Wiadomość

Karp pojawia się na wigilijnym stole w większości polskich domów, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Z powodu zbyt dużej ilości ości i nieprzyjemnego posmaku mułu. Jak jeść karpia z przyjemnością? Radzi mistrz Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował karpia w trzech odsłonach: pasztet z karpia, karpia pieczonego z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz wyborną kwaśnicę z chrupiącym karpiem. Smacznego!

Pasztet z karpia

Składniki:
1 kg fileta z karpia bez skóry
2 jajka gotowane
Jajka
200 ml Śmietanki 30% Łaciatej
200 g pieczarek
2 kajzerki
Mleko do namoczenia bułek
2 cebule
Natka pietruszki
Masło do smażenia
Gałka muszkatołowa
Pieprz
Sól
Sok z cytryny

Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na maśle, podobnie pieczarki.
Bułki namaczamy w mleku i odciskamy.
Mięso z karpia, połowę pieczarek, cebulę, jajka gotowane i bułkę mielimy w maszynce do mięsa.
Do masy dodajemy jajka, śmietankę, przyprawy, natkę pietruszki, koperek i sok z cytryny.
Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp. 170 st. około 50 min.

 

Karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami

Składniki:
3 filety karpia
3 cebule
100 g suszonych borówek
200 g kiszonych ogórków
100 g wędzonych śliwek bez pestek
400 ml Śmietanki 36% Łaciatej
Musztarda francuska
Pieprz
Sól
Koperek
Szczypiorek

Przygotowanie:
Filety z karpia przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy ogórki kiszone i śliwki wędzone.
Następnie dodajemy śmietankę i na koniec musztardę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Sosem zalewamy karpia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. na ok. 20 min.
Podajemy z ziemniakami oprószone szczypiorkiem i koperkiem.

 

Kwaśnica z chrupiącym karpiem

Składniki:
2 filety z karpia
200 ml Śmietanki 18% Łaciatej
Bułka tarta
1 kg Kapusty kiszonej
2 marchwie
2 pietruszki
6 ziemniaków
1 seler
2 cebule
Kminek
Sól
Pieprz czarny ziarnisty
Majeranek

Przygotowanie:
Warzywa przesmażamy na oleju i zalewamy niedużą ilością wody, gotujemy aż zmięknie.
Kapustę gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ziaren pieprzu.
Łączymy z warzywami, doprawiamy pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Karpia oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na chrupko na maśle.
Podajemy jako dodatek do gęstej kwaśnicy.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0