnie margaryną i posyp bułką tartą. Rozwałkuj ciasto i rozłóż na nim jagody, a następnie posyp je roztartą w palcach kruszonką. Całość piecz przez około godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Teraz twoje ciasto z jagodami i kruszonką jest już gotowe, smacznego!
Ciasto kruche z jagodami i budyniem lub mascarpone
Ciasto kruche z jagodami wspaniale komponuje się także z dodatkiem budyniu. Poznaj przepis na ten wypiek.
Składniki na ciasto:
· 3 szklanki mąki,
· ¾ szklanki cukru pudru,
· 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia,
· 4 żółtka,
· 200 g masła,
· 2 łyżki stołowe gęstej śmietany.
Składniki na budyń:
· 14 łyżek stołowych mleka w proszku,
· 600 ml mleka,
· 8 łyżek stołowych cukru,
· 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
· 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo będziesz potrzebował:
· około 500 g jagód,
· cukier puder do posypania gotowego ciasta.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sporej miski, następnie wsyp do niej wszystkie składniki na ciasto (masło koniecznie pokrój na małe kawałki). Żółtka i śmietanę dodaj na końcu i postaraj się szybko zagnieść gładkie ciasto. Scalone składniki podziel na dwie części (⅓ i ⅔) . Większą części wyłóż na natłuszczoną i pokrytą papierem do pieczenia blachę (około 21 x 26 centymetrów), a następnie wstaw do lodówki. Pozostałą, mniejszą część, zawiń w folię i umieść w zamrażarce.
Teraz pora na budyń. Odlej szklankę mleka, w której rozrobisz mąkę. Pozostałym mlekiem zalej mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj, zagotuj. Podczas podgrzewania mleka pamiętaj, by cały czas je mieszać (ma tendencje do przypalania się). Gotowy budyń będzie miał gęstą konsystencję.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 160 stopni Celsjusza. Wyjmij blachę z lodówki, równomiernie wyłóż na cieście budyń i wysyp jagody, na sam wierzch zetrzyj wyjętą z zamrażalnika mniejszą część ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (będziesz wiedział, że ciasto jest gotowe, gdy wierzch się zarumieni. Wypieczone ciasto wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Zamiast budyniu możesz użyć masy mascarpone, do której będziesz potrzebował:
· 250 gram mascarpone,
· 3 czubate łyżki stołowe cukru pudru,
· 2 jajka,
· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Serek miksujemy lub mieszamy łyżką z jajkami, ekstraktem waniliowym i cukrem. Powstała masa będzie dość rzadka, wylewamy ją na ostudzone ciasto i na nim układamy jagody. Masa mascarpone nie będzie szczególnie słodka, pamiętaj więc, by po ukończeniu wypieku obficie posypać ciasto cukrem pudrem.
Ciasto kruche z jagodami i bezą
Kruchy placek z jagodami będzie pysznie smakował z bezą. Sprawdź przepis na to ciasto!
Składniki:
· 2 pełne szklanki mąki pszennej,
· ½ szklanki cukru,
· 4 żółtka (białka wykorzystasz przy robieniu bezy),
· szczypta soli,
· 200 g schłodzonego masła,
· pół łyżeczki proszku do pieczenia,
· 400 dag leśnych jagód,
· 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej.
Beza:
· 4 białka,
· 1 szklanka cukru,
· szczypta soli,
· 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,
· jagody do ozdoby.
Przygotowanie:
Przygotuj miskę i wsyp do niej przesianą wcześniej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj: cukier, szczyptę soli, posiekane na drobno masło i żółtka - całość dokładnie zagnieć. Natłuścić i wyłóż papierem do pieczenia blachę, rozłóż na niej ciasto i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Blachę z ciastem wsadź do lodówki i pozostaw w niej przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Jagody umyj i wysusz, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywno, dodając do nich szczyptę soli. Teraz powoli wsypuj cukier i miksuj tak długo, aż otrzymasz jednolitą, gładką i błyszczącą pianę. Pod koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną i całość ubijaj jeszcze chwilę.
Na upieczonym wcześniej cieście rozprowadź równo jagody, a następnie polej je bezą. Całość włóż raz jeszcze do piekarnika i piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, później zmniejsz temperaturę do 60 stopni Celsjusza, włącz termoobieg i susz ciasto przez kolejny kwadrans. Przed samym podaniem udekoruj ciasto świeżymi jagodami. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN