Zdrowe odżywianie

Jedz jeden owoc i jedno warzywo do każdej potrawy

Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego oraz pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego. Towarzyszyła mu Joanna Koroniewska, ambasadorka akcji "5 porcji zdrowia".

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

 

Ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego
Składniki:
300 g marchewki                         
1 świeży ananas
80 g wiórek kokosowych
300 g mąki                                  
250 ml oleju uniwersalnego
4 jajka
200 g cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
cukier wanilinowy    
1 łyżeczka sody oczyszczany
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
500 g serka mascarpone         

Wykonanie:                  
Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, ananasa kroimy w drobną kostkę.  Mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia ora wiórkami kokosowymi. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitej piany dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gęstej piany. Nie przerywając ubijania dodajemy jeszcze żółtka. Do ubitych jajek dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy marchew, ananasa. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy dokładnie i wylewamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 160 stopni piekarniku około 1.15 minut. Upieczone ciasto polewamy polewą a jeszcze lepiej przekładamy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem i cukrem wanilinowym.

Pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego
Składniki:
1 kg mąki                                 
500 ml mleka 
100 g drożdży                            
2 żółtka                                 
100 ml oleju                            
2 łyżki cukru
sól

Przygotowanie:
Z ciepłego ale nie gorącego mleka, drożdży 2 łyżek mąki, cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty łączymy z pozostałą mąką olejem, solą., żółtkami. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia.

5 cebul
100 g masła                                                
2 łyżki maku                                                     
olej do smażenia
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z olejem na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem czarnym, dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy mak. Ciasto dzielimy na równe kawałki, każdy rozwałkowujemy na kółka o średnicy 20 cm, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wykładamy na wierzch farsz. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 10 minut.

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0