Zamawiając posiłek w restauracji lub barze szybkiej obsługi, otrzymujemy idealnie zwinięte ciasto, z którego nie wypadają składniki. Niestety w sytuacji, gdy przyrządzamy je samodzielnie, często nie możemy sobie poradzić z właściwym podaniem dania. Jak złożyć tortille, aby wyglądały jak te przygotowane przez zawodowych kucharzy? Sposób składania w dużej mierze zależy od dania, które przygotowujemy. Burrito, wrapy czy quesadilla, każde z nich wymaga innego podejścia.
Jak zawijać tortille na burrito?
Burrito to sztandarowe danie kuchni meksykańskiej, które bez problemu zjemy w wielu polskich restauracjach lub po prostu przygotujemy samodzielnie w domu. Oprócz tortilli, składa się z mięsa, czerwonej fasoli, salsy pomidorowej i sera. Dodatkiem mogą być warzywa w postaci sałaty czy kukurydzy. Jak zawijać tortille , aby składniki nie wypadały podczas jedzenia? Pierwszą istotną kwestią jest to, aby farszu nie nakładać zbyt dużo. Powinny wystarczyć dwie większe łyżki. W pierwszej kolejności zaczynamy jednak od podgrzania placka. Możemy zrobić to na patelni lub w mikrofalówce. Jeśli wybieramy pierwszą opcję, kładziemy ciasto na rozgrzanej patelni, nie dolewając oleju. Wystarczy kilkanaście sekund, aby placek stał się bardziej giętki. Jak zawijać tortille na zimno ? Ta metoda sprawdzi się, o ile przygotowujemy danie, które również zostanie schłodzone (np. mini tortille, często serwowane jako przystawki). W sytuacji, gdy podajemy potrawę, która będzie wymagać zwinięcia ciasta, a nie tylko rolowania, musimy podgrzać placek, w przeciwnym razie może się rozerwać. Ten sposób jest wykorzystywany również w przypadku, gdy zastanawiamy się, jak zawinąć kebaba w tortille .
Wracamy jednak do przygotowani burrito. Farsz nakładamy tylko na jednej połowie tortilli, zostawiając co najmniej 2,5 cm wolnego miejsca od końców ciasta. Kolejność składników jest dowolna – górę możemy posypać startym serem i doprawić wedle uznania. Jak się zwija tortille , gdy nałożyliśmy już farsz? Najpierw zwijamy dół ciasta, czyli miejsce, w którym zostawiliśmy kilka centymetrów po ułożeniu mięsa i reszty składników. Łapiemy końcówkę i nawijamy ją na farsz, następnie bierzemy boki tortilli i układamy je do środka. Dodatkowo musimy przytrzymywać palcami składniki, gdyby zaczęły się wysypywać. Teraz pozostaje nam zwinięcie reszty, przy jednoczesnym przytrzymywaniu boków. Powinniśmy otrzymać ładny rulon, który możemy przeznaczyć do dalszej obróbki. Jeśli chcemy się nauczyć, jak dobrze zwinąć tortille , należy przede wszystkim ćwiczyć i nie zrażać się początkowymi niepowodzeniami.
Jak się zawija tortille na wrapy?
Wrapy to chyba najpopularniejsze potrawy, które jemy razem z tortillą. Również możemy urozmaicić je dowolnymi składnikami, na pewno sprawdzą się panierowane kawałki kurczaka, pomidor, sałata, ogórek, kukurydza i ser. Smacznym dodatkiem będzie także sos czosnkowy. Jak zawija się tortille w tym przypadku? W przeciwieństwie do burrito, farsz kładziemy płasko na środku, a nie na dolnej połowie ciasta. W pierwszej kolejności cienko smarujemy cały placek sosem i układamy składniki. Również wystarczą dwie większe łyżki. Pamiętajmy, aby boki, dół i góra były puste – wystarczy około 4 cm odstępu. Zaczynamy od zwinięcia dołu tortilli, nakładamy go na farsz. Następnie łapiemy boki i zawijamy do środka, mocno ściskając. Boki powinny na siebie nachodzić, tworząc otwarty z góry rulon . Jak złożyć tortille , aby dłużej się trzymały? Wystarczy owinąć ich zamknięty koniec folią aluminiową, w podobny sposób, w jaki podaje się w barach szybkiej obsługi. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto nie rozwinie się na talerzu
Mini tortilla – jak zwinąć rulony?
Mini tortille stanowią smaczną i pomysłową przekąskę, którą możemy zaserwować naszym gościom. Jako farsz mogą posłużyć dowolne składniki – szynka, ser, papryka, awokado, a nawet owoce, takie jak mango czy gruszka. Jak zawijać tortillę, żeby się nie rozpadła ? W tej sytuacji z pomocą przyjdzie nam folia aluminiowa. Zacznijmy jednak od początku. W pierwszej kolejności smarujemy placek dowolnym sosem. Może być to samodzielnie przygotowany sos czosnkowy, tzatziki, serek śmietankowy lub w ostateczności majonez. Wystarczą zaledwie dwie łyżki, inaczej sos będzie się wylewał ze środka. Kolejnym krokiem jest ułożenie składników. Zostawmy około 1/4 wolnego miejsca na dole tortilli. Wedle uznania wykorzystujemy szynkę, ser, dowolne warzywa czy owoce. Następnie łapiemy za koniec ciasta (ten, na którym znajdują się składniki) i zwijamy do środka. Powinniśmy otrzymać rulon z dwoma otwartymi końcami. Jak zwinąć tortille w folię ? Wystarczy ułożyć ciasto kilka centymetrów od jej końca i ponownie zrolować całość. Tak przygotowane danie wkładamy do lodówki na pół godziny, a po wyjęciu, zdejmujemy folię i kroimy na kawałki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN