Sprawdzone przepisy na kabanosy w cieście francuskim z dodatkami i pyszne sosy

Parówki zapiekane w cieście francuskim
Mariha-kitchen / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Wszyscy wielbiciele mięsnych potraw uwielbiają też kabanosy. Są nie tylko smaczne i łatwo dostępne, stanowią idealną szybką przekąskę w pracy, dobrze sprawdzają się też na imprezach rodzinnych i domówkach. Pyszne mięsne paluszki połączone z chrupiącym ciastem smakują wybornie.

Kabanosy w cieście francuskim to pyszna, szybka a zarazem efektowna przekąska. Warto przyrządzić ją na lunch, kolację lub imprezę.

Kabanosy w cieście francuskim – przepis

W naszym przepisie przyjęliśmy, że jeden kabanos to porcja dla jednej osoby. Wiemy jednak z doświadczenia, że w praktyce warto przygotować ich więcej, gdyż znikają w ekspresowym tempie. Dobrze, że przepis na kabanosy w cieście francuskim jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.

Aby przygotować 5 porcji, potrzebujemy:

· 1 opakowanie ciasta francuskiego,

· 5 kabanosów,

· 1 jajko,

· świeżo mielony pieprz.

Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie wałkujemy i kroimy na 5 pasków. Na środku każdego z nich układamy po jednej kiełbasce i rolujemy. Gdy ciasto nie będzie chciało się skleić, jego brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kabanosy w cieście francuskim układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie smarujemy je jajkiem i posypujemy pieprzem. Pieczemy przez 10–15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Kabanosy w cieście francuskim dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wierzch naszej przekąski możemy posypać sezamem lub czarnuszką, a także słodką papryką. Można ją również obtoczyć w drobno startym serze i oregano.

Kabanosy w cieście francuskim z dodatkami

Kabanosy w cieście francuskim można urozmaicić pysznymi dodatkami – naszymi faworytami są te z serem i suszonymi pomidorami.

Kabanosy w cieście francuskim z serem – składniki na 5 porcji:

· 1 opakowanie ciasta francuskiego,

· 5 kabanosów,

· 10 plasterków żółtego sera np. cheddar lub gouda,

· jajko.

Ciasto francuskie kroimy na 5 pasów, a kabanosy na pół. Każdą połówkę owijamy plasterkiem żółtego sera oraz paskiem ciasta francuskiego. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ich wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość pieczemy 10–15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Podobnie jak klasyczne kabanosy w cieście francuskim , można posypać je nasionami lub przyprawami.

Kabanosy w cieście francuskim z suszonymi pomidorami – składniki na 5 porcji:

· 1 opakowanie ciasta francuskiego,

· 5 kabanosów,

· 5 suszonych pomidorów z oleju,

· ziarna słonecznika,

· opcjonalnie: ser mozzarella.

Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, a ciasto francuskie na 5 równych pasów. Każdy z nich posypujemy mozzarellą (jeżeli jej używamy), układamy na nich pokrojone pomidory i kabanosa. Ciasto owijamy wokół kiełbaski i dokładnie sklejamy jego brzegi. Kabanosy w cieście francuskim kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce. Ich wierzch smarujemy olejem z pomidorów i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy około 15–20 minut w 200°C.

Kabanosy w cieście francuskim z sosem – ale jakim?

Kabanosy w cieście francuskim dobrze komponują się wszelkiego rodzaju sosami i dipami. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy garść kulinarnych inspiracji. Poniższe sosy świetnie smakują połączone z kabanosami w cieście, wystarczy ich na około 3–4 porcje.

Sos musztardowy

To jeden z najszybszych sosów. By go przygotować, wystarczy połączyć ze sobą 3 łyżki jogurtu, 1 łyżkę musztardy francuskiej, 1 łyżeczkę musztardy rosyjskiej i doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Sos musztardowo–miodowy

Aby go przyrządzić, łączymy ze sobą kilka łyżek jogurtu, 3 łyżki musztardy i 3 łyżki miodu, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sos musztardowo–pomidorowy

By go przygotować, blendujemy ze sobą na gładką masę 2 łyżki musztardy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki suszonych pomidorów, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i sok z ½ limetki.

Sos chrzanowy – składniki:

· 200 ml jogurtu naturalnego,

· 4 łyżki chrzanu,

· kilka gałązek koperku,

· łyżeczka soku z cytryny,

· sól i pieprz.

Koperek drobno siekamy. Jogurt dokładnie mieszamy z chrzanem (dobrze sprawdzi się do tego blender lub mikser), a następnie dodajemy koperek, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku.

Sos czosnkowy – składniki:

· 2 łyżki jogurtu naturalnego,

· 2 łyżki majonezu,

· 4 ząbki czosnku,

· sól i pieprz.

Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Łączymy go ze śmietaną i majonezem. Doprawiamy solą i pierzem. Do sosu można dodać także posiekany szczypiorek, który zaostrzy dodatkowo jego smak i doda mu kolorów.

Dip pomidorowy – składniki:

· 2 pomidory,

· 2 małe ząbki czosnku,

· 2 gałązki świeżego majeranku,

· sól morska,

· pieprz,

· szczypta cukru,

· papryka w proszku.

Pomidory lekko nacinamy na dole na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Po minucie możemy je obrać ze skórki. Kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Opcjonalnie można użyć łyżki oliwy z oliwek do ich podsmażenia. Czosnek rozgniatamy nożem i dodajemy na patelnię. Całość przyprawiamy i dusimy około kwadransa. Gdy sos się zredukuje, dodajemy majeranek.

Zobacz film: Sandacz z pieczarkami w cieście francuskim.

Zobacz film: Sandacz z pieczarkami w cieście francuskim. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości