Materiał promocyjny

Jakie mięso jest dla nas najlepsze? Katarzyna Bosacka o nowym odcinku programu "MądrzeJEMY"

Dzień Dobry TVN
W sobotę na antenie TVN o godzinie 17:25 premierę będzie miał najnowszy odcinek programu "MądrzeJEMY". Tym razem poświęcony będzie w całości mięsie. Ile powinniśmy jeść i jakie jest dla nas najzdrowsze?

Katarzyna Bosacka o mięsie

Szacuje się, że przeciętny Europejczyk w ciągu życia zjada cztery woły, cztery barany, czterdzieści sześć wieprzów, czterdzieści sześć indyków, 12 gęsi, 37 kaczek i aż 945 kurczaków. Jak wygląda spożycie mięsa w Polsce? - Na tle innych narodów jemy bardzo dużo mięsa, bo jemy prawie 70 kilogramów rocznie - tłumaczy Katarzyna Bosacka.

Z tego wynika, że statystyczny Polak spożywa półtora kilograma mięsa tygodniowo, a to trzy razy za dużo.

Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że bylibyśmy zdrowsi, szczuplejsi i szczęśliwsi, gdybyśmy jedli pół kilograma tygodniowo. W to wchodzi kotlecik, pasztecik, pulpecik, czyli całe mięso, które jest i w zupie i w drugim daniu – na śniadanie, na obiad i na kolację

- dodaje dziennikarka.

Jakie mięso wybrać?

Całkowicie zrezygnować? Katarzyna Bosacka tłumaczy, że najlepsza dieta to dieta flexitariańska. -Czyli jem warzywnie, dużo owoców i włączam od czasu do czasu dobry kawałek mięsa - mówi prowadząca program "MądrzeJemy".

Jak tłumaczy, wtedy jesteśmy w stanie zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią ilość żelaza. Jednak, żeby tak się stało, mięso musi być dobrej jakości. Które wybrać?

Przede wszystkim musimy wybierać mięso najchudsze. Dlaczego? Bo mięso chude ma bardzo dużo białka, które jest nam potrzebne oraz ma mało tłuszczu. Głównie tłuszcz odzwierzęcy składa się z tak zwanych nasyconych kwasów tłuszczowych, które przepięknie zatykają nam tętnice, powodując choroby serca

- wyjaśnia dziennikarka.

"MądrzeJEMY" - kiedy oglądać?

Przed nami kolejny odcinek "MądrzeJEMY" . Program emitowany jest na antenie TVN w każdą sobotę o godz. 17:25. - Dzisiaj odcinek będzie właśnie o mięsie w całości. O różnych rodzajach mięsa. Też o tym, które są najzdrowsze, najchudsze, które wybierać. A może w ogóle zrezygnować z mięsa również z powodów ekologicznych? Żeby wyprodukować maleńki kawałek wołowiny, trzeba naprawdę wielu wielu litrów wody i o tym też musimy pamiętać, kiedy po to mięso sięgamy - zaprasza Katarzyna Bosacka.

Zobacz też:

Jak rozpoznać polską żywność? Katarzyna Bosacka: "Nie wystarczy sam kod"

Cukier nie… krzepi. Dlaczego lepiej z nim nie przesadzać?

Jak ograniczyć spożywanie cukru? "Powinniśmy szukać zamienników"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Anna Korytowska

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości